Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δύο ενδιαφέροντα σεμινάρια σήμερα και αύριο
από τους Παν. Γραμματικόπουλο και Στ. Σμέντες 

Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ επιχείρηση ''ΦΑΡΙΣ'' του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, διοργανώνουν δύο πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά σεμινάρια.
Σήμερα και αύριο, ο καθηγητής πιάνου και μουσικής, ειδικευμένος στη δημιουργία και διεξαγωγή Μουσικοεκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Ολλανδία, Παναγιώτης Γραμματικόπουλος θα παρουσιάσει σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας της μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και απευθύνεται κυρίως σε Δασκάλους μουσικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δασκάλους και Νηπιαγωγούς με βασικές γνώσεις μουσικής καθώς και σε Δασκάλους μουσικής προπαιδείας και μουσικοκινητικής αγωγής.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η δημιουργία μουσικών projects και η γνωριμία με τρόπους διδασκαλίας της μουσικής (όπως τα μουσικά διδακτικά προγράμματα DaCapo και MuziekZo που εφαρμόζονται στην Μ. Βρετανία και Ολλανδία αντίστοιχα) που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνικές ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μουσικά όργανα και τεχνολογία.
● Ταυτόχρονα, από σήμερα ως και την Κυριακή 6 Μαρτίου, ο Ολλανδός βιολονίστας Στάην Σμέντες θα κάνει ένα τετραήμερο σεμινάριo με θέμα την Μπαρόκ Μουσική και την τεχνική Μπαρόκ Βιολιού.
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε όργανα Μπαρόκ Συνόλου (έγχορδα, παλαιά πνευστά, κοντίνουο) αλλά και σε σύγχρονα όργανα ορχήστρας που θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε τεχνικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις εκτελέσεων Μπαρόκ Μουσικής. Θα διεξαχθεί μια σειρά μαθημάτων τεσσάρων ημερών με θέμα "Iστορικά τεκμηριωμένες εκτελέσεις Γαλλικής και Ιταλικής σχολής μεταξύ 1650 και 1750" , τα οποία θα αποτελούνται από:
·        ομαδικά και ατομικά μαθήματα βιολιού
·        εισαγωγική διάλεξη μίας ώρας, που θα ακολουθείται από σεμινάριο-επίσης μίας ώρας, στις τεχνικές δοξαριού αυτών των δύο διαφορετικών στυλ και κυρίως όπως αυτές καταγράφηκαν και εφαρμόστηκαν από  τον Geork Muffat
·        πρόβα και παράσταση διάρκειας περίπου 45’ οργανικής μουσικής με Κοντίνουο και Πνευστά . Τα έργα πάνω στα οποία θα δουλέψουν και θα παρουσιάσουν οι μαθητές, θα είναι μία Γαλλική Ουβερτούρα, μια σουίτα για Μπαρόκ Σύνολο και ενα Ιταλικό Κονσέρτο Γκρόσσο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
● Ο Παναγιώτης Γραμματικόπουλος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία και στο Conservatory of Amsterdam (CvA) όπου ειδικεύτηκε στην δημιουργία μουσικοεκπαιδευτικών προγραμμάτων και στη διδασκαλία μουσικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (UvA) οπου ειδικεύτηκε στην εθνομουσικολογία και συγκεκριμένα στις τελεστικές τέχνες και μουσική Γκάμελαν του Μπαλί (Ινδονησία).
Απο το 1994 ειναι μόνιμος κάτοικος της Ολλανδίας και από το 1998 εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως καθηγητής πιάνου στο Μουσικό σχολείο του Άμστερνταμ και στο τμήμα νέων ταλέντων (Young talents program) του ίδιου σχολείου. Συμμετέχει στην δημιουργία, ανάπτυξη και εκτέλεση μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και projects για την προσχολική και πρώτη σχολική περίοδο για τα δημοτικά σχολεία του δήμου του ΄Αμστερνταμ καθώς επίσης στην δημιουργία και εκτέλεση πολυθεματικών projects για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα οποία περιλαμβάνουν ζωγραφική, κείμενο, φίλμ, ήχο-μουσική.
Ως πιανίστας είναι μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου, συνόλων μουσικής ταγκό και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συνόλου Irama που ειδικεύεται στην ινδονησιακή Γκάμελαν μουσική σε παραδοσιακά Μπαλινέζικα όργανα. 'Εχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες στην Ολλανδία (Concertgebouw, Vredenburg, Phillipszaal) και επίσης σε διάφορες χώρες οπως Ελλάδα, Ινδονησία, Τουρκία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία.

● Ο Stijn Smeddes ζει μόνιμα στην Ολλανδία όπου και σπούδασε βιολί στο Conservatory of Amsterdam (CvA) και παράλληλα εξειδικεύτηκε στην ιστορική πρακτική απόδοση της μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα στή Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών με τον Sigiswald Kuijken και την François Fernandez. Συμμετείχε σε masterclasses, μεταξύ άλλων, της Lucy van Dael, Enrico Gatti και Susanne Scholz. Είναι μόνιμο μέλος εγχόρδων διαφόρων μπαρόκ συνολων, όπως το Il Gardellino, Eik & Linde, Musica ad Rhenum, Concerto Barocco και Quintessence. 
Εχει εμφανιστεί σε γνωστές αίθουσες στην Ολλανδία οπως Concertgebouw, Muziekgebouw aan het ij, Vredenburg και έχει λάβει επανειλημμένα μέρος σε σημαντικές παραγωγές στο εξωτερικό σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσσία, Νορβηγία, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Ιαπωνία, Ινδία.

Για αυτό το σεμινάριο ο Στάιν θα χρησιμοποιήσει ένα πιστό αντίγραφο του Antonio Stradivari τoυ 1719, κατασκευασμένο απο τον F. Löwenberger to 2010. Το δοξάρι είναι κατασκευασμένο από τον G. Landwehr το 2004, πιστό αντίγραφο του 17ου αιώνα, πιθανή χώρα προέλευσης πρωτοτύπου Βαυαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου