Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Σε εορταστικό κλίμα έκοψαν την πίτα τους οι πεζοπόροι στην Ιερά Μονή Μαρδακίου

ΣΠΟΚ «ΕΥΚΛΗΣ» ΚΑΛΑΜΑΤΑ



ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ πίτα έκοψαν την περασμένη Κυριακή στην Ιερά Μονή Μαρδακίου το πεζοπορικό τμήμα του Σ.Π.Ο.Κ. «Ευκλής» και η ομάδα «Πρωτοβουλία Κατοίκων Βέργας – Καλαμάτας για την διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Οι επισκέπτες – πεζοπόροι ξεκίνησαν στις 9 το πρωί από την Καλαμάτα και στον δρόμο τους επισκέφτηκαν το εξάτοξο γεφύρι του Αγ. Πολυκάρπου στην περιοχή «Λαγού το Χάνι». Εκεί ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες που έρχονταν από το μονοπάτι που συνδέει την Ι. Μονή Βελανιδιάς με τα χωριά της Νέδουσας, Αλαγονίας και Αρτεμισίας.

Στην Νέδουσα οι εκδρομείς γνώρισαν το σπίτι που γεννήθηκε ο αγωνιστής του 1821 Νικηταράς και ξεναγήθηκαν στο νότιο καλντερίμι της, θαυμάζοντας την επιβλητική πετρόκτιστη από το 1825 Αγία Αικατερίνη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 2 κεντρικές πλατείες του χωριού.
Η δροσιά του Ταϋγέτου και η πυκνή βλάστηση της περιοχής έκανε την πεζοπορία από την Νέδουσα έως την Μονή Μαρδακίου ενδιαφέρουσα και απολαυστική, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.


Στην δυτική οροσειρά του Ταϋγέτου, πάνω στον λόφο Μαρδάκι ή Μαρδάτσα καμαρώνει περήφανη η Ι. Μονή Μαρδακίου η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η Μονή χρίστηκε το 1504 με βυζαντινή τεχνοτροπία από τον Ιερομόναχο Θεοδόσιο ή κατά κόσμον Θεόδωρο Χανδρινό (καταγόμενο από το διπλανό χωριό, την Αλαγονία).
Η ιστορική αυτή Μονή πρόσφερε πολλές υπηρεσίες για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση του υπόδουλου Γένους. Ήταν το απαραβίαστο άντρο των Καπεταναίων της Κλεφτουριάς. Ο Παπαφλέσσας συνάντησε στην Μονή τον ντόπιο Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά και οργάνωσε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Εκεί μετέφεραν το μπαρούτι και οι Πατέρες του Μοναστηριού, προσφέροντας εκατοντάδες τόμων βιβλίων από την πλούσια βιβλιοθήκη τους για να φτιαχτούν «φυσέκια» για τον Αγώνα.

Ο ιερέας της Νέδουσας Βασίλειος Βεργινάδης ξενάγησε τους εκδρομείς στην Μονή και ευλόγησε τις πίτες των ομάδων. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απήλαυσαν πλούσιους μεζέδες, προσφοράς της Ελένης Οικονομοπούλου (καταγόμενης από την Νέδουσα και έφορο Δημοσίων Σχέσεων του Ευκλή) και του Παν. Μπατσικούρα (προέδρου Πολιτ. Συλλόγου Νέδουσας).
Οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει ντόπιους κατοίκους από την Νέδουσα να παίξουν δημοτικά με συνοδεία φλογέρας και τούμπανου. Τα ακούσματα των παραδοσιακών ήχων έκαναν κάποιους πεζοπόρους να σύρουν το χορό στο πλακόστρωτο προαύλιο της Μονής.

Οι ευχαριστίες
Ο πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Κ. «Ευκλής» Παν. Κουτρούλης και ο υπεύθυνος της ομάδας «Πρωτοβουλία Κατοίκων Βέργας – Καλαμάτας» Κωνσταντίνος Μαρκάκης ευχαρίστησαν θερμά τον ιερέα της Νέδουσας Βασίλειο Βεργινάδη, τους προέδρους των Κοινοτήτων Κωνσταντίνο Σούμπλη της Νέδουσας και Γεωργίας Βασιλάκη της Αρτεμισίας, τους προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων Παν. Μπατσικούρα της Νέδουσας και Αντώνη Καζάκο της Αλαγονίας για την παρουσία τους, τους κατοίκους της Νέδουσας για την ζεστή υποδοχή, τους Εθελοντές Σαμαρείτες που ανταποκρίνονται κάθε φορά στο κάλεσμα των ομάδων και όλους τους συμμετέχοντες.

Επίσης, ευχαρίστησαν για την προσφορά των βασιλοπιτών την Ιφιγένεια Πουλοπούλου και τον Θεόδωρο Κατσούφρο.

Τα δώρα για τους τυχερούς τα χάρισαν: τα βιβλιοπωλεία «Μακρής» και «Παπαχρήστου», το κατάστημα κυνηγετικών «Γιαννουλάκης» και από τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Μεσσηνίας η Μηλίτση και η Βερράρου, που χάρισαν το βιβλίο «Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου