Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η Μελέτη Βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της!



 
ΟΤΑΝ τη Δευτέρα 30 Ιουνίου η «ΦΩΝΗ» με εκτενές άρθρο του Θανάση Κουκοβίστα αναφερόταν στη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού ως κύριο θέμα, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν σπεύσει να επικρίνουν τον αρθρογράφο για τα όσα αιχμηρά είχε αναφέρει, ενώ οι ίδιοι ούτε καν είχαν εντρυφήσει στα στοιχεία της μελέτης.

Τη μελέτη παρουσίασαν την Τρίτη οι μελετητές και επικαλέστηκαν τα ίδια ακριβώς στοιχεία που και ο Κουκοβίστας είχε επικαλεστεί. Το συμπέρασμα από την παρουσίαση της μελέτης είναι πως η λειτουργία του Μεγάρου είναι βιώσιμη υπό προϋποθέσεις.
Ολες αυτές οι προϋποθέσεις, αν θέλουμε να αγνοήσουμε τις δυσοίωνες προβλέψεις του Κουκοβίστα, πόσο εφικτές μπορεί να είναι στις συνθήκες που σήμερα διανύουμε; Καταρχάς τονίζεται στη μελέτη πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι δημότες τη λειτουργία του Μεγάρου, ενδεχόμενο που απέκλεισε και ο δήμαρχος.
Οι μελετητές έκαναν λόγο για διαμόρφωση δράσεων, χρηματοδοτικό πλάνο για μικτό μοντέλο λειτουργίας –οργάνωσης για προσέλκυση επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή και για οικονομική αυτονομία.
Παράλληλα αναφέρθηκαν στις δυνατότητες αξιοποίησης πολιτιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα, εναρμονισμένες με το σκοπό του Μεγάρου. Έγινε λόγος για χρηματοδότηση από προγράμματα της Ε.Ε. και προγραμματικές συμβάσεις στα πλαίσια του Νόμου 3852/2010. Απαραίτητες κρίνονται οι χορηγίες, οι δωρεές και οι συνδρομές ενώ προτείνεται και η δημιουργία Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου.
Είναι προφανές ότι το όραμα και ο ρόλος του Μεγάρου ξεφεύγει από τα όρια της Καλαμάτας αλλά και της Μεσσηνίας και εύστοχα επισημάνθηκε από τους μελετητές. Το ζήτημα είναι αν αυτό το όραμα μπορεί να βρει τους ανάλογους οικονομικούς υποστηρικτές. Στη μελέτη τονίζεται πως ο κεντρικός έλεγχος θα είναι από το Δήμο και προτείνεται προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια, Υπουργείο Πολιτισμού, Μέγαρο Αθηνών, Κρατική Σχολή Χορού, Λυρική Σκηνή και άλλους σημαντικούς φορείς ενώ το πολιτιστικό αντικείμενο θα είναι το κεντρικό περιεχόμενο δράσεων του Μεγάρου στο οποίο σημαντικό ρόλο θα έχει ο καλλιτεχνικής διευθυντής που θα επιλεγεί, ο οποίος χρειάζεται να έχει και διοικητικές ικανότητες.
Οι ερωτήσεις που έγιναν από  τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, έτυχαν διευκρινιστικών απαντήσεων που ωστόσο εκ των πραγμάτων προδιαθέτουν για νέους προβληματισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη μελέτη αλλά με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας που δεν επιτρέπει αυτή την εποχή ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Το φλέγον ζήτημα πάντως είναι πως το Μέγαρο Χορού που κόστισε 12,7 εκατ. ευρώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήξει κουφάρι γιατί τότε θα είναι όνειδος για την πόλη και φυσικά δυσφήμισή της. Εν ολίγοις «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» στην προκειμένη περίπτωση όπως καταλαβαίνετε.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, που τόνισε και την καθοριστική συμβολή των πρώην δημάρχων Μαλαπάνη και Κουτσούλη, θ’ ακολουθήσει και άλλη συνάντηση για να κατατεθούν προτάσεις ενώ από  πλευράς του Δήμου θα ετοιμαστεί από το νομικό του τμήμα Σχέδιο Λειτουργίας του Μεγάρου υποστηρικτική της Μελέτης.
Τα σημαντικότερα στην επόμενη συνάντηση λοιπόν. Ως τότε θα είμαστε σε αναζήτηση απόψεων.

Θανάσης Παντές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου