Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Νέες προτάσεις για τη ρύθμιση


των επιχειρηματικών δανείων


 
 ΕΠΙΣΤΟΛΗ απέστειλαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων πυροπλήκτων περιοχών, Ιωάν. Μπουντρούκας (Αρκαδίας), Πλ. Μαρλαφέκας (Αχαΐας), Παν. Σίμωσης (Ευβοίας), Κων. Νικολούτσος (Ηλείας), Κων. Πανδής (Λακωνίας) και Δημ. Μανιάτης  (Μεσσηνίας), προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβαλη, και Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με προτάσεις για νέες ρυθμίσεις των δανείων που έχουν πάρει επιχειρήσεις των περιοχών.

Στην επιστολή τους οι πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων επικαλούνται τις επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης, που ακολούθησε μετά τις φωτιές του 2007, αλλά και την αύξηση των φόρων και των εισφορών, που καθιστούν αδύνατη την ανταπόκριση των επιχειρηματιών στις υποχρεώσεις τους και επισημαίνουν τον κίνδυνο να κλείσουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για το λόγο αυτό προτείνουν:
1)      Την εξαίρεση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από την κατάργηση των εγγυήσεων του δημοσίου. Είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή Τραπεζών, Επιμελητηρίων και Δημοσίου για την εξεύρεση λύσεων, με στόχο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.
2)      Περίοδο χάριτος και επιπλέον παράταση της περιόδου χάριτος για δύο χρόνια.
Το παραπάνω μέτρο θα συμπεριλαμβάνει εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια, καθώς και δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί. Θα πρέπει να αποφασισθεί άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα προβλέπεται να γίνει καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες, μετά την 30η Ιουνίου 2014, που σημαίνει καταστροφή για τις επιχειρήσεις και μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο.
3)      Μείωση επιτοκίου. Η υπ’ αριθμ. 36579/Β.1666/27-8-2007 υπουργική απόφαση καθόριζε ως επιτόκια, το εκάστοτε επιτόκιο των ΕΓΕΔ, δωδεκάμηνης διάρκειας, της τελευταίας έκδοσης πριν από την έναρξη της περιόδου εκτοκισμού, προσαυξημένο κατά 70% πλέον εισφοράς του ν. 128/75 και ίσχυε η πιο κάτω εικόνα όσον αφορά τα επιτόκια:
● Το επιτόκιο ΕΓΕΔ ήταν 4,18%, ενώ το EURIBOR 12 μηνών ήταν 4,764%
● Σήμερα το επιτόκιο ΕΓΕΔ είναι 4,85% και το EURIBOR 12 μηνών 0,33%
Άρα θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευτεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοστεί το EURIBOR, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα οι επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου.
Σαφώς, η ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ρήτρα πως το επιτόκιο θα έχει μεγίστη οροφή το 5%, για την χρονική περίοδο μετά το 2017, όπως έγινε και με την 10ετή ρύθμιση που έκανε η Eurobank.
4)      Επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια, διότι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε από την οικονομική κρίση, συνέβαλε στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Για την επιμήκυνση των δανείων προτείνουμε δύο κατηγορίες:
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ
● Στην πρώτη κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών), που η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι δέκα χρόνια (+2 χρόνια παράταση), να επεκταθεί στα 25 χρόνια με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή.
● Στην δεύτερη κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης), που η διάρκεια είναι πέντε χρόνια (+2 χρόνια παράταση), να επεκταθεί συνολικά στα 15 χρόνια με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή».
Και η επιστολή στους υπουργούς καταλήγει:
«Για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, που σήμερα στερείται λόγω της μεγάλης ύφεσης, χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερη λιτότητα και χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, διαφορετικά τα λουκέτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο».
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
ΔΟΣΕΩΝ
Με δεύτερη επιστολή τους, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να τους διευκρινίσει:
«●     Γιατί δεν έχει αποσταλεί ακόμα στις Τράπεζες η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή της απόφασης, με αποτέλεσμα τα κατά τόπους καταστήματα των Τραπεζών να αρνούνται να παραλάβουν τις σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Κατανοείτε τη στενότητα χρόνου για την υποβολή των αιτήσεων και το επείγον της έκδοσης των σχετικών οδηγιών προς τις Τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, προκειμένου να μπορέσουν όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εγκαίρως.
                Στην παράγραφο Α της σχετικής απόφασης αναφέρεται: «Παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες,….. όπως αιτηθούν την αναστολή καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως και 31.12.2014».
Σύμφωνα με το σημείο αυτό λοιπόν, η αναστολή καταβολής των χρεολυσίων των οφειλομένων δόσεων ξεκινά από τις 31/12/2013, δηλαδή δεν περιλαμβάνει την πρώτη δόση του έτους 2013 που έληγε την 30/6/2013. Προσδοκία τόσο δική μας όσο και των εκατοντάδων μελών μας που έχουν λάβει τα δάνεια αυτά, ήταν η αναστολή καταβολής και των δύο δόσεων του 2013 και όχι μόνον της δεύτερης. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα άμεσης τροποποίησης της απόφασης στο σημείο αυτό, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις δύο δόσεις του έτους 2013», καταλήγει η επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου