Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΦΤΑΣΕ - ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ - ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ…

Η εμπειρία ...λύγισε προ των νιάτων!
Φωτό: Παν. Μουστάκης
  «ΚΑΤΟΙΚΟΣ» Α2 ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΑΠ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΔΙΚΑΙΑ ΜΕ 3-1 ΣΕΤ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ

ΑΔΟΞΟ φινάλε είχε το φετινό κυνήγι της ανόδου για την ομάδα του Ακρίτα. Στο Σαββατιάτικο μπαράζ ανόδου για την Α2 κόντρα στην ΕΑΠ, αυτό που έλειψε από την καλαματιανή ομάδα ήταν η καλή άμυνα και η σωστή υποδοχή, ίσως και λίγο παραπάνω διάρκεια στις κομβικές φάσεις θα είχε αλλάξει τον ρου των γεγονότων κρατώντας ίσως την νεανική και ζωηρή ΕΑΠ πίσω στο σκορ! Στοιχεία κομβικά και καθοριστικά για το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που μετά το παιχνίδι ο κόουτς της ΕΑΠ χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς κι όπως είπε «…έπαιζαν η εμπειρία με τα νιάτα». Η γεμάτη κερκίδα ήταν αυτή που κρατούσε έντονο τον παλμό εκτός παρκέ στο κλειστό στάδιο της παραλίας, ενώ εντός παρκέ η επιδεξιότητα των καλαματιανών καλούμενη να αντιμετωπίσει την ζωηράδα και την αποφασιστικότητα των Πατρινών ανέβαζε την …ένταση στα ύψη!
Νικητές οι Πατρινοί πετοσφαιριστές που σε συνδυασμό με τις δύο νίκες που είχαν στην κανονική περίοδο και την ψυχραιμία που κράτησαν στο προχθεσινό ντέρμπι με τα όλα του στην Καλαμάτα, στα σημεία που απεδείχθη πως είχαν μεγαλύτερη σημασία, άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα των καλαματιανών με συνέπεια στο μπλοκ και σταθερότητα στο σέρβις, κι έτσι επέστρεψε ξανά στις εθνικές κατηγορίες (είχε να αγωνιστεί στην Α2 από το 2003).
Φωτό: Παν. Μουστάκης
Αιχμή του δόρατος των Πατρινών ήταν ο έμπειρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο οποίο οι Πατρινοί στηρίχθηκαν επί το πλείστον επιθετικά. Ο Ρουμελιώτης αποτέλεσε το πρόσωπο «κλειδί» στην αρμονία μεταξύ νεανικότητας και εμπειρίας για το σύνολο της ΕΑΠ και σε πολλά σημεία η δική του εμπειρία εντόπιζε τα αδύναμα σημεία των καλαματιανών κι έκανε τη ζημιά!
Από την άλλη, οι παίκτες του Ακρίτα ενώ είχαν όλη την καλή διάθεση και το όνειρο της ανόδου χαραγμένο στη σκέψη τους, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως είχαν όχι μόνο το πλεονέκτημα της έδρας αλλά και μιας καταπληκτικής –πραγματικά - κερκίδας με το μέρος τους. Έκαναν πολλές κακές επιλογές στην άμυνα, είχαν κακή υποδοχή τουλάχιστον στα δυο από τα τέσσερα σετ που παίχθηκαν, ειδικά στο δεύτερο και το τελευταίο σετ όπου αποτέλεσαν το αδύναμο σημείο τους. Κάπως έτσι δώρισαν αρκετούς πόντους στους καλύτερους, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, αντιπάλους τους!

Η εξέλιξη του αγώνα
Στο πρώτο σετ, ο Ακρίτας μπήκε δυνατά και με καλά τελειώματα των Ζαχαρόπουλου και Μητρόπουλου, είχε διάρκεια και παρά την κόντρα των αντιπάλων του και την εξέλιξη πόντο πόντο (15-16, 17-18), κατάφερε να βρει τα αδύναμα σημεία της ΕΑΠ (20-19, 22-20, 24-20) και κέρδισε το πρώτο σετ με 25-21 και πήρε το προβάδισμα.
Στο δεύτερο σετ, όμως η ΕΑΠ από την αρχή βρίσκοντας «πρόσφορο» το έδαφος εξαιτίας κυρίως των κακών επιλογών στην υποδοχή και την άμυνα του Ακρίτα, πήρε προβάδισμα με 0-4. Το ματς ισοφάρισε στο 7-7 με μπλοκ του Μητρόπουλου τον Ρουμελιώτη. Η είσοδος του Καρούνου στο παρκέ, στη θέση του Μητρόπουλου, έφερε ορισμένους θεαματικούς πόντους και κάποιες λύσεις περισσότερες, ξανά όμως η ΕΑΠ πέρασε μπροστά στο σκορ με 7-12, 8-16, 9-18, 12-23 έως το τελικό 15-25. Μια κίτρινη κάρτα στην ΕΑΠ έδειξε σε αυτό το σετ ο ρέφερι.
Στο τρίτο σετ, στην αρχή η διαφορά ήταν στον πόντο μέχρι το 3-4, απ’ όπου ο Ρουμελιώτης παρέσυρε τους συμπαίκτες του σε μια ωραία εμφάνιση, ο ίδιος ωστόσο έλαβε κόκκινη κάρτα (+ βαθμό υπέρ του Ακρίτα 8-10 το σκορ) από τον διαιτητή με αφορμή τον έντονο πανηγυρισμό του. Ο Ακρίτας κατάφερε να κρατήσει από το 5-7 και μετά, διαφορά στους 2-3 βαθμούς, ισοφαρίζοντας με ένα ωραίο μπλοκ του Μπελογιαννέα στον Σαρακίνη. Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα λάθη στην άμυνα και η διαφορά άρχισε ξανά να αυξάνεται. 14-19. Σέρβις Καρούνου, πέρασε ο Ρουμελιώτης δυνατά εκεί μια φοβερή άμυνα του Τρουπάκη χάλασε στην δεύτερη μπαλιά ο Θεοδώρου (15-19). 16-20 σε μπλοκ ιν Δρακόπουλου – Τσαρκάτογλου στον Ζαχαρόπουλο. Απανωτά και σταθερά μπλοκ στις επιθέσεις Κουλιέρη και Ζαχαρόπουλου από Σαρακίνη, Κανελλόπουλο και Τσαρκάτογλου ανέβασαν το σκορ για την ΕΑΠ στο 19-24. Τελευταίο σέρβις δια χειρός Κουλιέρη / υποδοχή ωραία επίθεση του Σαρακίνη βαθιά πίσω στο κενό της άμυνας για το 19-25.
Στο τέταρτο σετ, ο Κουτράκης επιχειρεί να αλλάξει το ρυθμό δίνοντας ρόλο πασαδόρου στον Μητρόπουλο και τη θέση του στον Καρούνο. Η ΕΑΠ συνέχισε με τον ίδιο σχήμα. Η εξέλιξη πήγε πόντο πόντο (2-2, 5-5, 7-8) φανερό πια το γεγονός πως οι δυνάμεις εγκατέλειπαν την καλαματιανή ομάδα. Αυτή την κούραση εκμεταλλεύτηκαν οι Πατρινοί και άρχισαν να ανεβάζουν τη διαφορά με σερί του Κανελλόπουλου στο σέρβις, τον Ρουμελιώτη σταθερό στην επίθεση, έναν ωραίο πρώτο χρόνο έβγαλε ο Γιαννούτσος για το 11-17. Σέρβις Σαρακίνη η μπάλα βρήκε στο φιλέ και πέρασε, ωραίο σώσιμο από τον Μητρόπουλο, ο Καρούνος στην επίθεση σημάδεψε πίσω όπου ο Σαρακίνης δεν πρόλαβε (12-71). (13-19, 14-21, 16-23). Σέρβις Κουλιέρη / υποδοχή, στη δεύτερη μπαλιά ο Κανελλόπουλος απευθείας πάσα στο κενό 16-24. Τελευταίο σέρβις από τον Κανελλόπουλο οδήγησε σε φάση διαρκείας την οποία τελείωσε εύστοχα ο Σαρακίνης σημαδεύοντας τον Κακούρο που έκανε άμυνα άουτ (16-25).
Φωτό: Παν. Μουστάκης
Γεράνιος: «Έπαιζαν
η εμπειρία με τα νιάτα»
Ο προπονητής της ΕΑΠ Αντώνης Γεράνιος ερωτώμενος πρώτος για την έκβαση του σαββατιάτικου ματς, στάθηκε στην ηλικιακή διαφορά των δυο ομάδων, που για τον ίδιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο:
«Ο τελικός είναι τελικός! Υπάρχει άγχος, πίεση για το αποτέλεσμα πάντα… Εάν τα παιδιά του Ακρίτα (λέω παιδιά φιλικά) ήσαν 2-3 χρόνια νεότεροι θα ήταν άλλο παιχνίδι. Έπαιζαν η εμπειρία με τα νιάτα…
Αφού τα νιάτα κατάφεραν και άντεξαν απ’ το άγχος να πάνε μέχρι εκεί πιστεύαμε ότι θα κερδίζαμε, εκεί ποντάραμε κι εμείς να τραβήξουμε τη διάρκειά μας παραπάνω. Ξέρουμε ότι ο Ακρίτας στα πρώτα παιχνίδια ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς, μετά ήμασταν εμείς καλύτεροι γιατί τα παιδιά κάνουν κάθε μέρα προπόνηση, τώρα ξεκινάνε την καριέρα τους, είναι πιο δυναμικά… Αφού άντεξαν στην πίεση του αποτελέσματος θα κερδίζαμε στο τέλος…»
Το νέο ταξίδι στην Α2: «Είναι πιστεύω πιο εύκολο πρωτάθλημα. Υψηλού επιπέδου και εύκολο πρωτάθλημα.
Το φετινό πρωτάθλημα είχε όλο «πρέπει». Πρέπει να κερδίσουμε στην Καλαμάτα. Εμείς θέλαμε να είναι όλα 2-0 γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τα παιδιά… χάσαμε απ’ το Αίγιο μες την Πάτρα και τρελαθήκαμε όλοι! Τα παιδιά είναι μικρά και δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους πιέζουν κι άλλοι, βιάζονται: είναι μεγάλη ομάδα, μεγάλη φανέλα.
Πιστεύω ότι είναι καλή φουρνιά παιδιών και με προσθήκες θα κάνουμε καλό πρωτάθλημα.»

Κουτράκης: «Είχαμε κακές
επιλογές σε άμυνα και υποδοχή»
Ο Κώστας Κουτράκης ξεκίνησε ευχόμενος καλή επιτυχία στην ΕΑΠ «Καλή επιτυχία στη νέα σεζόν στην Α2. Άξια νικήτρια σήμερα (σ.σ. Σάββατο). Θα διαφωνήσω με τον κόουτς λέγοντας πως στον β΄ γύρο είχαμε έναν πάρα πολύ καλό, σε σχέση με τον πρώτο, γύρο.
Στον α΄ γύρο δεν ξεκινήσαμε όπως έπρεπε γι’ αυτό και ήρθε η ήττα από την ΕΑΠ τότε, ενώ κερδίσαμε με 2-0 σχετικά εύκολα. Έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν, εκείνο ήταν το πιο σημαντικό, για μένα, παιχνίδι της χρονιάς. Ίσως τώρα να μιλάγαμε διαφορετικά, καθότι καταφέραμε να βγούμε πρώτοι στον β΄ γύρο.
Σίγουρα η ηλικία παίζει ρόλο. Τα παιδιά είναι πολύ φιλόδοξα και μπράβο τους. Εμείς σήμερα ήμασταν παρά πολύ καλά και το πιστεύαμε - κάναμε κι ένα πολύ δυνατό φιλικό μεσοβδόμαδα με την «Καλαμάτα ’80» - δεν μπορέσαμε όμως να ανταπεξέλθουμε.
Είχαμε πάρα πολύ κακές επιλογές στην άμυνα, κι ήμασταν πολύ κακοί στην υποδοχή με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας, όπως θέλαμε!
Σχεδιάζουμε από δω και στο εξής τη νέα χρονιά, ο στόχο μας δεν θα αλλάξει θα τα βάλουμε κάτω, θα έχουμε τον ίδιο στόχο να μπορέσουμε να συναντήσουμε την ΕΑΠ στην Α2!»
Η παρουσία του στον πάγκο του Ακρίτα το Σάββατο έμελλε να είναι η τελευταία, αφού τις δηλώσεις του διαδέχθηκε ανακοίνωση του Κώστα Κουτράκη με την οποία ανακοίνωσε το φινάλε της προπονητικής του παρουσίας στο βόλεϊ και στην ομάδα.
«Με αυτή την σούπερ εντυπωσιακή τούρτα που μου κράταγαν για έκπληξη για τα γενέθλια μου φίλοι μετά τον σημερινό τελευταίο αγώνα, έκλεισε για μένα ο προπονητικός κύκλος στο βόλεϊ...
Ίσως ανοίξει διαφορετικός κύκλος στο άθλημα του βόλεϊ για μένα από άλλο πόστο πλέον, ίσως και όχι...
Αυτά τα 3 χρόνια στο ανδρικό τμήμα του Ακρίτα παρέα με φίλους και εχθρούς καταφέραμε απ το μηδέν να φτιάξουμε μια ομάδα η οποία έφτασε τόσο γρήγορα στην ελίτ του βόλεϊ της Πελοποννήσου...
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που συνεργάστηκαν μαζί μου αυτά τα 3 χρόνια είτε για το καλό της ομάδας μας, είτε για το κακό... χωρίς όλους αυτούς δεν θα υπήρχαμε και δεν θα φτάναμε εκεί που φτάσαμε. Η ζωή συνεχίζεται...»
● Διαιτησία: Τσουμελέας, Ανδρέας Χριστοδουλόπουλος.
Σημειωτής: Κερασία Μουράτη
Τα σετ: 25-21, 15-25, 19-25, 16-25.
ΑΟ ΑΚΡΙΤΑΣ (Κων. Κουτράκης): Μητρόπουλος, Κουλιέρης, Ζαχαρόπουλος, Μπελογιαννέας Σαρδέλης, Τρουπάκης, Πράττης (λ) /Κακούρος (λ), Καρούνος, Τσώνης, Καρράς, Θεοδώρου.
ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ (Αντ. Γεράνιος): Σαρακίνης, Τσαρκάτογλου, Κανελλόπουλος, Ρουμελιώτης, Γιαννούτσος, Δρακόπουλος, Σύρος (λ), Μακρυγιάννης, Γεωργιόπουλος, Ι. Γεράνιος, Κάββουρας, Μπουρολιάς.


Σ. Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου