Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Βουτιά …σε βάθος 146 μέτρων από τον Σταύρο Καστρινάκη!!!

 ΣΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΟΥ WILLIAM WINRAM


ΣΕ ΒΑΘΟΣ 145+1 μέτρων θα καταδυθεί ο Σταύρος Καστρινάκης επιχειρώντας να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του William Winram από τον Καναδά, ο οποίος πραγματοποίησε ελεύθερη κατάδυση μέχρι τα 145 μέτρα πριν από τρία χρόνια, ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει «σπάσει» κανένας δύτης!
«Πρόκειται να κάνω μια προσπάθεια για παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην βαθύτερη - αυτή τη στιγμή - κατηγορία που αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, τα Εναλλασσόμενα Βάρη. Θα προσπαθήσω για μια κατάδυση στα 146 μέτρα. Το υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ είναι στα 145 μέτρα.
Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, θα χρησιμοποιήσουμε βάρος για να καταδυθώ σε αυτό το βάθος και η επιστροφή στην επιφάνεια θα γίνει κολυμπώντας με τις δικές μου δυνάμεις.»
Στις φανταστικές υδάτινες και καιρικές συνθήκες ο μεσσηνιακός κόλπος αποτελεί τους τελευταίους μήνες «σπίτι» για τον Σταύρο Καστρινάκη, λόγω βεβαίως και της σχολής Ελεύθερων Καταδύσεων «Freediving Club Greece» που ξεκίνησε τη λειτουργία της αρχές του καλοκαιριού.
Ένα καλοκαίρι γεμάτο προπονήσεις δίπλα σε αθλητές και αθλήτριες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, οι οποίες τον βοήθησαν πάρα πολύ να επιτύχει εξαιρετική φόρμα όντας όπως λέει στην καλύτερη του φάση, σωματικά και πνευματικά.
«Ο λόγος αυτής της προσπάθειας είναι να σηματοδοτήσει το τέλος της φετινής μας σεζόν στην Καλαμάτα, που είχε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και για εμένα προσωπικά, γιατί με το να είμαι εδώ 6 μήνες, μπόρεσα να προπονηθώ στις καλύτερες συνθήκες που έχω βρει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και το αποτέλεσμα φάνηκε, αφού πριν ένα μήνα κατάφερα να κερδίσω το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και βρίσκομαι σε αρκετά καλή φόρμα για να δοκιμάσω για ένα παγκόσμιο ρεκόρ!»
Όρια ηλικιακά δεν υπάρχουν στην ελεύθερη κατάδυση, αφού όπως μας εξήγησε ο Σταύρος Καστρινάκης πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως τα νιάτα δεν είναι σύμμαχος: «Στην Ελεύθερη Κατάδυση επειδή είναι μια πάρα πολύ εγκεφαλική υπόθεση, γιατί βασίζεται στο πόσο χαλαρός μπορείς να είσαι μέσα στο νερό, έχει βρεθεί πως ουσιαστικά δεν έχεις πολύ μεγάλο αβαντάζ με το να είσαι πολύ μικρός. Πλησιάζω στα 40 και είμαι στην καλύτερη μου φόρμα ακόμα και απ’ όταν ξεκίνησα την αθλητική Ελεύθερη Κατάδυση το οποίο έγινε πριν από 14 χρόνια!»
Μάλιστα, πριν από ένα περίπου μήνα στην Καλαμάτα στο πλαίσιο των επιτυχημένων αγώνων Summer Apnea Games 2015, ο Σταύρος Καστρινάκης κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία «Εναλλασσόμενα βάρη» κάνοντας βουτιά στα 130 μέτρα!!!
Σε συνδυασμό λοιπόν με την κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ στα 130 μέτρα, ο Σταύρος Καστρινάκης δηλώνει πεπεισμένος πως φέτος είναι η χρονιά του!
Η σιγουριά του πως μπορεί να κερδίσει το σπουδαίο αυτό στοίχημα είναι μεγάλη: «Δεν θα το έκανα εάν δεν ήμουν σίγουρος πως μπορώ να το ολοκληρώσω! Δεν θα το ανακοίνωνα…», είπε χαρακτηριστικά ο τολμηρός δύτης, ο οποίος θα καταδυθεί σε βάθος 146 μέτρων στις 9 το πρωί της Κυριακής 1η Νοεμβρίου, με σύμμαχο τον καιρό, ενάμιση μίλι νότια της Ναυαρίνου, στο ύψος του ξενοδοχείου «Elite»…

Η ανακοίνωση ενός ρεκόρ

Στις μεγάλες κατηγορίες βάθους, όπως η κατηγορία «Εναλλασσόμενα βάρη» (Variable weight) η ανακοίνωση μπορεί να γίνει με την ανακοίνωση ρεκόρ από τον αθλητή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία με τη σειρά της στέλνει μια κριτική επιτροπή για την πιστοποίηση του ρεκόρ!
Στην πόλη μας ήδη βρίσκεται για το σκοπό αυτό ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός καταγραφής βάθους καθώς επίσης ο Άγγλος κριτής, David Tranfield ενώ αναμένεται σήμερα στην πόλη μας ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Gaca Radoslaw, από την Πολωνία.
Την ιατρική παρακολούθηση του αθλητή έχει αναλάβει ο γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος ενώ μεγαλύτερη αίσθηση ασφαλείας θα προσφέρουν με την παρουσία τους, τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης –παράρτημα Μεσσηνίας.
Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση όλων των παραγόντων της προσπάθειας στο ξενοδοχείο «Elite» το οποίο παρέχει όλους τους χώρους και την υποδομή για προετοιμασία του εγχειρήματος, το οποίο όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά, μπορούν να προσεγγίσουν ελεύθερα ακόμη και μέσα στο νερό!

Οι συνθήκες καθιστούν την πόλη ιδανικότουριστικό και αγωνιστικό προορισμό

Με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης ο αθλητής και εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης Σταύρος Καστρινάκης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγεννής στάθηκαν στο γεγονός πως μέσα και από αυτή τη δραστηριότητα η πόλη μας διαφημίζεται ως ιδανικός τουριστικός και αγωνιστικός προορισμός.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Σταύρος Καστρινάκης διαλαλεί τα καλά μαντάτα… πως δηλαδή στην πόλη μας βρήκε τις ιδανικές καιρικές και υδάτινες συνθήκες για το άθλημα της Ελεύθερης Κατάδυσης. Σε βαθμό τέτοιο που έκανε την πόλη μας δεύτερο «σπίτι» του!
 «Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να τονίσουμε άλλη μια φορά, κυρίως διεθνώς, τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Καλαμάτα τόσο σε τουριστικό επίπεδο όσο και σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά φέτος και πρόκειται και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην Καλαμάτα και να προσελκύουμε αθλητές, τόσο έμπειρους όσο και νέους που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της Ελεύθερης Κατάδυσης – κατάδυση με μια αναπνοή – στην Καλαμάτα, για να κάνουμε αυτή τη δραστηριότητα!».
Ο τολμηρός εκπαιδευτής και αθλητής με διακρίσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, διατηρεί την Σχολή Ελεύθερων Καταδύσεων «Freediving Club Greece» στην πόλη μας, στην οποία όλη τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν βρέθηκαν πολυάριθμοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη, για προπονήσεις και συμμετοχές στους αγώνες που διοργανώθηκαν. Μερικοί, αξίζει να πούμε πως, ήταν τόσο ευχαριστημένοι από το περιβάλλον που συνάντησαν εντός και εκτός νερού… που παρέτειναν την παραμονή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!
Την προσπάθεια του Σταύρου Καστρινάκη χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγεννής στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία: «Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας χαιρετίζουμε την προσπάθεια του κ. Καστρινάκη τον ευχαριστούμε πολύ για τι έχει κάνει μεγάλο αγώνα και έχει φέρει στην πόλη μας μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλους αθλητές. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα είμαστε κοντά του με όλες τι δομές του Δήμου. Ο Αθλητικός Φορέας συνδράμει στο εγχείρημα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Όπως σας ανέφερε και ο ίδιος μέχρι και με αιρετούς οι οποίοι, λόγω της ιδιότητάς τους ως γιατροί, θα παρακολουθούν το εγχείρημα και τον ίδιο. Χαιρόμαστε που συνέχεια βρίσκει τρόπους να βάζει την Καλαμάτα μέσα στον παγκόσμιο χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού!»
Τέλος να πούμε πως, οι καιρικές και υδάτινες συνθήκες της πόλης μας παρέχουν τη δυνατότητα στη Σχολή «Freediving Club Greece» να συνεχίσει τη λειτουργία της και τα επόμενα χρόνια, με την συμμετοχή ξένων- κυρίως- αλλά και ελλήνων αθλητών να προσδοκάτε κάθε χρόνο και μεγαλύτερη!
Χάρη στις εξαιρετικές συνθήκες που βρήκε στην πόλη μας άλλωστε και ο ίδιος ο Καστρινάκης κατόρθωσε να προπονηθεί το δυνατόν καλύτερα ώστε να φτάσει σε σημείο να πεισθεί και να ανακοινώσει πως είναι σε θέση να διεκδικήσει μια θέση στη λίστα των δυτών που κατέρριψαν ένα παγκόσμιο ρεκόρ…
Κρατήστε λοιπόν την … αναπνοή σας για μία βουτιά ρεκόρ στα 146 μέτρα του μεσσηνιακού κόλπου από τον «δικό» μας Σταύρο Καστρινάκη!

Σίσσυ Τριάντου

Λίγα λόγια για τηνΕλεύθερη Κατάδυση

Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο άθλημα το οποίο διευρύνει ημέρα με την ημέρα το κοινό του. Σε κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχουν όλο και περισσότεροι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, πράγμα που μας πείθει για την παγκόσμια εξάπλωση του αθλήματος. Οργανισμοί όπως η AIDA – εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα και την πόλη μας είναι ο Σταύρος Καστρινάκης - βοηθούν στην ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης και μέσα από σεμινάρια –τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά- τροφοδοτούν τους νέους αθλητές με τα καλύτερα εφόδια γνώσης και εμπειρίας. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι όμως, όλο και περισσότεροι φαίνεται να εθίζονται στη μαγεία του απέραντού γαλάζιου… σα θεατές ή περιπατητές του βυθού με κρατημένη την ανάσα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπορ έπαιξε αναμφισβήτητα η ταινία του Luc Besson «Le grande bleu» (το «Απέραντο γαλάζιο») που έκανε το σπορ γνωστό στο ευρύ κοινό.
Για την ιστορία να πούμε πως οι κατηγορίες της Ελεύθερης Κατάδυσης από την πιο ήπια έως πιο απαιτητική, είναι οι εξής:
Στατική άπνοια (Static apnea), Δυναμική άπνοια με πέδιλα (Dynamic apnea with fins), Δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα (Dynamic apnea without fins), Σταθερά βάρη (Constant weight), Σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα (Constant weight without fins), Ελεύθερη βύθιση (Free immersion), Εναλλασσόμενα βάρη (Variable weight), και Χωρίς όρια (No limits). …Η εξέλιξη, αναλύοντας την πρόοδο του αθλήματος στην πάροδο του χρόνου, είναι ραγδαία και πλέον δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για όρια και να προβλέψει τη συνέχεια της ελεύθερης κατάδυσης. Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να μείνουμε συντονισμένοι!


[με πληροφορίες από το deep.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου