Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ


Απαγορεύονται τα ελλείμματα



σε Περιφέρειες και Δήμους

 

ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Δήμων και Περιφερειών, προβλέπει εγκύκλιος την οποία απέστειλε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους, σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τα έσοδα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους.
Με την εγκύκλιο το ΥΠ.ΕΣ. καλεί τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων και των Περιφερειών το υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλουν εκθέσεις για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την αρχή του έτους έως και το τέλος του τριμήνου.
Σύμφωνα με την χθεσινή εγκύκλιο στους γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οικονομικές επιτροπές θα πρέπει εντός 30 ημερών από τη λήξη του τριμήνου (δηλ. έως τέλος Ιουλίου) να υποβάλουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Στόχος αυτής της αναμόρφωσης θα είναι να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός των δήμων, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος. Με βάση αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να πορευτούν οι νικητές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, οπότε αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντά τους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των δημάρχων, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. προβλέπει:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 9 του άρθρου 266 και 10 του άρθρου 268 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 39 και 40 του ν. 4257/2014 αντίστοιχα, η οικονομική επιτροπή εκάστου δήμου/περιφέρειας, μετά τη λήξη κάθε τριμήνου και εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών έπειτα από εισήγηση του προϊστάμενου των οικονομικών υπηρεσιών υποβάλλει στο δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κατά το χρονικό διάστημα από την αρχή του οικονομικού έτους έως το τέλος του συγκεκριμένου τριμήνου. Στην έκθεση διατυπώνονται καιν οι τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας και επισυνάπτεται σε αυτήν η εισήγηση του προϊστάμενου οικονομικών υπηρεσιών καθώς και η έκθεση του προηγούμενου τριμήνου.
Εάν, με την ανωτέρω έκθεση του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κάθε οικονομικού έτους, διαπιστωθεί από την οικονομική επιτροπή ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που εκτιμάται ότι δεν θα εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης, το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε κατάλληλη αναμόρφωση αυτού, με απόφασή του που λαμβάνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή σε αυτό της έκθεσης από την οικονομική επιτροπή, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.
Στις περιπτώσεις όπου από την έκθεση προκύπτει ότι δεν απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αυτό διαπιστώνεται από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο, με απόφασή του που λαμβάνεται εντός της ίδιας προθεσμίας. Παρέχεται δε η δυνατότητα στο οικείο συμβούλιο να προβεί σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τους λόγους που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, ανεξάρτητα από τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνει η έκθεση.
Με τις προαναφερόμενες διατάξεις τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες για τις ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν τα οριζόμενα όργανα των δήμων και περιφερειών, για τη σύνταξη και υποβολή της εν λόγω έκθεσης και την αναμόρφωση ή μη του προϋπολογισμού, ώστε να υπηρετείται ο καθαυτός σκοπός του νόμου.
Για τον λόγο αυτό, εν προκειμένω δεν τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 65 «Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου» του ν. 3852/2010, όπου ορίζεται ότι «Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Έτσι, εν αναμονή της εγκατάστασης των νέων δημοτικών/περιφερειακών αρχών, τα απερχόμενα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια υποχρεούνται να προβούν στις προβλεπόμενες από τις διατάξεις των παρ. 9 του άρθρου 266 και 10 του άρθρου 268 του ν. 3852/2010 ενέργειές τους, εντός των τιθέμενων προθεσμιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου