Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΒΑΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕΜ


Προτεραιότητα η έρευνα και αξιοποίηση



του σημαντικού ορυκτού πλούτου της χώρας

ΤΟ ΕΡΓΟ και οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) αναδείχθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάν. Μανιάτη, του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά, της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου, της προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθρώκων, Σ. Σταματάκη, της διοίκησης του φορέα και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα ερευνητικά και άλλα έργα που έχουν αναλάβει οι ερευνητικοί φορείς του ΥΠΕΚΑ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας. Όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη, η Ελληνική Πολιτεία και η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένες στην προστασία και αξιοποίηση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας, για τις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ.
Ο υπουργός Γιάν. Μανιάτης, σχετικά με το θέμα δήλωσε: «Η χώρα έχει αποφασίσει ότι στρατηγική της επιλογή είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να αυξάνει η διανεμόμενη πίτα του ΑΕΠ και εν συνεχεία να διανέμεται με όρους σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Οι ορυκτοί πόροι και η αξιοποίησή τους είναι ενταγμένα σε αυτή την στρατηγική ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ως κοινωνικό αγαθό. Ήδη, έχουμε επιταχύνει το βηματισμό μας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαίνοντα ρόλο παίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών και Μελετών, ο επιστημονικός φορέας και θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για τα ζητήματα ορυκτού πλούτου. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που δεν έχει αξιοποιηθεί σήμερα το Ινστιτούτο, ούτε ο μεγάλος επιστημονικός και αρχειακός πλούτος της χώρας μας. Γι αυτό θέλουμε να δούμε την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Ινστιτούτου, για την καλύτερη αξιοποίηση και ενεργοποίηση των στελεχών του.
Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε όσα πρέπει και να κάνουμε πράξη τη σύνδεση όλων των δυνάμεων που μπορούν να συναποτελέσουν την κρίσιμη μάζα συνολικής και γρήγορης αναμόρφωσης στα ζητήματα ορυκτού πλούτου, δηλαδή το επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου, τα Ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια της χώρας, όλες οι Σχολές μεταλλειολόγων, γεωλόγων, μηχανικών ορυκτού πλούτου κλπ. Η Ελλάδα έχει σημαντικούς ορυκτούς πόρους, τους οποίους μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει, για να μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον αισιόδοξα και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος εποπτεύει τον οργανισμό, ανέδειξε τη χρησιμότητα του έργου του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ για τη χώρα και την ανάγκη επιστημονικής και ερευνητικής ενδυνάμωσής του τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Ταγαράς τόνισε επίσης την ανάγκη της μετεξέλιξης του φορέα σε ένα σύγχρονο ερευνητικό οργανισμό που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με το βλέμμα στις ανάγκες των επόμενων γενεών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα θα ξεπεραστούν με κοινές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων με στόχο ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αναπτυξιακό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου