Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΦΕΤΟΣ Ν.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΚΟΛΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Παραμονή και αποφυγή των play out
στόχος της ανδρικής ομάδας στη Β΄ Εθνική

● ΑΡΙΘΜΟΣ ΡΕΚΟΡ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΛΟ ΤΟΥ Ν.Ο.Κ.● ΜΕΓΑΛΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΦΟΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΣΣΗ

ΑΠΟ το 1900 οπότε προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων -αν και η μορφή του έχει αλλάξει αρκετά από τότε όπως συχνά αλλάζουν και οι κανονισμοί σε μια προσπάθεια της διεθνούς Ομοσπονδίας να κάνει το άθλημα πιο κινητικό και θεαματικό - η Υδατοσφαίριση (Πόλο), ειδικά στη χώρα μας έχει φέρει πολλές επιτυχίες και χαμόγελα. Μεγαλύτερη στιγμή του η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, όντας μάλιστα το μοναδικό ομαδικό άθλημα που έχει χαρίσει στη χώρα μας ολυμπιακό μετάλλιο. Οι ελληνικές ομάδες έχουν κερδίσει 9 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα, 2 σε ευρωπαϊκά και 1 σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Σύμφωνα με μια φήμη, κάποτε στις Ινδίες Άγγλοι έφιπποι παίζοντας το πόλο από στραβό χτύπημα έστειλαν τη μπάλα σε παρακείμενη λίμνη. Οι πολίστες βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στο νερό για να δροσίσουν την μπάλα και διαπίστωσαν ότι μπορεί να γίνει ένα ανάλογο παιχνίδι μέσα στο νερό. Έτσι, με μια μικρή μπάλα του πόλο παίχτηκε για πρώτη φορά πόλο σε πισίνα που είχε για τέρματα δυο βάρκες σε απόσταση 50 μέτρων. Αργότερα ο χώρος μίκρυνε και η μπάλα μεγάλωσε. Άγγλοι κολυμβητές με φανατικότερο τον Ουίλσον από τη Γλασκώβη οργάνωσαν τους πρώτους ανεπίσημους αγώνες το 1876. Σε 10 χρόνια συντάχθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί και έγιναν οι πρώτοι αγώνες του πρωταθλήματος. Το 1890 παίχτηκε σε ανοικτό κολυμβητήριο του Κένσιγκτον ο πρώτος διεθνής αγώνας μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Υπήρχε μεγάλος φανατισμός και οι Άγγλοι κέρδισαν με 4-0. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε διέδωσε το άθλημα στην Ουαλία και την Ιρλανδία. Το 1901 έγινε και ο πρώτος διεθνής αγώνας στη Βιέννη με αντιπάλους μια ομάδα της Ουγγαρίας και τη Βίνερ Ατλέτικ σπορ κλαμπ και το πόλο προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το 1900. Μέχρι το 1930 στις ΗΠΑ ήταν δημοφιλής μια παραλλαγή του αθλήματος όπου παιζόταν με μισοφουσκωμένη μπάλα και είχε αντικειμενικό σκοπό την κατοχή της για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Για πολλά χρόνια η Ουγγαρία ήταν η βασίλισσα της Ευρώπης και του κόσμου. Κατέκτησε τον τίτλο 10 φορές στις 14 πρώτες διοργανώσεις. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία. Από το 1985 συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα και η υδατοσφαίριση γυναικών με πρώτη πρωταθλήτρια την Ολλανδία. [με πληροφορίες από τη wikipedia]

«Κάτοικος» Β΄ Εθνικής η ανδρική ομάδατου ΝΟΚ με ισχυρό το ντόπιο στοιχείο

Ζούμε σε μια χώρα και μια περιοχή που περιβάλλεται από θάλασσες και το νερό είναι στοιχείο της καθημερινότητας μας και δεν είναι κρυφό ούτε νέο πως τα ελληνικά νερά βγάζουν παιχταράδες και σπουδαίες προσωπικότητες!
Στην Καλαμάτα, η υδατοσφαίριση τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και ειδικά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, επιλέγουν την πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Καλαμάτας και τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις του στο υδάτινο αυτό σπορ, διεκδικώντας μετέπειτα μια θέση στην ανδρική ομάδα που εδώ και χρόνια δηλώνει «κάτοικος» Β΄ Εθνικής.
Η ανδρική ομάδα πόλο του ΝΟΚ έχει μια συνεχή και αξιόλογη παρουσία που σαν ομάδα διατηρεί έντονο τον χαρακτήρα εντοπιότητας.
«Εδώ και χρόνια η ανδρική ομάδα έχει εδραιωθεί στη Β΄ Εθνική. Είναι μια κατηγορία όπου μπορούμε χωρίς θυσίες να κρατηθούμε με τα παιδιά που έχουμε εδώ και με λίγες προσθήκες ερασιτεχνών παικτών από την Αθήνα.
Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια η ομάδα καταγράφει μια ανοδική πορεία, έχει γίνει εν μέρει μια ανανέωση, είμαστε περισσότεροι σοβαροί και οργανωμένοι στο πρόγραμμά μας» μας είπε ο head κόουτς του Ν.Ο. Καλαμάτας, Στάθης Μπακολιάς. Σε ό,τι αφορά στους στόχους, η συμμετοχή της ανδρικής ομάδας στη τελική φάση θα αποτελέσει ζητούμενο και επιτυχία η επίτευξη της παραμονής στην Β΄ Εθνική, αποφεύγοντας τα Play out. Το πρώτο σφύριγμα θα δοθεί τον Μάρτιο, έως τότε η ομάδα προετοιμάζεται σε σταθερό ρυθμό και υπό τις οδηγίες του Στάθη Μπακολιά και των συνεργατών του Νίκου Παναγιώταρου και Αλέξανδρου Ντι Μπενεντέτο. Το ρόστερ αριθμεί 20 αθλητές ενώ σκέψεις γίνονται για μια ή δυο προσθήκες ουσίας, στο πλαίσιο βεβαίως των οικονομικών δυνατοτήτων του Συλλόγου.


Αριθμός ρεκόρ φέτος στις
Ακαδημίες Πόλο του Ν.Ο.Κ.

Στο κομμάτι των Ακαδημιών, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αριθμό ρεκόρ παιδιών στη πισίνα! Μετά από ένα υποτονικό διάστημα πέντε ετών απόρροια των μνημονίων αλλά και των προβλημάτων της πισίνας (σ.σ. θερμοκρασία) που ήσαν τροχοπέδη για την προσέλευση παιδιών στις Ακαδημίες του Ν.Ο.Κ., φέτος το τμήμα πόλο αριθμεί 85 παιδιά με το άθλημα της υδατοσφαίρισης να αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία μας που δείχνει προτίμηση στο υγρό στοιχείο!
«Είχαμε μια δύσκολη 5ετία στις ακαδημίες, που σε συνδυασμό με τα μνημόνια και τα προβλήματα του Κολυμβητηρίου σε ό,τι αφορά στη θέρμανση της πισίνας -σε νορμάλ πλαίσια –αποτέλεσμα ήταν τις ώρες προπόνησης του πόλο να έχουν χαμηλή θερμοκρασία νερού. Κι ενώ ξεκινούσαμε με πολλά παιδιά τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο είχαν «εξαφανιστεί» όλα τα παιδιά κι έμειναν ενεργά μόνον τα παιδιά που συμμετέχουν στην αγωνιστική ομάδα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια καινούργια προσπάθεια από μένα τους και τους προπονητές (σ.σ. Παναγιώταρος και Ντι Μπενεντέτο) να έρθουν περισσότερα παιδιά στην πισίνα.
Ήδη φέτος με το πέρας του Σεπτεμβρίου τις Ακαδημίες μας πλαισίωναν 85 παιδιά, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ! Κάθε μέρα έρχονται καινούργια παιδιά για να ενταχθούν στα τμήματά μας.»
Φετινό «στοίχημα» για τον σύλλογο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας είναι να συμμετέχει σε όλα, αν όχι στα περισσότερα, αναπτυξιακά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης η δράση για τα οποία ξεκινά τον Ιανουάριο. Μια προσπάθεια που για έναν επαρχιακό σύλλογο δεν είναι εύκολη, από πολλές απόψεις, αποτελεί ωστόσο για τους ανθρώπους του ΝΟΚ χαρά και στόχο που εφόσον πραγματοποιηθεί θα συμβάλει όχι μόνο στην ανάδειξη του συλλόγου αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη προώθηση και διάδοση του όμορφου και Ολυμπιακού αθλήματος της υδατοσφαίρισης.
«Πέρυσι έγινε μια προσπάθεια και συμμετείχαμε μετά από αρκετά χρόνια στο Μίνι Παίδων. Η ομάδα αν και είχε πολλά καινούργια παιδιά στη σύνθεσή της που είχαν έρθει μόλις 3-4 μήνες πριν, κατάφερε να προκριθεί στη β΄ φάση όπου με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να περάσουμε στην επόμενη φάση, αλλά μείναμε εκτός για ένα μόλις γκολ!
Φέτος, στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι ακαδημίες και να συμμετέχουν σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα και απ’ ότι βλέπουμε μέχρι στιγμής έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε ομάδες σε Μίνι Παίδων, Παίδων και κατηγορία Νέων, στο Εφήβων ακόμη δεν έχουμε συμπληρώσει.» Παρόλα αυτά φέτος σε όλες τις ηλικίες ο ΝΟΚ δύναται να «κατεβάσει» ομάδα κι αυτό για έναν επαρχιακό σύλλογο είναι από μόνο του δύσκολο και συνάμα σημαντικό.

Η δυσκολία εστιάζει στην προετοιμασία και στη διενέργεια φιλικών αγώνων, αφού για να παίξει ένα φιλικό παιχνίδι η καλαματιανή ομάδα θα πρέπει να μεταβεί είτε στην Πάτρα είτε στην Αθήνα, ενώ όπως μας εξήγησε ο κ. Μπακολιάς «στην Πάτρα και στην Αθήνα έχουν τη δυνατότητα λόγω ύπαρξης αρκετών συλλόγων να παίζουν φιλικά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Αντιθέτως, εμείς θα πρέπει να φιλοξενηθούμε ή να φιλοξενήσουμε ομάδες, όπως πέρυσι που είχαμε φέρει τη Μεταμόρφωση και αργότερα συμμετείχαμε σε καμπ και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μαθήματα και τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών δυσκολεύουν την κατάσταση.»
Κάπου εκεί, δηλαδή στο κόστος, «κολλάει» η διοργάνωση «μεγάλων» ή «μικρών» αθλητικών ραντεβού εκτός κέντρου. Βασική επιδίωξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, έχοντας μειωμένες επιχορηγήσεις, είναι να μειώσει το κόστος των διοργανώσεών της (μεταφορικά, φιλοξενίες) εξ ού και η προτίμηση των μεγάλων αστικών κέντρων και κολυμβητηρίων για τις διοργανώσεις αναπτυξιακών πρωταθλημάτων ή μεγάλων κατηγοριών.
Παρόλα αυτά, στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Σύλλογο παρατηρείται ένα γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού και διάθεσης για μια πιο οργανωμένη προσπάθεια και από τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά, κι αυτό από μόνο του αναμένεται να αποτελέσει κινητήριος δύναμη ώστε η μεσσηνιακή υδατοσφαίριση να μπει στο επίκεντρο και να αναδείξει τα νέα ταλέντα της πισίνας. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Μπακολιάς απηύθυνε κάλεσμα στα μικρά παιδιά τη πόλης να επισκεφθούν την πισίνα του δημοτικού κολυμβητηρίου Καλαμάτας «Η Ελλάδα είναι μέσα στις καλύτερες ομάδες στον κόσμο στην Υδατοσφαίριση. Έχει συνεχείς παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες επιτυχίες, ενώ Έλληνες παίκτες συμμετέχουν στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η πόλη μας έχει παράδοση έχοντας ανέκαθεν ομάδα υδατοσφαίρισης που πρωταγωνιστούσε. Τώρα κάνουμε μια προσπάθεια, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, δίχως να τρέχουμε αυταπάτες να «ανεβάσουμε» το τμήμα.»


Ο Γιάννης Μπεσσής νέος έφορος
στο τμήμα Υδατοσφαίρισης

Στο διοικητικό κομμάτι και συγκεκριμένα στο τμήμα πόλο, υπήρξε μια αλλαγή σκυτάλης, λόγω αποχώρησης. Συγκεκριμένα από το τμήμα λόγω επαγγελματικού φόρτου αποχώρησε ο κ. Σκαρπαλέζος και τη θέση του ως έφορος του τμήματος πήρε ο Γιάννης Μπεσσής. Ο νέος δραστήριος έφορος βρίσκεται στο πλευρό των προπονητών και αθλητών και προτρέπει όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια να δοκιμάσουν το άθλημα του πόλο, λέγοντας πως χαρακτηριστικά «Ταιριάζει σε όλους!».
«Από το καλοκαίρι είναι πρωτόγνωρο το κύμα προσέλευσης παιδιών στο τμήμα. Πιστεύω πως σε αυτό βοήθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η προβολή του αθλήματος από την τηλεόραση, το οποίο σταθερά και ως το μοναδικό ομαδικό άθλημα τα καταφέρνει στους ΟΑ» μας είπε ο κ. Γιάννης Μπεσσής και τόνισε πως το πόλο «είναι ένα άθλημα που ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους και στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων!»
Όσο για τα προβλήματα που έπονται είναι γνωστά και φυσικά έχουν να κάνουν με τον Χειμώνα και το κρύο νερό στην πισίνα που αποτελεί το Νο1 λόγω εγκατάλειψης του αθλήματος «Το κρύο νερό είναι ο εχθρός μας! Θα αναγκάσει κάποια παιδιά να εγκαταλείψουν και σε αυτό το άθλημα εάν εγκαταλείψει ένας αθλητής, ο ένας μήνας διακοπή ισούται με έξι ώστε να επανέλθει.
Δεύτερος εχθρός μας είναι οι σπουδές, καθώς όταν οι παίκτες που έχει φτιάξει η ομάδα φύγουν, τότε δεν μπορεί να τους επωφεληθεί για το ανδρικό της τμήμα, με αποτέλεσμα οι στόχοι να μην είναι μεγάλοι!»
Για την φετινή προσπάθεια μας είπε: «Φέτος η προσπάθεια θα γίνει να κατέβουμε σε όλες τις διοργανώνεις υποδομών (παίδες, εφήβους και νέους).
Η ανδρική ομάδα συμμετέχει ξανά στη Β΄ Εθνική, όπου τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή χωρίς να κινδυνεύει και πρωταγωνιστεί αλλά δεν μπορεί να πάει για την άνοδο. Θα ήταν και δύσκολο να την διαχειριστεί.»
Κι αν αυτό συμβεί; Εάν δηλαδή ο ΝΟΚ καταφέρει να κερδίσει την άνοδο η απάντηση είναι η εξής: «Μόνο με τα δικά μας… Με άλλο τρόπο στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι και επικίνδυνο να κάνει ένας Σύλλογος «ανοίγματα» με ξένους παίκτες. Νομίζω πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα έχει νόημα διότι θα είναι "πυροτέχνημα". Κι αν το κάνουμε, το θέμα είναι να το καταφέρουμε με δικά μας παιδιά. Κι αν έρθει αυτό να γίνει με "φυσικό" τρόπο.»
Για τον κ. Μπεσσή ένα άλλο, εξίσου μεγάλο «στοίχημα» είναι η διοργάνωση αγώνων στην πόλη μας. Με δεδομένο πως οι συνθήκες και η λειτουργία του Κολυμβητηρίου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια (κομβικό ρόλο έχει παίξει το ισοθερμικό κάλυμμα) σημαντικό και ανταποδοτικό για το άθλημα και φυσικά την ίδια την πόλη θα είναι η οργάνωση αγώνων: «Μιας και έχουν βελτιωθεί οι υποδομές και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά του κολυμβητηρίου το θέμα είναι να καταφέρουμε να διοργανώσουμε αγώνες. Τώρα αναγκαστικά παίζουμε σε Πάτρα και Αθήνα, οι γονείς δεν βλέπουν τα παιδιά τους σε δράση, τα παιδιά και η πόλη δεν βλέπει αγώνες κι έτσι δεν γνωρίζουν ευρέως το άθλημα. Όλα είναι θέμα κόστους καθαρά, διότι ομάδα που αναλαμβάνει χρέη γηπεδούχου, αναλαμβάνει τα παράβολα και έξοδα όλων των διαιτητών. Διαιτητές δεν υπάρχουν στην Καλαμάτα και δεν υπήρξαν ποτέ τα τελευταία χρόνια διαιτητές στην πόλη μας.»
Για την ιστορία να πούμε πως ο τελευταίος επίσημος αγώνας που φιλοξένησε η πόλη μας ήταν πριν από περίπου 6 με 7 χρόνια και συγκεκριμένα στην κατηγορία Παίδων.
Αν και το Πόλο στο μυαλό των ανθρώπων μπορεί να μοιάζει κυρίως ως γένους αρσενικού ωστόσο η χώρα μας έχει πολλές γυναίκες στο άθλημα, μια μάλιστα εξ αυτών η συντοπίτισσά μας, Βούλα Κοζομπόλη, η οποία αναδείχθηκε αργυρή Ολυμπιονίκης στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στο πόλο γυναικών το 2004. Μάλιστα η κα Κοζομπόλη εκλέχθηκε πρόσφατα νέα πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Με αφορμή αυτό να αναφέρουμε την «μαγιά» που επιδιώκει σιγά σιγά να φτιάξει ο Σύλλογος του ΝΟΚ με σκοπό στο εγγύς μέλλον την ύπαρξη και γυναικείας ομάδας…


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Καθημερινά 7-8.30μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή. Λειτουργούν τμήματα αγοριών κοριτσιών υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών τα οποία στελεχώνουν τις ομάδες του συλλόγου, που συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Σ.Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου