Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Για τον 11ος Μαραθώνιο Μεσσήνης και τους αγώνες Δυναμικού Βάδην 10 km και 3 km

● ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΡΙΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ● ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ● ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ, ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΥΡΙΟ, 10 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η 11η συνεχή σπουδαία αθλητική διοργάνωση δρομικού αθλητισμού με την επωνυμία Μαραθώνιος Μεσσήνης, του Δήμου Μεσσήνη, με συνδιοργανωτή τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με τη στήριξη του ΕΟΣΛΜΑΥ και φέτος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παράλληλα με τον 11ο Μαραθώνιο θα διεξαχθούν και αγώνες Δυναμικού Βάδην , 10 km, καθώς και αγώνες 3 km μέσα στην πόλη της Μεσσήνης που απευθύνονται σε παιδιά- μαθητές σχολείων.

Τα χρήματα φέτος θα
διατεθούν στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης
Οι φετινοί αγώνες σημείωσαν ρεκόρ ενδιαφέροντος για συμμετοχές είναι και φέτος ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συμμετοχές των αθλητών πρόκειται να διατεθούν στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης, που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο αφού καθημερινά εξυπηρετεί δεκάδες ηλικιωμένων ατόμων του Δήμου.
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Μεσσήνης, οι διοργανωτές παρουσίασαν τον 11ο Μαραθώνιο Μεσσήνης και τους αγώνες 10 klm και 3 klm απευθύνοντας κάλεσμα προς όλο τον κόσμο, και παράλληλα κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση γευσιγνωσίας και προβολής τοπικών προϊόντων.
Στη συνέντευξη παρέστησαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Σπύρος Κρασσακόπουλος, ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ Δημήτρης Πουλόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας Αλέξης Ζάννης, η εκπρόσωπος του συλλόγου «Η χαρά του παιδιού» Αγγελική Αγγελοπούλου, εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από τον δήμο
στην διοργάνωση του Μαραθωνίου
Ο Δήμος Μεσσήνης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση του Μαραθωνίου, αφού, εκτός του ότι προάγει το αθλητικό ιδεώδες μικρών και μεγάλων, αποτελεί μοχλό τοπικής ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του Δήμου της Μεσσήνης. Η αθλητική αυτή εκδήλωση είναι προφανές ότι παράγει προστιθέμενη αξία αφού αυξάνει την επισκεψιμότητα, φέρνει δουλειά στις τοπικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία- γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τις δύσκολες αυτές μέρες για την οικονομία της χώρας.

Η αξία της συμμετοχής
και το ομαδικό πνεύμα
Ο Μαραθώνιος αγώνας αποτελεί  μια πρόκληση του αθλητή απέναντι στον εαυτό του, καθώς αφορά σε μια διαδρομή  42, 195 km, ιδιαίτερα επίπονη σωματικά,  εκφράζει όμως απόλυτα το «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Το πρωτεύον δεν είναι να κερδίσεις τον αγώνα, αλλά να συμμετέχεις σε αυτόν, αναδεικνύοντας έτσι το παιδαγωγικό νόημα του αθλητισμού, αφού απώτερος στόχος είναι η αξία της συμμετοχής και το ομαδικό πνεύμα. Αυτό επιβεβαιώνει και η συμμετοχή των Special Olympics (Ομάδα Καλαμάτας) που θα τρέξουν στον αγώνα των 3 km. O Σύλλογος η «Χαρά του Παιδιού» θα τρέξει προκειμένου να ενισχύσει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS. Εκπρόσωποι του τοπικού παραρτήματος Μεσσηνίας των Παιδικών Χωριών SOS θα παραβρίσκονται στην κεντρική πλατεία για να μας παρουσιάσουν τη σημαντική δουλειά που ακούραστα επιτελούν. Επιπλέον τις δράσεις τους θα παρουσιάσουν στο κοινό των αγώνων, αλλά και στους επισκέπτες του 11ου Μαραθωνίου Μεσσήνης, οι Σύλλογοι: «Ακαδημία Παμίσου», ο Γυμναστικός Σύλλογος Μεσσήνης (Μπάσκετ) και ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος -Τμήμα Στίβου.

Η σημασία των εθελοντών για
την επιτυχία της διοργάνωσης
Είναι γεγονός ότι ο 11ος Μαραθώνιος Μεσσήνης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων των εθελοντών που στηρίζουν έμπρακτα την διεξαγωγή του. Συμμετέχουν εθελοντικά πολλοί φορείς, σύλλογοι, αλλά και απλοί άνθρωποι που πιστεύουν στην αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί η συμμετοχή των συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος Χράνων, τους Εθελοντές Πυροσβέστες (κλιμάκιο Πεταλιδίου), το Σύλλογο Γυναικών Πανιπερίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άμμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λογγά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κορώνης, το Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας, το Σύλλογο Μαγγανιακού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάδενας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριόδου, το Σύλλογο Γυναικών Αβραμιού, το Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο, και φυσικά το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης που μας διαθέτει 45 εθελοντές.


Εκδήλωση γευσιγνωσίας,
έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων
Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 11ου Μαραθωνίου Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γευσιγνωσίας, έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων. Στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης κατά τη διάρκεια της παραλαβής του αριθμού συμμετοχής σήμερα και κατά την διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα την αύριο τοπικοί επιχειρηματίες, παραγωγοί και τυποποιητές θα «συστήνουν» τα προϊόντα τους. Οι συμμετέχοντες των αγώνων, αλλά και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να «γευτούν» υψηλής διατροφικής ποιότητας και αξίας προϊόντα του τόπου. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα λάβει μέρος στη εκδήλωση Γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που θα λάβει χώρα στο 11o Μαραθώνιο Μεσσήνης. Με πρωταρχικό τους σκοπό την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας, με τις γνώσεις τους αλλά και πολύ μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, συμβάλλουν στην ανάδειξη των προϊόντων της Μεσσηνιακής γης. Το Τοπικό γραφείο της λέσχης του Νομού Μεσσηνίας θα αναδείξει νέους τρόπους παρουσίασης, σερβιρίσματος  των τοπικών εδεσμάτων της περιοχής.
Άξια αναφοράς η συμμετοχής του δημιουργού - κατασκευαστή Μπονσάι Ελιάς Γεώργιου Τσουπράκου που με πολύ μεράκι και αγάπη «μεταμορφώνει» το πολύτιμο δέντρο της ελιάς σε ένα μικρό αριστούργημα!
Στην έκθεση γευσιγνωσίας συμμετέχουν οι επαγγελματίες:
 Τυροκομική Μεσσήνης Αφοί Πετρόπουλοι ΑΒΕΕΤ,  Τυροκομείο Δημητρακόπουλος  Γαλακτοκομικά Τυροκομικά Προϊόντα Ιωσήφ Δημητρακόπουλος,  Οικοτεχνία Politis Pastry γλυκά του κουταλιού - μαρμελάδες, Μεσσηνιακή Παράδοση Γλυκά του Κουταλιού, μαρμελάδες Μαρία Δουβογιάννη, Ποτοποιία Β. Στεφανούρη Α.Ε., Amstel Free, Δρούλια ΑΦΟΙ ΟΒΕΕ Αρτοποιείο – Φούρνος, Bakery Καίσαρης bread και Pastry shop, Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική Κωνσταντίνος Ι. Σκουρλέτης, Αρτοποιία Απόστολου Μυλωνά, Οινοποιία Ψαρούλη Κωνσταντίνος Μ. Ψαρούλη, Οινοποιείο Καραγγέλης  Νικόλαος, Βιολογικό πετιμέζι Γεώργιος Καραγγελής, Kalamata Papadimitriou, Μελισσοκομικά Προϊόντα Γεώργιος Αρχοντάκης, Κρεοπωλείο Αλεξάνδρου Κωνσταντίνου Δουρούμη, Ένωση Μεσσηνίας – Εταιρεία Ελαιολάδου Κωνσταντόπουλος, Αλλαντικά Παναγιώτης Πουλόπουλος Βιοτεχνία επεξεργασίας κρέατος, Νικόλαος Μπάκας Εργαστήριο ζυμαρικών «Ο Βουλκάνος», Δημήτριος Καρκατζούλης Εργαστήριο Ζυμαρικών, Σύκα Καλαμάτας Λευκοχώρας Γεώργιος Ξενογιάννης, Μ&Θ Κοντόπουλος Ο.Ε παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, «ΣΥΚΙΚΗ» Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σύκων και Ξηρών Καρπών Α.Ε., λουκούμια Π. Μπακόγιωργας.

Ώρες εκκίνησης των αγώνων
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα γίνει στις 7 το πρωί από την Κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, ενώ από το ίδιο σημείο, στις 6 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση του Δυναμικού Βάδην. Χρονικό όριο τερματισμού οι 6 ώρες για τον Μαραθώνιο Δρόμο και οι 7 ώρες για το δυναμικό βάδην 42km.
Ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης
Διαδρομή: 42.195 km στον Μεσσηνιακό κάμπο.
● Εκκίνηση 10Km: Ώρα 09.30πμ στη Κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.
Τερματισμός: Κεντρική πλατεία της Μεσσήνης
● Εκκίνηση 3Km: Ώρα 11.00πμ στη Κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.
Τερματισμός: Κεντρική πλατεία της Μεσσήνης
Η χρονομέτρηση των αγώνων θα γίνει ηλεκτρονικά με RFID chip (Dag Timing System). Την ιατρική κάλυψη του αγώνα θα αναλάβουν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, καθώς και 20μελής ομάδα εθελοντών ιατρών της περιοχής. Ενώ, για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων θα μεριμνήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Σε όλη τη διαδρομή του αγώνα θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας των αθλητών (μετά το 5ο km και ανά 2,5km). Για την άρτια διεξαγωγή του αγώνα θα χρησιμοποιηθούν επίσης 100 εθελοντές, τόσο στους σταθμούς τροφοδοσίας όσο και στην εκκίνηση/τερματισμό.
Η Οργανωτική Επιτροπή κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική ενημέρωση για τον 11ο Μαραθώνιο Μεσσήνης, τον αγώνα των 10 km και τον αγώνα των 3 km της 10ης Απριλίου 2016, που συγκεκριμένα θα γίνουν σήμερα και ώρα 17:00- 18:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Μεσσήνης από τον Τεχνικό Διευθυντή των αγώνων και καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Ζαχαρόγιαννη.

Πρόγραμμα Αγώνων και
παράλληλων εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του 11ου Μαραθωνίου έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ώρα 10:00-16:00: Παραλαβή αριθμών (Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης)
Ώρα 10:00- 15:00: Έκθεση γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων (κεντρική πλατεία Μεσσήνης)
Ώρα 17:00 -18:00: Τεχνική ενημέρωση για τους αγώνες (δημαρχείο Μεσσήνης)
Ώρα 18:00- 20:00: Pasta party για τους Μαραθωνοδρόμους (αίθουσα «Ρόδον» 2ο kmΕθν. Οδού Μεσσήνης- Πύλου)  - δυνατότητα σταδιακής προσέλευσης
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Ώρα 6:00: Εκίνησε δρόμου 42,195 km δυναμικού βάδην
Ώρα 7:00: Εκκίνηση Μαραθωνίου Δρόμου
Ώρα 9:30: Εκκίνηση αγώνα 10km
Ώρα 10:00- 15:00: Έκθεση γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων
Ώρα 11:00: Εκκίνηση αγώνα 3km
Ώρα 11:45- 12:00: Γυμναστικές επιδείξεις (Σύλλογος «Χαρά του Παιδιού»)
Ώρα 12:00 – 13:00: Τελετή Απονομών
Ώρα 12:00- 13:30: Μετα-αγωνιστικό γεύμα ενεργειακής αποκατάστασης για τους συμμετέχοντες στα δρομικά αγωνίσματα (αθλητές)

Ώρα 13:30: Λήξη εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου