Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το διήμερο της Γιορτής Καρπουζιού στον Αγρίλη Φιλιατρών



  ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ απ’ όλες τις απόψεις ήταν το διήμερο των εκδηλώσεων για την Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη Φιλιατρών, με πλούσια δρώμενα στα περίπτερα της διοργάνωσης με μουσικές εκδηλώσεις για το κοινό, ενώ το Σάββατο το βράδυ ο κόσμος κατέκλυσε τις εκδηλώσεις.

Περισσότερα από 20 περίπτερα στήθηκαν στην παραλιακή περιοχή με αυτά που ξεχώρισαν να είναι του Συλλόγου Φιλιατρινών Γυναικών, τοπικών εταιριών παρασκευής αγροτικών προϊόντων, αλλά και εταιρίες με αιχμή τη γεωργία καθώς και οινοποιεία.
Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχειμαγείρων Ελλάδας, που φιλοτέχνησε με σεφ δημιουργίες με καρπούζι, δήλωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 93,6 ότι το καρπούζι αποτελεί πλέον κορυφαίο φρούτο στη μεσογειακή διατροφή αλλά και στις αλυσίδες μεγάλων ξενοδοχειακών ονομάτων.
Για την άψογη διοργάνωση ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  Μπάμπης Παπαδόπουλος με τους παραγωγούς, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και την υγεία μας, τόνισαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με την απόφαση να διεξάγεται κάθε χρόνο μετά την απρόσμενη επιτυχία, όπου το καρπούζι πρέπει να προβάλλεται όσο μπορούμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έδωσε εύσημα στους ομιλητές που παρουσίασαν εισηγήσεις. Σχετικά με την φετινή παραγωγή πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις με τις τιμές ήταν ικανοποιητικές, καθώς ήταν η καλύτερη χρονιά της 10ετίας με τους παραγωγούς να  γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο της καλλιέργειας, ενώ οι εξαγωγές προς το εξωτερικό ήταν τέλειες σε 25 χώρες με την εσωτερική αγορά να απορροφά μόνο το 20% τη παραγωγής, λόγω της κρίσης. Οι διοργανωτές μας έδειξαν τα μεγαλύτερα καρπούζια που παράγει η περιοχή με το παγκόσμιο ρεκόρ να διατηρεί η Τερψιθέα με καρπούζι βάρους 26 κιλών!
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ
ΔΟΥΛΕΙΑ
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Αντώνης Παρασκευόπουλος  ο οποίος υποστήριξε ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν στοχευμένες με το προϊόν, όπως του καθηγητή κ. Φουντά, για τις νέες τεχνολογίες με εφαλτήριο την βιωσιμότητα,  τη συντηρισιμότητα και τη μείωση του κόστους εισροών στη καλλιέργεια, καθώς και με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε ποσοτικά στοιχεία για την παραγωγή ώστε να κάνουμε σωστό προγραμματισμό των εξαγωγών. Η δεύτερη εισήγηση από τον κ. Ορφανό αφορούσε στη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών, όπου επιβάλλεται η δημιουργία ομάδων παραγωγών και συγκέντρωση της παραγωγής με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε το καρπούζι να αποτελέσει ισχυρό brand name στην Ευρώπη. Μίλησε για δυναμική προς το εξωτερικό που αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν, όπως το κεράσι και το βερίκοκο, ενώ το ευχάριστο είναι ότι έχουν μειωθεί οι εισαγωγές προϊόντων συμβάλλοντας καθοριστικά στο πρωτογενές πλεόνασμα του πρωτογενούς τομέα.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου