Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ –ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

52 διδακτικές ώρες εκμάθησης
του συστήματος «Μπράιγ»

ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ «ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ BRAILLE ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!» 

ΚΩΔΙΚΑΣ «Μπράιγ» ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille), ο οποίος είχε τυφλωθεί σε μικρή ηλικία και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν τότε οι τυφλοί, καθώς ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες!
Βάλθηκε ο ίδιος να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς και το πέτυχε μετά από 5 χρόνια! Το αλφάβητο του Μπράιγ αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο και μέσω αυτού ο τυφλός μπορεί να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή…
Το σύστημα Μπράιγ, η επίσημη καθιέρωση του οποίου για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948, πρόκειται να διδαχθούν στα τμήματα που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - παράρτημα Καλαμάτας με τη συνεργασία της ΕΤΑΠ που δια των εκπροσώπων τους απεύθυναν κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να μάθουν τη γραφή μέσα απ' τα μάτια των τυφλών!


ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ: «Η ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ»
Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης προλόγισε τη κοινή χθεσινή συνέντευξη, δίνοντας μια εικόνα των έργων και παροχών του Φορέα, καλωσορίζοντας τον γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – παράρτημα Καλαμάτας Παναγιώτη Μανωλόπουλο.
«Ο Φορέας μας, ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία του επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Από το 2010 λειτουργεί ως πιστοποιημένος φορέας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, επιπέδου 2 με πιστοποίηση από τον Εθνικό Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ).
Κύριο αντικείμενο της δραστηριότητας της ΕΤΑΠ είναι τα προγράμματα ανέργων δηλαδή τα Voucher, τα προγράμματα εργαζομένων Λ.Α.Ε.Κ.
Ο φορέας μας ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων, λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Από το 2010 λειτουργεί ως πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 με πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας είναι η επαγγελματική κατάρτιση όλων των κατηγοριών όπως είναι:
● Προγράμματα Ανέργων τύπου Voucher με ηλικιακά κριτήρια όπως 18-24 ετών για παράδειγμα, 25- 29 ετών και το αναμενόμενο 29-64 Ετών . Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι άνεργοι παρακολουθούν επιδοτούμενη θεωρητική κατάρτιση στις δομές της ΕΤΑΠ και στη συνέχεια απασχολούνται στις επιχειρήσεις του νομού για πρακτική άσκηση τουλάχιστον 4 μήνες σε οποιαδήποτε ειδικότητα.
● Προγράμματα Εργαζομένων όπως είναι τα ΛΑΕΚ 1-25 που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υλοποιούνται 14 διαφορετικά τμήματα σε διάφορες ειδικότητες, στοχεύοντας στην κατάρτιση αλλά και την επανακατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων της Μεσσηνίας σε συνεργασία με Διάφορους Συλλογικούς Φορείς Εκπροσώπησης Εργοδοτών
Καθώς επίσης και Προγράμματα αυτοαπασχολούμενων όπως είναι Τεχνικοί Ασφαλείας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Κατάρτιση Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας- Security, Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Φαρμάκων και λοιπές κατηγορίες προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να καλωσορίσω στις δομές του φορέα μας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και συγκεκριμένα για το παράρτημα της Καλαμάτας τον γραμματέα του συνδέσμου τον Μανωλόπουλο Παναγιώτη τον οποίο συγχαίρω για την έντονη δραστηριοποίηση του εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μορφή δράσεων τις οποίες σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με ειδικές ικανότητες και δεξιότητες και όχι ειδικές ανάγκες.
Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στη καθημερινότητά τους δεδομένου ότι πρέπει να υπερκεράσουν τις επιπλέον δυσκολίες που τους δημιουργεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα επανένταξης στην αγορά Εργασίας, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές τις εκπαίδευσης και της κατάρτισης και γενικότερα η ίση αντιμετώπιση αυτών των ατόμων δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας αλλά καθαρά θέματα λήψης αποφάσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Στο παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας μας παρέχουμε Δωρεάν τις δομές της ΕΤΑΠ προκειμένου να κάνουν τα μαθήματα γραφής εκμάθησης τυφλών Μπράιγ (BRAILLE).»

«ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ BRAILLE 
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!»
Ο γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – παράρτημα Καλαμάτας Παναγιώτης Μανωλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κρανιώτη προσωπικά, σαν άνθρωπο που δέχθηκε να φιλοξενήσει τη δράση του συνδέσμου στους χώρους της ΕΤΑΠ
«Για να μάθει κανείς την γραφή του Braille δεν πρέπει να βυθιστεί στο σκοτάδι! Αντίθετα, εμείς παίρνουμε τους ανθρώπους βυθισμένους στο σκοτάδι για να τους βγάλουμε από εκεί!» είπε αρχικά ο κ. Μανωλόπουλος και εν συνεχεία αναφέρθηκε στον Σύνδεσμο Τυφλών Καλαμάτας και στη τρέχουσα δράση του: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών στην Καλαμάτα ιδρύθηκε το 1995. Ως τώρα η δράση του ήταν απλός υποτυπώδεις, για μένα ο σύνδεσμος τώρα δρα, τώρα ξεκινά! Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι… Ένας απ’ αυτούς είναι ο εξοπλισμός που χρειάζεται και δεύτερον ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε ανθρώπους με διάθεση συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που εντοπίσαμε, ξεχωρίσαμε τους συνεργάτες της ΕΤΑΠ και τον πρόεδρό της κ. Παύλο Κρανιώτη.
Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που μας στηρίζει και θέλω να ευχαριστήσω και να καλέσω αυτούς που θέλουν να μάθουν τι σημαίνει η λέξη «Μπράιγ»!
Βεβαίως δεν θα μείνουμε εδώ, θα συνεχίσουμε και παρακάτω!»
Δράττοντας της ευκαιρίας ο κ. Μανωλόπουλος, έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης και προτροπής προς όλους όσοι στερούνται αισθήσεων ή μελών, να αδράξουν τη μέρα: «Ένας άνθρωπος που δεν έχει κάποια αίσθηση ή κάποιο μέλος, δεν διαφέρει σε τίποτε από ανθρώπους που θεωρούνται αρτιμελείς. Όλοι είμαστε αρτιμελείς!
Όλοι πρέπει να κουνηθούμε και να ζήσουμε τη ζωή που προσφέρεται εκεί έξω, είτε πιο έντονα είτε πιο ήπια…».

52 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΠΡΑΪΓ»
Τα μαθήματα Braille ξεκίνησαν ήδη από χθες με τη συμμετοχή ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης. Όπως εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος στα τμήματα έχουν ενταχθεί 10 άτομα μεταξύ των οποίων καθηγητές και δάσκαλοι που επιδιώκουν μια ανώτερη κατάρτιση.
Πρόκειται για 52 διδακτικές ώρες, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί ή μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε συμμετέχοντα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα τμήματα απομένει λίγος χρόνος ακόμη για νέες αιτήσεις συμμετοχής.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στο τηλέφωνο 27210 27907, από τον γραμματέα κ. Μανωλόπουλο 6944 421359 και στην ΕΤΑΠ –Επιμελητηρίου Καλαμάτας 27210 24174.


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου