Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πραγματικότητα αποτελεί ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος υπό την καθοδήγηση του Δρ Περικλή Παπαδόπουλου



«TO ΟΝΕΙΡΟ έγινε πραγματικότητα», με αυτά τα λόγια ο Δρ Περικλής Παπαδόπουλος φανερά συγκινημένος στάθηκε, με δήλωσή του στο Best TV, στην προχθεσινή ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, μια στιγμή που μας κάνει όλους υπερήφανος.
Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος ο Λ-SAT που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από Έλληνες είναι στο διάστημα διαμέσου του διαστημοπλοίου Cygnus και της αποστολής ORB2 που στέφθηκε με επιτυχία, με την εκτόξευση του πυραύλου Antares από το κέντρο της NASA στη Βιρτζίνια. Το διαστημόπλοιο που θα «κουμπώσει» στον διεθνή διαστημικό σταθμό αύριο, έχει ήδη μπει σε τροχιά και στα τέλη του μήνα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο Λ-SAT.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε το βράδυ της Κυριακής, στις 19:52 (ώρα Ελλάδας). Αρχικά, η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής, όμως αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη NASA, όλα «βαίνουν ομαλώς» μέχρι τώρα.
Όπως σημειώνεται, στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς.
Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική/φοιτητική ομάδα που φέρει την ονομασία «Lambda Team», με έδρα τη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια και η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει το σλόγκαν «Ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work).
Όπως υπογράμμισε ο δρ. Παπαδόπουλος (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San José) η ομάδα Lambda προωθεί και αναδεικνύει αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες.
Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε ομογενειακά ΜΜΕ, ο δρ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος του «μικροδορυφόρου» ήταν περίπου 100.000 δολάρια και ότι η αποστολή του θα συμβάλει, επίσης, και στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατείες.
Την κορυφαία αυτή στιγμή είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεθεατές ζωντανά, και σε αποκλειστική μετάδοση, από την τηλεόραση BEST, τόσο περιφερειακά όσο σε όλον τον κόσμο μέσω της εκπομπής  του προγράμματος στην πλατφόρμα του OTE TV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου