Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Αγριεύει η κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές



για τη «μικρή ΔΕΗ» με θύματα τους καταναλωτές

● ΝΙΚΑΣ: ΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ



● «ΠΟΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΜΙΣΗ ώρα αργότερα ξεκίνησε το χθεσινό κεντρικό δελτίου του BEST, καθώς από τις 20:00 έως 21:00 προγραμματίστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ διακοπή ρεύματος σε ΒΙΟΠΑ, Μπουρνιά και Αεροπορική Βάση.
Ακολούθησαν οι διακοπές σε Πύλο, Μεθώνη και Φοινικούντα και εκατέρωθεν του δρόμου Ριζόμυλος- Χώρα. Για τις σημερινές διακοπές, αναμένεται νέα ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.
ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ
Στη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε: Είμαι από τους ανθρώπους που βαθύτατα πιστεύουν ότι για την κρίση ευθύνονται οι κυβερνώντες και ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, που ανάγκαζε το κράτος να δανείζεται». Τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας, η οποία είναι οδηγία της ΕΕ και, όπως είπε, θα φέρει μείωση τιμών. Έφερε για παράδειγμα την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «βάζαμε πολιτικό μέσον, προκειμένου ο ΟΤΕ να μας βάλει τηλέφωνο». Τέλος, δήλωσε ότι κατανοεί τον αγώνα των εργαζομένων να διατηρήσουν τα κεκτημένα, αλλά πρέπει να επικρατήσει το γενικότερο καλό, που επιβάλλει την απελευθέρωση της ενέργειας. 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι διακοπές αυτές είναι αποτέλεσμα των κυλιομένων απεργιών που έχει κηρύξει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση στην Επιτροπή Παρταγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα εξεταστεί η προσφυγή της διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Αποφασισμένη, όμως, φαίνεται η κυβέρνηση να τραβήξει την κόντρα στα άκρα, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επιστρατευτούν οι απεργοί. Την σύγκρουση οριοθέτησε ο πρωθυπουργός με την δήλωση από το Στρασβούργο ότι   «Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί».
Στην ίδια συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων οι οποίοι διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση, δηλώνοντας: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς εντυπώσεων ψεύτικων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις».
Χθες, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστηρίζει, άποψη που εκφράζει απόλυτα τον Πρωθυπουργό, ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα επιδιώκει, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Δέκα βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.
 Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:
● Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
● Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
● Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
● Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
● Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
● Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τον Δημήτρη Σταμάτη επιβεβαίωσε πανηγυρικά, με δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως δήλωσε για την  προσπάθεια συγκέντρωσης των υπογραφών:
«Κι αν δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις 180 ψήφους (για να γίνει δημοψήφισμα), νομίζω ότι θα είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε συγκεντρώσει 120, και θα είναι επίσης ακόμα πιο σημαντικό αν έχουμε και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαρροές στη σχετική ψηφοφορία».
Στην αγόρευσή του στην Επιτροπή ο Θανάσης Πετράκος ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησε να μπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς το νομοσχέδιο δεν έφερε την υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών, αλλά του Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ, επανέλαβε την μόνιμη επωδό ότι η κυβέρνηση που δεν εκφράζει το 30% του ελληνικού λαού δεν έχει τη νομιμοποίηση να φέρει στα θερινά τμήματα «αυτό το τερατούργημα, αυτή τη στιγμή, να διαλύσει την οικονομία της χώρας».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Το πρώτο κόμμα που συμφώνησε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με δήλωσή του υπέρ τάχθηκε και ο Φώτης Κουβέλης, αλλά υπάρχουν αρκετοί ενδοιασμοί, καθώς η πλειοψηφία του κόμματος δεν θέλει να συνταυτίζεται με τις πολιτικές θέσεις των ΑΝΕΛ και είναι ένας σκόπελος για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που πρέπει να ξεπεραστεί.
Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος τάχθηκαν με κοινή δηλωσή τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης και Μάρκος Μπόλαρης.
ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΚΚΕ
Την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας η ανακοίνωση του κόμματος τονίζει ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου