Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ένα event για την καρδιά…
«Kalamata Cardio Sports 2014»

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΕΔΩΣΑΝ «TIPS» ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ


Η άσκηση στο κέντρο της πρόληψης έβαλε χθες το «Kalamata Cardio Sports 2014», ένα event ειδικά για την καρδιά, που έγινε χθες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου ).
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σύμφωνα με τις στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν τη ζωή κάθε χρόνο σε 20 εκατ. ανθρώπους, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!


Το Cardio Tennis στον
Όμιλο αντισφαίρισης Καλαμάτας
Το Cardio Tennis αποτελεί μια νέα, ομαδική και διασκεδαστική δραστηριότητα fitness, η οποία συνδυάζει μια ιδανική αερόβια εξάσκηση με το άθλημα του τένις. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται καρδιοσυχνόμετρα και μουσική!
Χθες, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας μια πολλή σημαντική πρωτοβουλία και εκδήλωση έλαβε χώρα και στόχο είχε την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για έναν υγιή τρόπο ζωής που προφυλάσσει από …καρδιοπεριπέτειες!
Μια εκδήλωση ενημέρωσης πάνω σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας με ομιλίες και παρουσιάσεις καρδιολόγου και διατροφολόγων, όπου οι συμμετέχοντες στο cardio tennis, όχι μόνο έκαψαν θερμίδες, αλλά βοήθησαν καταβάλλοντας τον οβολό τους για να συγκεντρωθούν έσοδα για το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.
● Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Κώστας Σαρρής καλωσόρισε τη διοργάνωση και εξήρε τη σημασία παρόμοιων εκδηλώσεων που προάγουν όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και τον υγιή τρόπο διατροφής και διαβίωσης: «Σαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ομίλου Αντισφαίρισης Καλαμάτας, προπονητές και Δ.Σ. γιατί σήμερα (σ.σ. χθες) φιλοξενεί, στα γήπεδα του Κορδία, μια οργάνωση που είναι έξω από τα στενά καθήκοντα της αντισφαίρισης.
Φιλοξενούν και βοηθούν στην εκδήλωση αυτή που έχει σχέση με την πρόληψη της υγείας και ιδιαίτερα με την πρόληψη του βασικότερου οργάνου του οργανισμού, που είναι η καρδιά! Οι τενίστες έχουν αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι η υγιή καρδιά και η άθληση είναι στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσουν να έχουν σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία στη ζωή τους. Γι’ αυτό βλέπετε στα γήπεδα του τένις να αθλούνται παιδιά από μικρές ηλικίες μέχρι αρκετά μεγαλύτερες. Γι’ αυτό συγχαίρω τους ανθρώπους του Ομίλου, όλα τα παιδιά κι αυτούς που θα έρθουν και θα πλαισιώσουν αυτή την εκδήλωση και θα βοηθήσουν με το μικρό χρηματικό ποσό που θα έχουν ορίσει γιατί έχει και ψήγμα φιλανθρωπίας αυτή η εκδήλωση, καθώς τα έσοδα διατίθενται στο ίδρυμα Καρδιολογίας.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τους ανθρώπους του Ελληνικού ιδρύματος καρδιολογίας που έχουν τάξει τον εαυτό τους στον άνθρωπο και στη κοινωνία, αλλά και τους ανθρώπους του ομίλου, κι όσους βοηθούν με την παρουσία τους. Εύχομαι ευόδωση του έργου και να ευχηθώ να πάνε καλά σε όλα τα σημεία στα οποία θέλουν και έχουν τάξει σα σκοπό τους.»
● Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης και συνεργάτης του ομίλου, Γιώργος Μάραντος «Το σημερινό event είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθούμε σήμερα να ρίξουμε «μικρόβιο» ώστε τα επόμενα χρόνια να εδραιωθεί. Είναι κάτι που ξεκινήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα, εδώ στην Καλαμάτα. Ένα event για την καρδιά…
Όπως είδατε και πριν τα παιδάκια διασκεδάζουν αρκετά. Ακολουθούσαν ομιλίες από διατροφολόγους και καρδιολόγους, και παρακαλώ κι εγώ όσοι παίξουν να δώσουν κατιτίς γιατί είναι για ιερό σκοπό.
Ελπίζω όλοι να το αγκαλιάσουμε και του χρόνου να μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο. Ευχαριστώ το δήμο Καλαμάτας, τον όμιλο και όλους όσοι παρευρέθησαν και βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το event

Διατροφικές και καρδιολογικές
συμβουλές για πιο υγιή ζωή
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά, το λεγόμενο «Cardio Kids» από τον προπονητή Χρήστο Χριστόπουλο και άλλους δασκάλους του ομίλου, σε αρκετά μικρά παιδιά που έτρεξαν, έπαιξαν τένις και διασκέδασαν σε cardioρυθμούς!
Συνεχίστηκε εντός της αιθούσης του Ομίλου, με ομιλίες των Διαιτολόγων/Διατροφολόγων Παναγιώτη  Αλεξόπουλου και Ασημίνας Λιακοπούλου για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Καρδιαγγειακή Υγεία.
● Ο Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Παναγιώτης Αλεξόπουλος «Είναι πολλή σημαντική η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον διοργανωτή Γιώργο Μάραντο και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικό να γίνονται στην πόλη μας για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και την διατροφή και την άσκηση και να δώσουμε νέα μηνύματα στα παιδιά και στους νέους να μπορέσουν να ακολουθήσουν κάποια πράγματα, να υιοθετήσουν κάποια δεδομένα και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, λόγω ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας στις μέρες μας είναι πάρα πολύ μεγάλο.»

● Η Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Ασημίνα Λιακοπούλου επισήμανε την σημασία τέτοιων διοργανώσεων και τα θετικά αποτελέσματά τους: «Η δράση μας σαν Διαιτολόγοι/Διατροφολόγοι είναι πάρα πολλή σημαντική. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε έναν χώρο αθλητικό, όπου πρέπει να περάσουμε το μήνυμα της άσκησης και της διατροφής μαζί για να προάγουμε την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, οπότε να έχουμε υγιή καρδιά, σώμα, μακροζωία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κομμάτι αυτό και περιμένουμε συμμετοχή από τον κόσμο για να έχουμε ενημέρωση πάνω στα θέματα διατροφής και άσκησης.»
● Ο ιατρός-Καρδιολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας Βασίλης Σπανός, μίλησε για το θέμα «Αθλητισμός ως Πρόληψη Καρδιαγγειακών Παθήσεων»: «Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. από την ίδρυσή του το 1991 έχει ως πρώτο στόχο την καρδιακή πρόληψη. Όταν λέμε καρδιακά, ο κόσμος πρέπει να σκέπτεται εμφράγματα / εγκεφαλικά… Είναι η πρώτη αιτία για την οποία έχουμε ανθρώπινες απώλειες παντού στον κόσμο και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας από το 1999 έχει καθιερώσει την Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου, ακριβώς για την πρόληψη για να μαθαίνει ο κόσμος από εμάς τους καρδιολόγους και τους λειτουργούς της υγείας ποιος είναι ο τρόπος ζωής που μπορεί να τον προφυλάξει από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Σήμερα (σ.σ. χθες) συμμετέχουμε στην πολλή ωραία πρωτοβουλία του Συλλόγου Αντισφαίρισης που βάζει την άσκηση στο κέντρο της πρόληψης.
Ακούτε πάρα πολλά πράγματα συχνά από καρδιολόγους και άλλους γιατρούς για το πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Μπορείς κανείς να κρατήσει τρία πράγματα: 1) η άσκηση, 2) η διατροφή και 3) ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό!
Η φετινή παγκόσμια ημέρα καρδιάς είναι αφιερωμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή και σε περιβάλλοντα ελεύθερα από καπνό.
Στην Ελλάδα έχουμε ένα νόμο που στην ουσία δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί και ξέρουμε ότι εάν εφαρμοζόταν –κάτι που δεν ακούμε συχνά στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα- θα γλιτώναμε 1.500 θανάτους ετησίως μόνο από την εφαρμογή μόνο αυτού του νόμου!!!
Αυτό δεν είναι κάτι που λέω εγώ ή το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. είναι δεδομένα από χώρες ευρωπαϊκές που εφαρμόζουν αυτό το νόμο και βλέπουν ότι οι εισαγωγές ετησίως από εμφράγματα και εγκεφαλικά μετά την εφαρμογή του νόμου έχουν μειωθεί από 12 έως 19%.
Έχουμε 18.000 εμφράγματα κι άλλα τόσα εγκεφαλικά ετησίως στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν εφαρμόζαμε το νόμο πολίτες και πολιτεία, γιατί κανείς μας δεν θέλει να τον εφαρμόσει, απλώς κοροϊδευόμαστε, θα περιμέναμε μια μέση μείωση 15% ετησίως που σημαίνει 3.000 λιγότερα εμφράγματα και 3.000 λιγότερα εγκεφαλικά ετησίως! Με την θνητότητα που έχουνε εμφράγματα και εγκεφαλικά 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν  κάθε χρόνια γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να πάψουμε να είμαστε μερακλήδες!
Εάν είναι να μείνει ένα μήνυμα από την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς φέτος, που έχει αφιερωθεί στα περιβάλλοντα ελεύθερα από καπνό είναι ότι πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε έναν νόμο που …ψηφίσαμε!»
● Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Cardio Tennis ενηλίκων. Ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, είχε δωρεάν είσοδο ενώ η δωρεά χρηματικού ποσού για τον φιλανθρωπικό σκοπό ήταν προαιρετική εξαιρετικά όμως σημαντική!



Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου