Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΣΔΥΜ

Στο μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας
 τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

Ο ΣΔΥ Μεσσηνίας ήταν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου εκεί που η προσοχή όλων ήταν στραμμένη: στο μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας, τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Ένας αγώνας που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων και από ένα γεγονός για λίγους και «γραφικούς», έχει μεταμορφωθεί σε μία σπουδαία εκδήλωση με τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό.
Ο φετινός Μαραθώνιος ήταν επετειακός, καθώς συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή Μαραθωνίου Δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 34 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με τη σημερινή του μορφή, 54 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη θρυλική νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, και φυσικά πάνω από 2500 χρόνια από τότε που ο ημεροδρόμος οπλίτης έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να φέρει το χαρμόσυνο άγγελμα της νίκης στους Αθηναίους το 490 π.Χ.

Ποιά είναι η ιστορική αλήθεια και ποιός ο μύθος που περιβάλλει την ιστορία του «Μαραθώνιου Δρόμου», τον οποίο εδώ και 2500 χρόνια ο δυτικός πολιτισμός γιορτάζει κάθε χρόνο στον αγώνα αυτό, από τη διάσωση της αρχαίας Ελλάδας, του τόπου στον οποίο αναπτύχθηκε το κλασικό πνεύμα με αποκορύφωμα το πολίτευμα της δημοκρατίας και που λειτουργεί ως σύμβολο δημοκρατίας  και  σωματικής και ψυχικής υπέρβασης; Για μας είναι ότι διαφυλάχτηκε μέσα στους αιώνες και παραδόθηκε στους ανθρώπους του σήμερα, για να τιμούν και να αγαπούν την πατρίδα. Την οποιαδήποτε πατρίδα.
Η μεγαλύτερη συμβολή του Μαραθωνίου στη ζωή των Ελλήνων, είναι ότι τους έβγαλε στους δρόμους και τους έμαθε το τρέξιμο. Κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα την ανάπτυξη που είχε παγκοσμίως το δρομικό κίνημα και να κάνει μόδα το τρέξιμο, βάζοντας ουσιαστικά την άσκηση στην καθημερινή ζωή! Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι γυμνάζονται στοιχειωδώς, επιθυμούν κάποια στιγμή στη ζωή τους, να τρέξουν όπως μπορούν στην αυθεντική διαδρομή και να τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο που μοιάζει ακόμα πιο Καλλιμάρμαρο όταν ανεβαίνεις τα 2-3 σκαλάκια του για να τερματίσεις το μαραθώνιο των 42 χιλιομέτρων.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας κοντά τις 50000 σε όλους τους αγώνες, ενώ το κατώφλι του στίβου στο Καλλιμάρμαρο πέρασαν πάνω από 200 δρομείς του ΣΔΥΜ νιώθοντας έντονα τα συναισθήματα της απόλυτης ικανοποίησης, της χαράς, της συγκίνησης. Πολλοί από αυτούς δε, κατάφεραν να βελτιώσουν τα ατομικά τους ρεκόρ, ενώ θα σταθούμε στη διάκριση του βετεράνου αθλητή και βαλκανιονίκη παλαιμάχων του συλλόγου μας κ. Αναστάσιου Μπέκου, ο οποίος τερμάτισε 1ος στην κατηγορία του άνω των 75 ετών με χρόνο 31:28.

Ο ΣΔΥΜ συγχαίρει τα μέλη του και δίνει το ραντεβού του χρόνου και πάλι στον 35° Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου