Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΔΥΟ ΜΑΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΓΥΡΟΥ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ, ΕΞΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΛΥΚΟΥΣ»

Ποδαρικό με το δεξί θέλει για το 2016
η «Καλαμάτα ’80» κόντρα στον Απόλλωνα

ΑΥΛΑΙΑ με νίκη έριξε στο 2015 η ομάδα της «Καλαμάτα ’80», που στην τελευταία της αποστολή για τη χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά κατάφερε να πάρει, για τρίτη φορά εφέτος, τους βαθμούς της νίκης. Γεγονός που χαροποίησε τόσο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, παίκτες, τεχνική ηγεσία και διοίκηση αλλά και τον κόσμο της που την στηρίζει στην προσπάθεια που κάνει στο ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής βόλεϊ ανδρών.
Η «Καλαμάτα ’80» φέτος αν και μπήκε με το δεξί δεν συνέχισε με τον ίδιο θετικό τρόπο την πορεία της και σε 9 αγώνες έχει πετύχει μόλις 3 νίκες, έχει χάσει σε 6 αγώνες, έχει συγκεντρώσει 10 βαθμούς (14 σετ υπέρ, 21 σετ κατά) και βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας. Αυτό μπορεί να την φέρνει στην ασφαλή ζώνη, πάνω από Ολυμπιάδα και Κόροιβο (με διαφορά ενός και δυο βαθμών αντίστοιχα) δεν της προσφέρει ωστόσο την αίσθηση ασφάλειας! Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης.
Άλλωστε η απώλεια μιας ολόκληρης χρονιάς (όχι λόγω ανικανότητας ή αξίας αλλά λόγω συγκυριών) θα ματαίωνε τους κόπους των τελευταίων ετών, όχι επειδή μια επάνοδος θα ήταν δύσκολη, αντιθέτως!
Το αρνητικό όμως σενάριο πτώσης μιας κατηγορίας, αν και φαντασιας,για καθε ομαδα  επιφέρει τις δικές του επιπτώσεις σε έναν ολάκερο σχεδιασμό, διοικητικό και αγωνιστικό, στην ψυχολογία των παικτών και των διοικούντων και φυσικά στα πλάνα, που δεν έχουν βάθος μιας χρονιάς αλλά πολύ μακρύτερο ορίζοντα για τον οποίο η «Καλαμάτα ’80» κάνει μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια, θέλοντας να κρατήσει την πόλη μας στα υψηλά βολεϊκά σαλόνια.

Νίκη βαθμολογικής σημασίας
και ανάσα ψυχολογική!
Η νίκη επί της Ερυθραίας, αν και με ανατροπή, προσέφερε σημαντική βαθμολογική βοήθεια ενώ συνέβαλε θετικά και στην ψυχολογία των παικτών του Χρήστου Δημητρακόπουλου μετά την ήττα από την ΑΕΚ και πλην της νίκης επί του Κόροιβου (7η αγωνιστική) αλλά και τις προηγούμενες, πρόσφατες απώλειες από Εθνικό, Ηρακλή Χαλκίδα, ΑΕΠ Ολυμπιάς ΕΑ Πατρών και ΑΠΣ Κύζικος).
Η «Κ80» ειδικά στα δυο χαμένα σετ δεν παρουσιάστηκε όσο δυναμική αναμενόταν, αφήνοντας στην Ερυθραία την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα (1-2 σετ) κι αυτό δυσκόλεψε στη συνέχεια το έργο της. επ’ αυτού ο κόουτς των «λύκων» είπε το εξής: «Το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε. Διότι ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι. Βαθμολογικά ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε την ασφάλεια του βασικού μας στόχου, της παραμονής.
Μας ενδιέφερε να κερδίσουμε το παιχνίδι από τη στιγμή που όπως πήγε ήμασταν πίσω 1-2 και καταφέραμε να κάνουμε την ανατροπή, είναι ακόμη πιο σημαντική νίκη» είπε αρχικά ο προπονητής της «Κ80» Χρήστος Δημητρακόπουλος και ερωτηθείς για την αντίπαλη ομάδα της Ερυθραίας εξέφρασε την πεποίθηση πως του χρόνου θα βρίσκεται μεταξύ των αντιπάλων της ομάδας του στην Α2! «Για μένα, στην αρχή και στο θεωρητικό κομμάτι, γνωρίζοντας τα ρόστερ των ομάδων, πίστευα ότι είναι για πιο ψηλά και με τη σημερινή της εμφάνιση, έδειξε ότι ίσως την αδικεί η θέση που βρίσκεται. Από κει και πέρα, απ’ όσο ξέρω ήταν άτυχοι γιατί είχαν ένα δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, δεν ξεκίνησαν έκαναν ήττες, που τους έχουν καταβάλλει ψυχολογικά και δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι!»
»Καλώς ή κακώς έτσι είναι το πρωτάθλημα… Οι ομάδες δυσκολεύονται να βρουν το ρυθμό τους γιατί υπάρχει η δυσκολία στην προετοιμασία, οι παίκτες δεν μαζεύονται στις προπονήσεις να δουλέψουν, γι’ αυτό το λόγω οι περισσότερες ομάδες έχουν τέτοιες μεταπτώσεις κι όχι κατά τη διάρκεια της σεζόν που είναι μια περίοδος που δεν παίζουν καλά και είναι φυσιολογικό, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού…  Για μένα οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ρυθμός. Γιατί δεν είμαστε καθημερινά στην προπόνηση 10-12 άτομα να μπορούμε να δουλεύουμε, να βελτιώνουμε όσα χρειάζονται, να εξελίσσουμε την κατάσταση όσο πιο καλά γίνεται.»
Ο εκνευρισμός που υπήρξε στη διάρκεια του αγώνα φάνηκε να «ηλεκτροδοτεί» και τις δυο ομάδες, που παρόλα αυτά ανέβασαν ρυθμό, πίεζαν για τους πόντους συνεχώς διεκδικώντας στα δυο επόμενα σετ. Η «Καλαμάτα ’80» ισοφάρισε όμως σε 2-2 κι όλα κρίθηκαν στο τάι μπρέικ… «Είμαι κατά αυτής της διαδικασίας… Μέσα δηλαδή από τον εκνευρισμό να προσπαθείς να παίζεις καλά! Πρέπει να κρατάμε την ηρεμία μας… Γιατί εάν εκνευριστείς φεύγεις το μυαλό σου, εάν σκέφτεσαι την προηγούμενη φάση χάνεις την επόμενη… Κι όλα αυτά προσπαθώ να εξηγώ καθημερινά στα παιδιά και να προσπαθούμε να αποβάλλουμε και να βελτιώσουμε…» εξήγησε ο Χρήστος Δημητρακόπουλος.

Όχι ένας αλλά δυο MVP
στο ματς με την Ερυθραία!
Στο ματς με την Ερυθραία, δυο ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα από την συνολικά προσπάθειά τους, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως περνά ως αμελητέα… αντιθέτως όλοι είχαν στο σύνολο του παιχνιδιού πολύ καλές και ορισμένες άτυχες στιγμές!
Ωστόσο δυο ήσαν οι παίκτες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με την παρουσία τους, δίνοντας λύσεις σε κομβικά σημεία του παιχνιδιού, κρατώντας την ομάδα σε τροχιά νίκης! Ο Βαγγέλης Ντάκουρης που ως ακραίος φέτος, φαίνεται να ρισκάρει και να αποδίδει περισσότερα ίσως από τα αρχικά προσδοκώμενα, αλλά και ο Φέλιξ Μπλάουελ, που λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων δεν αγωνιζόταν τις δυο προηγούμενες σεζόν και φέτος επανήλθε με την ελπίδα να βοηθήσει, φαίνεται πως έχει βρει το ρυθμό του και τον παλιό καλό επιθετικό εαυτό του! Μάλιστα στο ματς με την Ερυθραία πήρε θέση βασικού, αντικαθιστώντας τον ανερχόμενο Φρίξο Κωτσάκη που αντιμετώπιζε ένα μικροπρόβλημα τραυματισμού. Μια επιλογή του Χρήστου Δημητρακόπουλου, που ο Φέλιξ Μπλάουελ δικαίωσε σε αρκετές βάσεις, «χτίζοντας» κι αυτός με τις δυνατές επιθετικές ενέργειες και το ισχυρό σερβίς του το σκορ υπέρ των «λύκων».
«Πάγια εκτίμησή μου είναι ότι όλοι μαζί κερδίζουμε κι όλοι μαζί χάνουμε… είναι ομαδική δουλειά. Όταν η ομάδα δεν είναι καλά οφείλεται αντιστοίχως, κι όταν η ομάδα είναι καλά.
Όμως, πραγματικά ο Βαγγέλης (σ.σ. Ντάκουρης) έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στη φετινή σεζόν, ειδικά επιθετικά και στο σέρβις πήγε καλά.
Ο Βαγγέλης δουλεύει, προσπαθεί… κι εγώ προσπαθώ να τον βοηθήσω λίγο παραπάνω στον τρόπο σκέψης και διαχείρισης του παιχνιδιού, πως πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος, να μην υπερβάλει εαυτόν, να κάνει αυτά που μπορεί που είμαι σίγουρος πως μπορεί να τα κάνει -συγκεντρωμένος- ακόμη καλύτερα…
Όσο για τον Φέλιξ, τον τελευταίο καιρό μας έρχεται περισσότερο και μας βοηθάει λίγο παραπάνω.
Έχω εμπιστοσύνη και στον Φέλιξ και σε όλα τα παιδιά που έρχονται από τον πάγκο. Όλοι χρειάζονται και όλοι βοηθάνε στον βαθμό που μπορούν. Δεν περισσεύει κανείς…».

Θα ζητήσει βαθμούς στα ματς
με Απόλλωνα και Ακρίτα
Όσο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και τα δυο εναπομείναντα ματς του Α΄ γύρου με Απόλλωνα εκτός έδρας και Ακρίτα Καλαμάτας εντός έδρας, αυτά εκ πρώτης μοιάζουν ως δυο εύκολες αποστολές για τους «λύκους» τις οποίες θα πρέπει να υπολογίζουν στη συγκομιδή βαθμών.
Με τον Απόλλωνα θα παίξουν το Σάββατο 9 Ιανουαρίου (18:00) και τον Ακρίτα το Σάββατο 16 Ιανουαρίου (18:00).
Ο Απόλλωνας έχει 11 βαθμούς και είναι μια θέση πάνω από την καλαματιανή ομάδα έχοντας σε 9 αγώνες 5 νίκες και 4 ήττες, με 16 σετ υπέρ και ισάριθμα σετ κατά! Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως φέτος η ομάδα του Απόλλωνα ξεκίνησε με ντισαβαντάζ -3 βαθμών το οποίο κάλυψε και ήδη φαίνεται πως έχει ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη.
«Βλέπω παιχνίδι - παιχνίδι δεν μπορώ να πηγαίνω πιο μακριά. Ειδικά τώρα που μεσολαβούν γιορτές, παίζουμε μετά από ένα περίπου μήνα, δεν ξέρουμε τί μας ξημερώνει!» δήλωσε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος και εν συνεχεία αναφέρθηκε στον πρώτο αντίπαλο που θα συναντήσει για το 2016 η «Καλαμάτα ’80» και τις προσδοκίες που έχει η ομάδα του τόσο στο εντός έδρας αυτό ματς όσο και στο εντός καλαματιανό ντέρμπι με τον Ακρίτα: «Ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα φτιαγμένη με στόχο την 6αδα, έχουν όμως μείνει κι αυτοί λίγο πίσω βαθμολογικά. Τους έχουμε παίξει ένα φιλικό, όπου είδαμε πως είναι μια ομάδα καλή κι έμπειρη. Παρόλα αυτά δεν είναι ομάδα σαν τις τέσσερις πρώτες που διεκδικούν την άνοδο στην επόμενη κατηγορία. Θα πάμε να παίξουμε χωρίς άγχος, σε αυτά τα παιχνίδια που δεν είναι «καυτά» για εμάς, θα πάμε να παίξουμε για να το ευχαριστηθούμε, όπως κάνουμε σε όλα τα παιχνίδια που -σε εισαγωγικά - είναι εντός προγράμματος. Πολλές φορές απ’ αυτά τα παιχνίδια μπορείς να έχεις περισσότερο κέρδος, ένα θετικό πρόσημο, παρά στα αγχώδεις παιχνίδια όπως με την Ερυθραία…»
● Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο προπονητικό πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει σήμερα, αύριο και την Τετάρτη διπλές προπονήσεις προκειμένου σε λίγο πιο εντατικό ρυθμό να εκμηδενιστούν όσο το δυνατόν γίνεται, οι διατροφικές ατασθαλίες των εορτών. Την Πέμπτη το πρόγραμμα έχει πρωινό ξύπνημα και ακολουθεί το τριήμερο ρεπό της πρωτοχρονιάς (δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή).


Σ. Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου