Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η «ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΑΙΑ-ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σε δημόσια διαβούλευση η ΕΠΜ και το σχέδιο ΠΔ 

για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

● ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

● ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΑ «ΣΧΕΔΙΑ ΠΑΠΠΑ» ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ



ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση τέθηκε από χθες η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το συνημμένο σε αυτήν σχέδιο Προεδρικού
Διατάγματος για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο-Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)».


Με αφορμή την ανάρτηση της ΕΠΜ και του σχεδίου ΠΔ σε δημόσια διαβούλευση, η Μεσσήνια γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: 
"Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η συντονισμένη και ενιαία προστασία και διαχείριση ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής των τριών ΕΖΔ του Κυπαρισσιακού Κόλπου και των κοινών οικολογικών στοιχείων που απαντώνται σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. 
Με το προτεινόμενο σχέδιο ΠΔ στοχεύουμε στη θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική και κοινωνικοοικονομική της αξία, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εν γένει την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη."
Από μια πρώτη ματιά στο σχέδιο Π.Δ. προκύπτει ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επιστημονική και νομοθετική παρέμβαση για τη μελέτη της ευαίσθητη προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου με στόχο την προστασία της, αφού η έλλειψη νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών έχει στοιχίσει στη χώρα την παραπομπή από την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και καταστροφικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθ’ ότι η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2000.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ
ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ»
Από τις προτεινόμενες διατάξεις στο σχέδιο Π.Δ. η «Φ» επιβεβαιώνεται, καθότι προβλέπονται αυστηροί περιορισμοί για την περιοχή Ελαίας-Αγιαννάκη, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ένταση και αντιπαράθεση, προκειμένου να μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του επιχειρηματία Παππά. Συγκεκριμένα επιχείρηση συμφερόντων επιδίωξε την έκδοση πολεοδομικών αδειών για την ανέγερση 47 κατοικιών με υπόγεια και πισίνες πάνω στις αμμοθίνες, της περιβόητης έκτασης Κανελλάκη.
Αυτές οι παράνομες και αυθαίρετες δράσεις του «συστήματος Παππά», με την ανοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων, στοίχισαν στη χώρα την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά τις καταγγελίες φορέων για τις περιβαλλοντικές καταστροφές στην προστατευόμενη περιοχή.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ.
Το σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει τίτλο:
«Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)» ως «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και ίδρυση Φορέα Διαχείρισής τους».
Σκοπός του δε είναι: «Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου των χερσαίων, λιμναίων και θαλάσσιων τμημάτων των τόπων κοινοτικής σημασίας του παραρτήματος 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ε. Επιτροπής (L 259), με κωδικούς GR2330005 «Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)» και GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία», οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν δυνάμει της παρ. 4.1 (α) του άρθρου 19 του Ν. 1650/1986 όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 5 του Ν. 3937/2011, ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύνολο με κοινά οικολογικά (βιοτικά και αβιοτικά) στοιχεία που καταλαμβάνει ολόκληρο το κοίλο του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την περιβάλλουσα παράκτια ζώνη και διακρίνονται για την σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως «Περιφερειακό Πάρκο» σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α'/1986), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 60/Α'/31.03.2011)».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΑ
Για την περιοχή από Νέδα έως Βουνάκι οι επιτρεπόμενες χρήσεις, όροι και περιορισμοί δόμησης προβλέπουν:
«α)   Καθορίζονται ως επιτρεπόμενες οι εξής χρήσεις και δραστηριότητες:
1)       Παραθεριστική Κατοικία.
2)       Κατοικία.
3)       Αναψυκτήρια, χώροι υποδοχής επισκεπτών, χώροι υγιεινής και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μετά από σχετική ειδική μελέτη και γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
4)       Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες καθώς και κτίρια κοινωφελών ιδρυμάτων.
5)       Αθλητικές εγκαταστάσεις.
6)       Η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης
7)       Χρήσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης και αναψυχής.
8)       Ίδρυση και δημιουργία κέντρου περίθαλψης ειδών πανίδας.
9)       Η αντιπυρική οργάνωση του χώρου και η εγκατάσταση συστήματος άρδευσης μετά από την εκπόνηση σχετικών μελετών και έγκρισής τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
10)     Η διατήρηση και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων, εφόσον υπάρξει ανάγκη.
11)     Για όλες τις χρήσεις:
i)        απαγορεύεται η υπέρβαση του ύψους πέραν των 4,50 μ. μετρούμενο σε κάθε σημείο του φυσικού εδάφους και σε περίπτωση προσθήκης στέγης προσαυξάνεται κατά 1,5 μ. και ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού 4067 (ΦΕΚ 9/Α/2012)
ii)       απαγορεύεται η διαμόρφωση επιχώσεων για τη μεταβολή της φυσικής στάθμης του εδάφους με η χωρίς τοίχους αντιστήριξης,
iii)      η γραμμή δόμησης τοποθετείται σε απόσταση 50 μ. από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση 5 μ. από την προστατευόμενη ζώνη ΠΠΦ-3,
iv)      τηρούνται τα όρια των 15m από τα πλάγια όρια του οικοπέδου χωρίς παρεκκλίσεις.
vi) Υποχρεωτική χρήση κατάλληλης βλάστησης που θα λειτουργήσει ως φυσικός φωτοφράκτης με τα χαρακτηριστικά ενδημικά είδη της περιοχής όπως κουκουναριάς, πεύκης, θαμνοκυπάρισσου και ράμνου κατά μήκος της πλευράς των κτιρίων που βλέπουν την παραλία
12)     Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 24.5.85 (ΦΕΚ 270/Δ785) και του ΠΔ 6.10.78 (ΦΕΚ 538/Δ717.10.1978) χωρίς τις προβλεπόμενες παρεκκλίσεις.
β)   Κατώτατο όριο κατάτμησης: 10.000 m2
γ)   Όριο αρτιότητας: 10.000 m2».
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πάντως, επειδή πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες δεν βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε, ωστόσο δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για προτεινόμενη νομοθεσία στη σωστή κατεύθυνση. Μένει να μελετηθούν όλες οι πτυχές της ΕΠΜ και του σχεδίου Π.Δ. τόσο από τους τοπικούς φορείς (Δήμο – Κοινότητα –Σύλλογοι) όσο και από τους κατοίκους, ώστε με τροποποιήσεις και προτάσεις να θωρακίσουν περισσότερο την περιοχή, βάζοντας οριστικά φραγμούς σε καταπατητές, παράνομους οικιστές και κερδοσκόπους, στην ευαίσθητη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Μια περιοχή με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ήπιες δραστηριότητες ανάπτυξης του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα και άλλων συμβατών με το περιβάλλον δραστηριοτήτων.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

● Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΠΜ και το Π.Δ. στον σύνδεσμο:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου