Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις με προβολές ταινιών
"The Running Tongue"

ΒΙΝΤΕΟ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

   “The Running Tongue”:  Βίντεο – εγκατάσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, από 1 το μεσημέρι μέχρι 10 το βράδυ!!!
Η ταινία “The Running Tongue” της Siobhan Davies και του David Hinton θα προβάλλεται στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού σήμερα από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.
Το έργο “The Running Tongue” είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της χορογράφου Siobhan Davies, του σκηνοθέτη David Hinton, καλλιτεχνών του ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτεχνών του χορού.
Η ταινία αρχίζει με μια σκηνή δέκα δευτερολέπτων που δείχνει μια γυναίκα να τρέχει. Η γυναικεία μορφή γίνεται το νήμα της αφήγησης μιας ολόκληρης ιστορίας: τρέχει απερίσπαστη μέσα στο χρόνο, στην αλλαγή των εποχών και των τοπίων της πόλης.
Η ταινία μοντάρεται ζωντανά σε πραγματικό χρόνο από ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή, ώστε το έργο να αλλάζει συνεχώς, όσες φορές κι αν προβληθεί, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία και ένα νέο νόημα.
          Διάρκεια: Η εγκατάσταση είναι μια παράσταση διαρκείας κατά την οποία η ταινία προβάλλεται συνεχώς.


   All This Can Happen”: Προβολή ταινίας στη 
Βεράντα του Μεγάρου Χορού στις 10 το βράδυ 

Η ταινία “All This Can Happen” είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην πολυβραβευμένη χορογράφο Siobhan Davies και τον σκηνοθέτη ταινιών David Hinton.
Βασισμένο στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ «Ο περίπατος» (1917), που περιγράφει τι συμβαίνει στο κεφάλι ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, το φιλμ αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα, και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών.
Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το “All this Can Happen” είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες.
Με ευαισθησία και ευθύβολη ματιά, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες.
          Διάρκεια: 50 λεπτά.


SIOBHAN DAVIES

Η Σιβόν Ντέιβις, εμβληματική φυσιογνωμία του βρετανικού χορού, συνέδεσε το όνομά της με το ιστορικό συγκρότημα London Contemporary Dance Theatre, που τη δεκαετία του 1970 σηματοδότησε την αναγέννηση του σύγχρονου χορού στη Μ. Βρετανία.
Μαζί με τους χορογράφους Richard Alston και Ian Spink δημιούργησαν την ομάδα Second Stride, ενώ το 1988 ίδρυσε τη δική της ομάδα, Siobhan Davies Dance.
Η Siobhan Davies Dance έχει καταξιωθεί όχι μόνο για την ποιότητα του έργου της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η καλλιτεχνική έρευνα και συμβολή των χορευτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργικής διαδικασίας του κάθε έργου.
Η συνεργατική φιλοσοφία της Siobhan Davies αποκρυσταλλώθηκε σε συστηματικές συμπράξεις με άλλους καλλιτέχνες και χορογράφους, με στόχο την ανταλλαγή και τις κοινές εξερευνήσεις, ως αναπόσπαστο στάδιο της καλλιτεχνικής διερεύνησης του καθενός.
Η προσωπική της αναζήτηση για το εύρος της έννοιας της χορογραφίας την οδήγησε να πειραματιστεί με ποικίλες μορφές τέχνης (χορός, εικαστικά, φιλμ), και, από το 2012, επιλέγει να κάνει έργα μόνο για μη-θεατρικούς χώρους, όπως γκαλερί, ενώ δημιουργίες της έχουν φιλοξενηθεί σε αξιόλογα και φημισμένα κέντρα της σύγχρονης τέχνης: Institute of Contemporary Arts (ICA), Whitechapel Gallery (Λονδίνο), Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης.

DAVID HINTON
Ο βρετανός σκηνοθέτης David Hinton, βραβευμένος δύο φορές με BAFTA, είναι ένας καταξιωμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ. Πολυβραβευμένος (Prix Italia, Emmy, IMZ Dance Screen Award), έχει εργαστεί για καλλιτεχνικά προγράμματα στην τηλεόραση (ITV), έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ με θέμα καλλιτέχνες για το South Bank Show, και ταινίες με θέματα από τον Ντοστογιέφσκι μέχρι την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας.
Οι συνεργασίες του με χορογράφους για τη δημιουργία κινηματογραφικών έργων χορού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εμβληματικά Dead Dreams of Monochrome Men και Strange Fish (DV8 Physical Theatre), καθώς και τηλεοπτικά έργα για τις ομάδες χορού Adventures in Motion Pictures, Alvin Ailey Company και το Βασιλικό Σουηδικό Μπαλέτο (Royal Swedish Ballet).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου