Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΓΑΜΩΝ, ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αιμιλία Βουδικλάρη: Μια σύγχρονη
καλλιτέχνις με φωτογραφική μηχανή! 


ΜΕ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ Η «EMY ARTISTIC PHOTOGRAPHY» ΣΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ισούται με χίλιες λέξεις… αμέτρητα συναισθήματα… αξέχαστες στιγμές… ανεκτίμητες αναμνήσεις! Αυτές τις αναμνήσεις, τις στιγμές, τα συναισθήματα και τις λέξεις «αιχμαλωτίζει» με τον φωτογραφικό φακό της η Αιμιλία Βουδικλάρη, μετατρέποντάς τα σε μια ανεκτίμητης αξίας ανάμνηση…

Μια φωτογράφος με άποψη, γούστο και συνέπεια. Έχει επιμεληθεί πολυάριθμους γάμους επώνυμων και μη προσώπων, βαπτίσεις και εκδηλώσεις επαγγελματικού /εταιρικού και προσωπικού περιεχομένου, με συνέπεια και φρέσκια καλλιτεχνική ματιά!

Η Αιμιλία Βουδικλάρη είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνις /φωτογράφος με πραγματικά εντυπωσιακό πορτφόλιο αποτέλεσμα των 20 χρόνων που βρίσκεται στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογράφισης με επίκεντρο το γάμο και τη βάπτιση. Κατορθώνει και αιχμαλωτίζει την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά κάθε στιγμής με το προσωπικό της στυλ και πάντοτε επιδιώκει μέσα από την απλότητα να αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά!

Πολλές φορές έχει ρισκάρει κι έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα στενά όρια τελετών γάμων και βαπτίσεων, αναπτύσσοντας όχι μόνο τις γνώσεις της αλλά και το πορτφόλιο της, μέσα από projects όπως τα πορτραίτα, οι φωτογραφήσεις προϊόντων και καταλόγων που απαιτούν μια διαφορετική, πιο σύγχρονη προσέγγιση.
Αγαπημένο project τα πορτραίτα. 

Τα πορτραίτα βρίσκουν εφαρμογή σε μια βάπτιση αλλά και στο γάμο και φαίνεται να εκφράζουν την γνωστή στο χώρο και ως «Emy» περισσότερο καθώς την βοηθούν να αναδείξει το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ομορφιά των συναισθημάτων που πλαισιώνουν την κάθε σημαντική στιγμή μας.

 Είναι άλλωστε ένα είδος που σιγά σιγά φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων, καθώς έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και σαφώς διαφορετική τεχνοτροπία που κι αυτό χρειάζεται φαντασία και γνώση και όλα αυτά σημαίνουν πως τεστάρει τον φωτογράφο και τη «δυναμική» του!

 Εξάλλου ένας φωτογράφος με τα σωστά εφόδια και γνώση τόσο στο κομμάτι της «μόδας» όσο και σε αυτό της τεχνοτροπίας είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όλα τα στοιχεία που περιβάλλουν το κεντρικό του θέμα είτε αυτό είναι o άνθρωπος είτε ένα  αντικείμενο είτε ακόμη και κτίσμα, δηλαδή τις γωνίες, το φυσικό ή τεχνητό φωτισμό, τις εκφράσεις και να αναδείξει με τον ιδανικότερο τρόπο στον «καμβά» του, το χαρτί, το αποτέλεσμα που θέλει! Κάπως έτσι θα μεταφέρει στο χαρτί αυτό που ο φωτογραφικός φακός «αιχμαλωτίζει» και το γυμνό μάτι αντικρίζει με αγάπη.

Φέτος ως καλλιτέχνις και επαγγελματίας έχει την πρόθεση να δώσει έμφαση στην φωτογράφιση γάμων και βαπτίσεων, αλλά και να επεκταθεί σε οικογενειακά πορτραίτα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα πορτραίτα μπορεί κανείς να χαρακτήρισε την αγορά αυτή «παρθένα» αλλά και γρήγορα αναπτυσσόμενη.

«Θέλω να δώσω στο κομμάτι αυτό μια νέα οπτική», εξηγεί η καλαματιανή φωτογράφος που ξεχωρίζει με το στυλ και την αγάπη της για την απλή και όμορφη ανάμνηση στο φωτογραφικό χαρτί. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Αιμιλία Βουδικλάρη ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ενάρξεως επαγγέλματος και με έδρα τα νέα της γραφεία στην οδό Βασ. Σοφίας 5 και με την επωνυμία «Emy Artistic Photography» κάνει μια ανεξάρτητη είσοδο στην αγορά παρουσιάζοντας το προσωπικό της στυλ και την άποψη στη φωτογράφιση γάμων, βαπτίσεων και πορτρέτων.





ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Ένας φωτογράφος οφείλει να είναι ενήμερος για τις νέες τάσεις και τεχνικές που ολοένα εμφανίζονται στο χώρο.
Με αυτό κατά νου η Αιμιλία Βουδικλάρη στέκεται ιδιαίτερα στο σωστό «διάβασμα»: «Ευτυχώς είμαστε ένα επάγγελμα που οι τάσεις είναι μπροστά μας διαρκώς. Όλα αυτά ένας φωτογράφος γάμων οφείλει να τα "φιλτράρει" στο προσωπικό του ύφος πάντα.»
Παράλληλα, όπως σε πολλούς άλλους χώρους έτσι και στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογράφισης η κρίση έχει αφήσει το σημάδι της. Δεν είναι όμως τόσο έντονο το φαινόμενο, αν αναλογιστεί κανείς πως η θέληση μας να θυμόμαστε «…για πάντα» τις πιο σημαντικές στιγμές μας, «φυλακίζοντάς» τες σε μια φωτογραφία είναι μεγάλη, και πολλές φορές ξεπερνά ή έστω …διαπραγματεύεται το δύσκολο πλέον οικονομικό κομμάτι!
«Το ξέρω πως είναι πολύς κόσμος που λειτουργεί έτσι… Δεν θα κρύψω πως κι εγώ πολλές φορές λειτουργώ κατά αυτό τον τρόπο. Παρόλα αυτά είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο. Επί παραδείγματι στο γάμο και τη βάπτιση που είναι δυο πολύ σημαντικές στιγμές για ένα ζευγάρι και είναι μια από τις εναπομείνασες κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες δίνουμε βάση, οι αναμνήσεις που θα μείνουν απ’ όλο αυτό, που συνήθως έχει πολύ χρονοβόρα προετοιμασία , είναι πολύ σημαντικές…»


ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΜΕΣΑ ΣΕ …24ΩΡΕΣ!
Οι προετοιμασίες για ένα γάμο ή μια βάπτιση μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και έναν χρόνο πριν, το έργο όμως ενός φωτογράφου περιορίζεται στα στενά όρια μιας και μόνον ημέρας και σε ορισμένες περιπτώσεις σε χρόνο λιγότερο των 8ωρων… Σε αυτό το διάστημα ο φωτογράφος προσπαθεί να «πιάσει» την πιο αστεία, την πιο γλυκιά, την πιο περίεργη, την καλύτερη και πιο αξέχαστη στιγμή μας και να μας την χαρίσει! «Ένα ζευγάρι προετοιμάζεται 6 μήνες, ακόμα κι  ένα χρόνο για μια ημέρα και μέσα σε αυτή την ημέρα ένας φωτογράφος γάμου καλείται να φτιάξει τις καλύτερες αναμνήσεις και να δημιουργήσει και τέχνη».




● Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό;
«Εάν θα έλεγα ότι είναι εύκολο θα το έλεγα ελαφρά τη καρδία! Πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο και μάλιστα είναι ένα αντικείμενο η φωτογραφία που χρειάζεσαι εξειδίκευση και ενημέρωση για νέες τάσεις, τεχνικές, εξοπλισμό και λοιπά και θα πρέπει να προσαρμόζεσαι συνεχώς.»



● Βάζοντας στη σύγκριση το χθες και το σήμερα στη δουλειά του φωτογράφου, ποιες είναι οι αλλαγές και οι απαιτήσεις;
 «Είναι πολύ μεγάλες οι αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία 20ετία στον χώρο της φωτογραφίας και κυρίως στην φωτογράφιση του γάμου. Από πολύ παλιά θα ξεκινήσω όπου φωτογραφίζαμε απλά με μια φωτογραφική μηχανή και σημασία έχει το κλικ της στιγμής. Μετά εμπλουτίσαμε τη φωτογράφισή μας με studio flash και φωτίσαμε τις εκκλησίες που ήταν τεράστιες και δώσαμε ένα άλλο αποτέλεσμα. Σιγά σιγά μπήκαν και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στη ζωή μας που στην αρχή έμοιαζαν πως θα είναι όλα ρόδινα κι εύκολα, αλλά τελικά ήταν πάρα πολύ δύσκολη η προσαρμογή. Όχι γιατί δεν ξέρεις, αλλά γιατί υπάρχουν συνεχώς νέες εξελίξεις ενώ έχεις και φοβερό ανταγωνισμό».


● Ποιος ο ρόλος του internet και των social media στην καταξίωση ή και απαξίωση ενός φωτογράφου;
«Πλέον η δουλειά μας δείχνεται σε πάρα πολύ κόσμο, μέσω των social media, το internet των site και λοιπά, οπότε μπορεί ο κόσμος να κρίνει, να σε συγκρίνει, να σε επιλέξει ή να σε απορρίψει από τον καναπέ του! Να σε συγκρίνει με τον καλύτερο του κόσμου ακόμη και τον χειρότερο. Τα social media βοηθάνε να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, να τη δει πολύς κόσμος και να προσελκύσεις νέους πελάτες στους οποίους πιθανόν να μην μπορούσες να απευθυνθείς χωρίς αυτό!»


Προσθήκη λεζάντας

● Ποια τα απαραίτητα βήματα για να «κλείσεις» μια συμφωνία;
«Είναι κάτι πολύ προσωπικό, επειδή κάνεις και τέχνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Πρέπει να αρέσεις ως ματιά, ως στυλ, ως προσωπικό ύφος. Αυτό ερωτώ πρώτα τους πελάτες μου «Σας αρέσουν οι εικόνες μου; Εάν ναι, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα…» Ας ζητήσω εγώ 100 ευρώ ή 5000 ευρώ, έχει κανένα νόημα, αν δεν σ’ αρέσουν οι εικόνες μου;
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ταιριάξουμε σαν άνθρωποι. Μπορεί να είμαι ο καλύτερος φωτογράφος, αλλά να είμαι απότομος, στριφνός, πολύ αναλυτικός, … είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά και το λέω γιατί αν με  επιλέξουν θα έχουν να κάνουν μαζί μου μια ολόκληρη ήμερα. Έχει τύχει φορές που κι εγώ έχω δυσκολευτεί! Πολύ λίγες βέβαια, διότι ξέρω να ελίσσομαι, αλλά πρέπει να τους αρέσω κι εγώ σαν άνθρωπος. Είναι το δεύτερο σημαντικό κομμάτι αυτό. Το τελευταίο, που σε κάνει να ολοκληρώσεις μια συμφωνία είναι να τα βρεις και στην τιμή. Δεν θα κρύψω ότι κάποτε υπήρξα πολύ ακριβή στην Καλαμάτα, κι αυτό γιατί ανταποκρινόταν στις εποχές και στην σύγκριση. Σήμερα ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τον κόσμο που μετράει περισσότερο… Έχουμε προσαρμόσει αρκετά τις τιμές και πολλές φορές οι μειώσεις είναι ακόμη και … εξωπραγματικές! Έχω ανταποκριθεί σε αυτό καλά. Έχω πελάτες που συνεργάζομαι χρόνια. δηλαδή τους έχω κάνει το γάμο, την πρώτη, δεύτερη, τρίτη ακόμη και τέταρτη βάπτιση και βλέπουν τη διαφορά!»

● Πόσο έχει το φαινόμενο αυτό επηρεάσει το καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειάς σου;
«Έχω προσπαθήσει να κρατήσω τον πήχη σε ένα συγκεκριμένο σημείο. επειδή είναι καλλιτεχνική η δουλειά μου πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει και εμένα… Έχω έναν πήχη που δεν ρίχνω ποτέ, ακόμη κι αν κάποτε που ζητήθηκε το απέρριψα! Πιστεύω ότι έχω μειώσει αρκετά τις τιμές ώστε αυτό που δίνω να συνδυάζει το "value for money"».




● Φωτογραφίζοντας ένα γάμο - το ζεύγος - ποια εμπόδια θα χρειαστεί να ξεπεράσεις για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
«Φωτογραφίζοντας ένα γάμο, ενσωματώνεται πολλά είδη φωτογραφίας, τα πορτραίτα, το στυλ life, των προσωπικών λεπτομερειών κάθε ζευγαριού, η φωτογραφία μόδας και το photojournalism.
Ένας γάμος τα περιέχει όλα αυτά και για να είσαι καλός πρέπει να έχεις ένα σύνολο. Επίσης, σχεδόν ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί μπροστά μου μια νύφη μοντέλο, που να ξέρει τι να κάνει, πως να ποζάρει! Εκτός από το να τη φωτογραφίσω, οφείλω και να την ποζάρω και πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις κάτι νέο πρωτοπόρο και ταυτόχρονα κλασικό για να είναι και διαχρονικό. Δεν μπορώ δηλαδή μια νύφη που είναι low profile στην προσωπική της ζωή και το στυλ της απλό να την ποζάρω σα μοντέλο… τότε θα έχω αποτύχει! Οφείλω να προσαρμόζομαι και στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου… Οφείλω να αναδείξω το συναίσθημα την ημέρα εκείνη, αλλά και την εσωτερική ομορφιά κάθε ανθρώπου.»

● Ποια εμπόδια αντιμετωπίζεις φωτογραφίζοντας μια βάπτιση;
«Είναι ένα μυστήριο που είναι λίγο πιο "άστατο"! Κι αυτό γιατί γίνεται απλά γύρω γύρω από τη κολυμπήθρα και ο κόσμος πολλές φορές για να δει κλείνει ασφυκτικά το χώρο! Εν τω μεταξύ, για ένα μωρό είναι πολλές δυο ώρες να είναι συνέχεια ήσυχο και ξεκούραστο!
Η βάπτιση είναι μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση για να τη φωτογραφίσεις κι αυτό γιατί είναι πολύ οι αστάθμητοι παράγοντες. Ο κυριότερος είναι ότι εξαρτάσαι από τη διάθεση ενός μωρού, που μπορεί να φοβάται, να τρομάζει, να πεινάει, να νυστάζει ή ακόμα και να είναι απλώς κουρασμένο. Όποτε, κάθε φορά, δεδομένων των συνθηκών, κανείς ό,τι καλύτερο μπορείς, δεν πρέπει να χάνεις δευτερόλεπτο, να είσαι συνέχεια στην «πρίζα» γιατί η στιγμή δεν επαναλαμβάνεται!»


● Ποια η γνώμη σου για τους «ευκαιριακούς» φωτογράφους;
«Ως ελεύθερος άνθρωπος πιστεύω ότι καθένας έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει και να διαλέξει όποιο επάγγελμα του αρέσει. Δεν είμαστε δεσμευμένοι εσαεί! Ούτε μπορώ να εμποδίσω κάποιον που έχει όνειρο και αγαπά τη φωτογραφία και θέλει να το σπουδάσει να μπει στο χώρο. Νομίζω ότι ο χώρος, όπως και κάθε χώρος… είναι ανοικτός. Κάποιος που έχει μαγαζί δεν είναι ο μοναδικός που πρέπει να έχει μαγαζί!
Ο καθένας θα μπορούσε να δοκιμάσει την τύχη του. Αυτό είναι η «ελεύθερη αγορά» και για μένα είναι επίσης ηθικό θέμα. Εδώ είναι η δουλειά για να δοκιμαστεί ο καθένας μας κι αν είμαστε καλοί θα μείνουμε. Προσωπικά θα ήθελα να δουλεύουμε όλοι»

● Έχεις κάποιο πρότυπο;
«Προσπαθώ να ενημερώνομαι να παρακολουθώ πολλά σεμινάρια. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις ακόμη και από κορυφαίους φωτογράφους που θαυμάζω απεριόριστα και να μου αρέσει πάρα πολύ δουλειά τους και να παίρνω στοιχεία, κι άλλους εξαιρετικούς και βραβευμένους και ακριβοπληρωμένους φωτογράφους να μην μου ταιριάζει η αισθητική τους. Αντίστοιχα πιστεύω είμαι κι εγώ για τον κόσμο της Καλαμάτας. Μπορεί να είμαι η καλή και ευρέως αποδεκτή, παρόλα αυτά να μην ταιριάζω σε κάποιον!
Εννοείται πως δέχομαι επιρροές. Υπάρχουν εξαιρετικοί φωτογράφοι, παγκοσμίου φήμης Αμερικάνοι, Αυστραλοί, πολλών εθνικοτήτων των οποίων τη δουλειά παρακολουθούμε, αλλά και μέσω των σεμιναρίων παίρνουμε αυτό που μας ταιριάζει. Παίρνουμε πάρα πολλά πράγματα και εφαρμόζουμε αυτά που μας ταιριάζουν και μας αρέσουν».



Στη Μεσσηνία /Καλαμάτα έχουμε καλούς φωτογράφους;
«Η Καλαμάτα έχει αρκετούς αξιόλογους φωτογράφους… κάνουμε πολύ καλή προσπάθεια ενημερωνόμαστε. Έχουμε ένα πολύ καλό σωματείο. Θα έλεγα πως είμαστε από τα «δεμένα» επαγγέλματα. Διοργανώνουμε σεμινάρια και συνήθως έχουμε καθολική συμμετοχή. Είμαστε μέσα στα πράγματα… έχει η Καλαμάτα να δώσει…»

Σίσσυ Τριάντου



Emy ARTISTIC PHOTOGRAPHY
Αιμιλία Βουδικλάρη
Βασ. Σοφίας (2ος όροφος).
Τηλ. 6944 221198. e-mail: voudiklariaimilia@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου