Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πλούσιος ο απολογισμός του πεζοπορικού
τμήματος του Σ.Π.Ο.Κ. «Ευκλής»



Το πεζοπορικό τμήμα του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) «Ευκλής» είχε πλούσια περιηγητική και φυσιολατρική δράση κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2014.
● Στις 12/01 οι Πεζοπόροι και φίλοι του Συλλόγου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην ιστορική Ιερά Μονή Μαρδακίου, η οποία είναι κτισμένη το 1504 πάνω στο λόφο Μαρδάκι ή Μαρδάτσα, ύστερα από πεζοπορία με αφετηρία την πανέμορφη Νέδουσα, γενέτειρα του αγωνιστή του 1821 Νικηταρά.
Για το 2015 οι πεζοπόροι έχουν προγραμματίσει να κόψουν την πίτα τους στις 11/01 στην Ιερά Μονή «Η Παναγία η Σιδερόπορτα», στο όμορφο χωριό του Ταϋγέτου Καρβέλι, όπου θα έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν το δίτοξο πέτρινο γεφύρι, που ενώνει το εν λόγω χωριό με του Λαδά.
● Στις 3 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, τα μέλη και οι και φίλοι του Συλλόγου τίμησαν και εόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Υάκινθο, παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό  Αγίας Τριάδος, στο ορεινό χωριό της Πολιανής. Ο Άγιος Υάκινθος είναι ο προστάτης των λουλουδιών, της φύσης και του περιβάλλοντος.


Πεζοπορικές εξορμήσεις
Οι πεζοπόροι του «Ευκλή» εξόρμησαν στις παρακάτω περιοχές της Μεσσηνίας.
● Περπάτησαν το λιθόστρωτο καλντερίμι από την Καρδαμύλη έως την Αγία Σοφία και κατόπιν, ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά, συνάντησαν το Πετροβούνι και επέστρεψαν στην Καρδαμύλη.
● Με αφετηρία τη Νέδουσα κατέληξαν στην Ιερά Μονή Μαρδακίου.
● Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στη Μεσσηνιακή Μάνη, γνώρισαν τον Πύργο των Καπετανάκηδων στα Σωτηριάνικα, το πέτρινο γεφύρι της Κοσκάρακας, την Πυργοκατοικία του Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας και τον Πύργο Ζαρνάτας στο Σταυροπήγιο.
● Περπάτησαν τη διαδρομή από το χωριό «Χανδρινού» έως το ύψωμα του Προφήτη Ηλία (υψόμετρο 620μ.) και ατένισαν από την κορυφή του λόφου τον κάμπο της Πυλίας έως τα παράλια και τη Βοϊδοκιλιά.
● Γνώρισαν το βυζαντινό κάστρο του Πηδήματος (14ος αιώνας), που βρίσκεται σε οχυρή θέση, σε  απόκρημνο λόφο-παρακλάδι του βουνού Παληοηλιάς.
● Οι πεζοπόροι του «Ευκλή», προσκαλεσμένοι από τον πάντα δραστήριο Νικόλαο Κισκήρα, συμμετείχαν μαζί με άλλους συλλόγους, στην καθιερωμένη πλέον ετήσια πεζοπορία στο Μαγκλαβά.
● Σε συνεργασία με το Σύλλογο Απανταχού Ανδριανιωτών, περιηγήθηκαν στα χωριά Αδριανή και Κλεισούρα και στην ευρύτερη περιοχή τους.
● Ανηφόρισαν τμήμα του μονοπατιού που διάβαιναν οι Αλαγόνιοι αγωγιάτες, μεταφέροντας τα εμπορεύματά τους προς την Καλαμάτα μέσω της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς και πιο συγκεκριμένα από του «Λαγού το Χάνι» έως το Δημ. Διαμέρισμα Αρτεμισίας.
● Περπάτησαν στην περιοχή του Βλαχόπουλου το φαράγγι Βαϊνίτι-Κατσουλόλιμνα, μια απαράμιλλου κάλλους διαδρομή με ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες.
● Στην κοινότητα Χαραυγή απόλαυσαν το Πολυλύμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες και καταρράκτες, συνδυάζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο πεζοπορία και κολύμπι.
● Ακολούθησαν το πετρόχτιστο ανηφορικό μονοπάτι από την Τραχήλα της Μεσσηνιακής Μάνης έως το χωριό Θαλάμες, απολαμβάνοντας το λιτό και απέριττο τοπίο της Μάνης, με τα πετρώδη βουνά από τη μία, τις ελιές και τη θάλασσα από την άλλη.
● Πεζοπόρησαν στην Πλατανόβρυση του Δήμου Μεσσήνης μέσα σε βλάστηση και πολλά νερά από τους ποταμούς Βουτανέϊκο και Μαργελέϊκο.
● Περπάτησαν το ορεινό μονοπάτι από την Ιερά Μονή Μαρδακίου έως το όρος Πυργιώτισσα ή Σιδεροβάγενο. Την πεζοπορία αυτή τη διοργάνωσαν η τοπική Κοινότητα Νέδουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων.
● Στο χωριό Κρυονέρι της ορεινής Τριφυλίας, πραγματοποίησαν κυκλική διαδρομή ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση έως το ύψωμα του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 700 μέτρων.
● Με τη διαδρομή από το Τουριστικό Ταϋγέτου έως τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια τους πρόποδες της Ξεροβούνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πανέμορφο Ταΰγετο.


Κοινωνικό και εθελοντικό πρόσωπο
των πεζοπόρων του Σ.Π.Ο.Κ. «Ευκλής»
● Από ιδρύσεως του Συλλόγου (1980) έχει καθιερωθεί, τα μέλη του Δ.Σ. να επισκέπτονται το Ίδρυμα Απόρων-Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας» στις 26 Δεκεμβρίου, να τραγουδούν τα κάλαντα και να μοιράζουν γλυκίσματα και ευχές στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
● Μέλη του Δ.Σ. και του πεζοπορικού τμήματος παρακολούθησαν τους ετήσιους αγώνες στίβου των Μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Με το πέρας των αγώνων προσέφεραν στους μαθητές πορτοκαλάδες και κρουασάν.
● Τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγιάς της Δημιοβήτισσας. Κατά τη μεταφορά της εικόνας (13/09) από την Καλαμάτα στο Ελαιοχώριο, στα μέσα της διαδρομής, προσέφεραν στους προσκυνητές νερά, χυμούς και λαλάγγια με τυρί, χορηγία του Super Market Αφοί Μουργή Α.Ε.


Πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις
που συμμετείχαν οι πεζοπόροι
● Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στο πάρκο του ΟΣΕ. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια δράσης των βαγονιών, ο «Ευκλής» πήρε μέρος στην «3η Ανθοκομική Έκθεση» και στο «Άρτος-Οίνος-Έλαιον 2014».
Επίσης, πήρε μέρος στο «8ο Φεστιβάλ Δρόμου», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Νέων (Κ.Α.Ν.Ε.) στο πάρκο του ΟΣΕ.
Στις παραπάνω εκδηλώσεις ο «Ευκλής» ενημέρωσε τους επισκέπτες για τη δράση των τμημάτων του (πεζοπορικό, μπάσκετ, αγωνιστικής ποδηλασίας) με φωτογραφικό και έντυπο υλικό.
● Μέλη των τμημάτων πεζοπορίας και ποδηλασίας συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και στις σχετικές δράσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στην πόλη μας.


Ευχαριστίες
Το Δ.Σ. και τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν κατά τη διάρκεια του 2014 και πιο συγκεκριμένα τους παρακάτω:
-Τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας.
-Το Σύλλογο Απανταχού Αδριανιωτών και την πρόεδρό του Ελένη Καρούμπα-Γκαϊδόγιαννη.
-Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεδουσαίων και τον πρόεδρό του Παναγιώτη Μπατσικούρα.
-Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρβελαίων «Η Παναγία η Σιδερόπορτα» και τον πρόεδρό του Χαρ. Αργύρη.
-Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηδήματος και τον πρόεδρό του Ηλία Κάργα.
-Τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Βλαχόπουλου «Η Κατσουλόλιμνα» και τον πρόεδρό του Διονύσιο Φράγκο.
-Την τοπική εκπρόσωπο της κοινότητας Αγίου Φλώρου Αναστασία Μπελόγιαννη.
-Τον τοπικό εκπρόσωπο της κοινότητας Αρτεμισίας Νικήτα Σάλμα.
-Τον υπεύθυνο της ομάδας «Πάμε Βόλτα» Σωτήρη Θεοδωρόπουλο.
-Τον κάτοικο της Βέργας Κωνσταντίνο Μαρκάκη.
-Τον εφημέριο της Νέδουσας και του Καρβελίου πατέρα Βασίλειο Βεργινάδη.
-Τον Παναγιώτη Φλαούνα από την Πλατανόβρυση.
-Τον Παναγιώτη Στασινό και τη σύζυγό του από το Κρυονέρι Τριφυλίας.
-Το Δημήτριο Τσιμπούρη από το Πήδημα.
-Τις Κωνσταντίνα Φράγκου-Σικαλιά και την Αλεξάνδρα Φράγκου από του Βλαχόπουλου.
-Τη Γεωργία Βασιλάκη από την Αρτεμισία.
-Τους φωτογράφους Πέτρο Φράγκο και Δώρα Παπαδοπούλου.
-Το χορηγό Super Market Αφοί Μουργή Α.Ε.


Στόχοι για το 2015
Για το νέο έτος οι γενικοί στόχοι του πεζοπορικού τμήματος του «Ευκλή» είναι οι παρακάτω:
● H διατήρηση, επέκταση και εμβάθυνση των συνεργασιών με άλλους συλλόγους, φορείς και πρόσωπα.
● Η προσέλκυση νέων μελών, μέσω της παρουσίας του σε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις στην πόλη και γενικότερα μέσα από τη συστηματικότερη προβολή των δραστηριοτήτων του σε κοινωνικούς χώρους.
● Η διοργάνωση πεζοποριών και εκτός Μεσσηνίας, σε γειτονικούς νομούς.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις πεζοπορίες του συλλόγου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Έφορο Πεζοπορίας Παναγιώτη Ανδριανόπουλο (6946198148, e-mail: panosandrian@yahoo.gr, facebook: Έφορος Πεζοπορίας Σποκ Ευκλής), την Α΄ Αντιπρόεδρο και Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Ελένη Οικονομοπούλου (2721090627, 6974252234) καθώς επίσης στα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στην οδό Αριστομένους 56, Τηλ. 2721084844, facebook: Σ.Π.Ο.Κ. Ευκλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου