Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Στις 12 Νοεμβρίου με δώδεκα ομάδες το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς!

  • Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
  • ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ


ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ προκήρυξη του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών δημοσίευσε χθες η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των εξής 12 Σωματείων: Α.Ε. Σπάρτης, Α.Ο. Θουρίας, Α.Ο. Καλαμάτα 1980, Α.Π.Σ. Ακάδημος, Α.Σ. Απόλλων Τρίπολης, Γ.Σ. Μεσσήνης, Κ.Ο.Μ. Πελασγός, Ν.Ο. Πύλου, Σ.Α.Κ. Ο Άτλας, Σ.Π.Ο.Κ. Ευκλής, Σπαρτιατικός Γ.Σ., Σύλλογος Δρομέων Υγείας Τρίπολης.
Επίσημος χορηγός 2016-2017 είναι η «Οινομεσσηνιακή».
Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων θα πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57,Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).
Υποβολή Δηλώσεων με επιφυλάξεις, απαγορεύεται, με ποινή αποκλεισμού από το Πρωτάθλημα. Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας, παρουσία των αντιπροσώπων των Σωματείων.
Ακολουθούν τα κυριότερα άρθρα της προκήρυξης
ΑΡΘΡΟ 3ο : ΣΥΣΤΗΜΑ
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ΑΝΔΡΩΝ θ διεξαχθεί σε δύο φάσεις.
Α΄ ΦΑΣΗ: Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.
Β΄ ΦΑΣΗ: 1. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες σύμφωνα με την κατάταξη της Α΄ ΦΑΣΗΣ, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες PLAY-OFF, με το σύστημα 1-4 και 2-3.
Νικήτριες  των ημιτελικών αγώνων των PLAY-OFF, θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις έναντι μηδενός νίκες (3-0), τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες(3-1) ή τρεις νίκες σε πέντε αγώνες (3-2).
Στη Β΄ ΦΑΣΗ  του Πρωταθλήματος  μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α΄ ΦΑΣΗΣ.
• Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του Πρωταθλήματος με το σύστημα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου.
• Οι ηττημένες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης.
• Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4  της Α΄ ΦΑΣΗΣ θα καθορίζει και την έδρα του (1ου) αγώνα των PLAY-OFF. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων.

ΑΡΘΡΟ 4ο: ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Στο Πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλητές που πληρούν τους όρους των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. και του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου.
Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητών αναφέρεται στο άρθρο 41 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους, που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 παρ. 9 του Ν. 2725/1999 (ισχύς ενός έτους).
1) Την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ(8) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1985 και μεγαλύτερους).
2) Την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνος, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν  δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι δύο (22) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1994 και νεότεροι και δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις(4)αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών, εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα (4) δεκάλεπτα του αγώνα.
3) Η παρουσία των αθλητών μέχρι  20 και 22 ετών, είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται.
Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα, έστω και αν η αντίπαλη δεν  έχει υποβάλλει ένσταση.

ΑΡΘΡΟ 5ο  : ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
 Οι Προπονητές των ομάδων, για να μπορούν να καθοδηγούν την ομάδα τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 1167/18-03-2005.
Σε περίπτωση που στους αγώνες οι Προπονητές δεν διαθέτουν ταυτότητα από Σ.Ε.Π.Κ., επικυρωμένη για το έτος 2016-2017, τότε οι Κομισάριοι  και οι Διαιτητές των αγώνων δεν θα επιτρέπουν την συμμετοχής τους, στους αγώνες των ομάδων τους.
Ο αριθμός Ταυτότητας θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του Προπονητή.
Επίσης είναι  ασυμβίβαστη η ιδιότητα του Προπονητή και κόουτς με την ιδιότητα του αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο 31, παρ. 11 του Ν. 2725/1999 και τα άρθρα 75 και 4 του Ν. 3057/2002.
Οι Προπονητές (Coach) και οι Βοηθοί Προπονητές (Assistant Coach), θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι κατά την διάρκεια των αγώνων.
- Η μη τήρηση των παραπάνω, θα επιφέρει τις σύμφωνα με το Νόμο κυρώσεις

ΑΡΘΡΟ 10ο: ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ
δ) Σε περίπτωση που Σωματείο δεν κατέβει να αγωνιστεί σ΄ έναν αγώνα του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, εκτός από τον μηδενισμό θα υφίσταται μείωση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πινάκα του πρωταθλήματος, της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 και ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πινάκα  του αντιστοίχου πρωταθλήματος  που θα συμμετέχει την αγωνιστική περίοδο 2017-2018.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ
Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών ανέρχεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1. Στην Α΄ Κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα ανέλθουν (2) δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων της Β κατηγορίας.
2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής  συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄  Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειάς μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).
2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄  Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δύο ομάδες (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας). 
3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).
● Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ-ΚΡΙΤΩΝ
Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.
Οι Διαιτητές -  Κριτές  και Κομισάριοι των αγώνων, ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει τη Γραμματεία των αγώνων, θέτοντας αυτούς στη διάθεση της Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π..
Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο, ΔΕΝ θα παρουσιάζει Κριτές, ο αγώνας ΔΕΝ θα διεξάγεται με ευθύνη των Διαιτητών και θα κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα.
Τα Σωματεία που δεν κατέβουν ν’ αγωνιστούν, χωρίς να ενημερώσουν έγκαιρα την Επιτροπή Πρωταθλημάτων, θα επιβαρύνονται τα έξοδα διεξαγωγής του αγώνα (αποζημίωση – ημεραργία – μετακίνηση Διαιτητών – Κριτών).

ΑΡΘΡΟ 13ο  : ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Στους αγώνες του Πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας, θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες SPALDING (SIZE 7), μη εφαρμοζόμενης της παρ. 5 του αρθρ. 37, των κανονισμών της Ε.Ο.Κ.

ΑΡΘΡΟ 14ο : ΙΑΤΡΟΙ  ΑΓΩΝΩΝ

Υπενθυμίζεται στα γηπεδούχα σωματεία ότι,  θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παρουσία Ιατρού, κατά την διάρκεια των αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου