Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

13 καλαματιανοί «εραστές» του υγρού στοιχείου θα διασχίσουν κολυμπώντας τον Ισθμό της Κορίνθου!

350 ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ 
ΑΓΩΝΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ "SWIM ACROSS CORINTH CANAL"


ΤΡΕΙΣ ημέρες απομένουν περίπου για την έναρξη του μεγαλύτερου κολυμβητικού γεγονός της Ελλάδος, στην πύλη της Πελοποννήσου, όπου 350 επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές και κολυμβήτριες απ’ όλη τη χώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή!
Πρόκειται για τον αγώνα κολύμβησης "Swim Across Corinth Canal" ενηλίκων και παιδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στη διώρυγα της Κορίνθου (Ισθμός) και το ενδιαφέρον τόσο σαν εμπειρία όσο και σαν αγωνιστικός στόχος είναι μεγάλο. Άλλωστε αυτό φανερώνει και η μεγάλη συμμετοχή, 350 συμμετέχοντες, με τους ιθύνοντες της διοργάνωσης να έχουν «κλείσει» περίπου ένα μήνα πριν τον αγώνα την πλατφόρμα συμμετοχής!

13 καλαματιανοί θα διασχίσουν
κολυμπώντας τον Ισθμό της Κορίνθου
Μεταξύ των 350 συμμετεχόντων, βρίσκονται και 13 Καλαματιανοί κολυμβητές και κολυμβήτριες, άλλοι πιο έμπειροι με ιστορία στον χώρο της κολύμβησης όπως ο νυν προπονητής του ΝΟΚ και διακεκριμένος κολυμβητής, Τάκης Λαγοπάτης, οι τρεις κολυμβητές του Άργη Καλαμάτας Ηλίας Αθανασόπουλος, Αθανασία Αθανασοπούλου και Αναστάσης Αθανασουλάκης, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους, μεγάλοι ωστόσο «εραστές» του υγρού στοιχείου και του αθλητισμού οι Βανέσσα Κουκούτση, Κατερίνα Κονταργύρη, Λάκης Λαγωνικάκος, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Κώστας Κρανιώτης, Λάμπρος Γκιούλας, Γιώργος Μακρέας, Ματθαίος Καπετανέας και Παναγιώτης Σαραντέας, που στο άκουσμα του ιδιόμορφου αυτού αγώνα, θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες τους στην ανοιχτή θάλασσα!
«Φέτος και γενικά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια έκρηξη αγωνιστικών event που γίνονται ανά την Ελλάδα σε όλα τα σπορ, κυρίως σε αθλήματα μαζικού αθλητισμού (τρέξιμο, κολύμβηση, Τρίαθλο).
Έτσι και η κολύμβηση φέτος ανά την Ελλάδα αριθμεί πάνω 30 -40 αγώνες οι οποίοι ξεκινούν από 1000 μέτρα και μπορείς να κάνεις μέχρι και μαραθώνιο όπως στην Καλαμάτα (30χλμ) ή στην Χαλκιδική όπου διασχίζουν τον Τορωναίο κόλπο που είναι περίπου 25 χιλιόμετρα.


Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί ενήλικες αποφασίσουν σιγά σιγά να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα στην κολύμβηση.
Δεν είναι αστείο! Αντιθέτως είναι πολύ σημαντικό γιατί πιστεύω για έναν ενήλικα που μπαίνει στο νερό και όσον αφορά στη μείωση τραυματισμών και την αποθεραπεία που μπορεί να του προσφέρει, οπότε ξεκινώντας αυτοί οι αγώνες δίνουν κίνητρο ώστε να το κάνουν λίγο πολύ πιο σοβαρά», μας είπε ο Τάκης Λαγοπάτης, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο είχε αναλάβει να προπονήσει και να φέρει στο απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας όλους τους συναθλητές του. Παράλληλα ο κ. Λαγοπάτης μίλησε χθες στη «Φ» για το όλο εγχείρημα: «Φέτος για πρώτη φορά πέρα από τους απλούς αγώνες κολύμβησης (1.000, 3 ή 5 χιλιόμετρα) γίνεται ένας ιδιαίτερος αγώνας στον Ισθμό του Κορίνθου, όπου θα διασχίσουμε, μπαίνοντας από τον Σαρωνικό και βγαίνοντας στον Κορινθιακό κόλπο, το κανάλι της Κορίνθου.
Επειδή είναι κάτι πολύ πρωτότυπο και μας κίνησε την περιέργεια, μαζευτήκαμε όλοι οι φίλοι της κολύμβησης από την Καλαμάτα. Είμαστε μια παρέα περίπου 13 άτομα, που ενώσαμε τις δυνάμεις μας, προπονηθήκαμε σκληρά τους δυο τελευταίους μήνες και είπαμε να πάμε για την εμπειρία.»
● Όσο για το επίπεδο ετοιμότητας αλλά και τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά τα διάσχιση του Ισθμού, ο έμπειρος κολυμβητής και νυν προπονητής στα προαγωνιστικά τμήματα του Ν.Ο. Καλαμάτας, Τάκης Λαγοπάτης μας είπε: «Τα περισσότερα παιδιά που έρχονται στην πισίνα προπονούνται κανονικά τρεις φορές την εβδομάδα και έχουν λάβει μέρος σε πολλούς ερασιτεχνικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας, άρα όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Αυτό που φοβίζει πιο πολύ είναι το ίδιο το κανάλι! Το να μπεις σε έναν ανοιχτό κόλπο, να διασχίσεις ένα κλειστό κανάλι και να ξαναβγείς σε έναν ανοιχτό κόλπο. Το ύψος, το βάθος, όλα αυτά φοβίζουν! Επειδή όμως οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές (350) και η αδρεναλίνη θα είναι στα ύψη κατά τη διάρκεια του αγώνα, πιστεύω πως δεν θα περάσει καν από το μυαλό μας. Το ξεπερνάς εντελώς!
»Επειδή το έχω κάνει αντίστοιχο αγώνα στο παρελθόν, στις Σπέτσες (σ.σ. "Διάπλους Σπετσών") όπου περνάμε από την μια παραλία της Κόστα στο λιμάνι των Σπετσών και ξανά πίσω, ουσιαστικά διασχίζεις κάθετα το κανάλι που υπάρχει, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου κολυμπώντας κάτι τέτοιο, οπότε κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για το κανάλι της Κορίνθου.»
● Όσο για την ικανοποίηση, αυτή θα έλθει από την ίδια την προσπάθεια: «Εννοείται! Πρώτα απ’ όλα είμαστε μια παρέα, ενώνουμε τις φιλίες μας, διασκεδάζουμε με το ταξίδι, την διαδικασία, αυτό μετράει περισσότερο. ο αγώνας είναι το τελευταίο πράγμα!
Θέλουμε να περνάμε καλά, να διασκεδάζουμε, να επισκεπτόμαστε διάφορους τόπους στην Ελλάδα, κάνοντας τέτοιες εκδρομές, και παίρνουμε μέρος στους αγώνες που γίνονται. Τώρα που είναι κάτι ιδιαίτερα ενωθήκαμε 13 άτομα για να διασκεδάσουμε και πιστεύω ότι η εμπειρία θα είναι φοβερή!»
● Δράττοντας της ευκαιρίας ο κ. Λαγοπάτης αναφέρθηκε σε ένα ανάλογο κολυμβητικό γεγονός που έλαβε χώρα στην πόλη μας μόλις λίγο καιρό πριν. Ο λόγος για το 5ο  Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, έναν αγώνα που είχε γίνει θεσμός και συνάμα αποτελεί προσφορά αλληλεγγύης και δράση εθελοντισμού, για τον οποίο ο Τάκης Λαγοπάτης επισήμανε τόσο την επιτυχία του επιτυχία όσο και το γεγονός πως τέτοιες δράσεις αποτελούν το έναυσμα για περισσότερες ανάλογες εκδηλώσεις και ενασχόληση περισσότερου κόσμου με τον αθλητισμό: «Το Κύπελλο Εθελοντή Δότη έχει γίνει θεσμός. Φέτος είχε μεγάλη πολλή μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας πάνω από 100 άτομα στον κολυμβητικό αγώνα. Στόχος μας είναι να το καθιερώσουμε και κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερο κόσμο γι’ αυτό και παροτρύνω τον κόσμο της Καλαμάτας να μας επισκεφθεί στο Κολυμβητήριο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που είναι ανοιχτό για το κοινό, να τους μεταδώσουμε τα μυστικά της κολύμβησης και γιατί όχι να συμμετέχουν σε αγώνες μας!»

Λίγα λόγια για τονΙσθμό της Κορίνθου και τον αγώνα

Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Η διώρυγα τέμνει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. και στο βυθό 21,3 μ. ,ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ.
Δύο οδικές, δύο σιδηροδρομικές και δύο βυθιζόμενες γέφυρες στα δυο άκρα της διώρυγας συνδέουν σήμερα την ηπειρωτική πλευρά του Ισθμού με εκείνη της Πελοποννήσου. Στο δυτικό άκρο της διώρυγας βρίσκεται επίσης μια στρατιωτική γέφυρα έκτακτης ανάγκης.
Οι άνεμοι που επικρατούν στη Διώρυγα είναι κυρίως βορειοδυτικοί. Τα θαλάσσια ρεύματα τα οποία και θα καθορίσουν τον σταθμό και την ώρα εκκίνησης του αγώνα προς διευκόλυνση των αθλητών, συνήθως αλλάζουν κατεύθυνση ανά έξι ώρες. Η συνήθης ταχύτητα των ρευμάτων ανέρχεται στους δυόμιση κόμβους και σπάνια υπερβαίνει τους τρεις κόμβους. Κατά την αλλαγή της κατεύθυνσης των ρευμάτων είναι αισθητή η στάση του νερού ενώ η ταχύτητά του κατά την αντίθετη φορά αυξάνεται βαθμιαία.
Οι αθλητές που θα λάβουν, αποκλειστικά με δική τους ευθύνη, καλούνται να κολυμπήσουν την απόσταση των περίπου 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του θαλάσσιου καναλιού μέσα στη χρονική διάρκεια των 4 (τεσσάρων) ωρών, που έχει δοθεί για τον λόγο αυτό από την διεύθυνση της Διώρυγας της Κορίνθου (Α. Ε .ΔΙ .Κ).

Εκκίνηση και τερματισμός του αγώνα

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, Στις δύο άκρες της Διώρυγας του Ισθμού λειτουργούν δυο σύγχρονες βυθιζόμενες γέφυρες, η μια προς την πλευρά του Κορινθιακού (στην Ποσειδωνία) και η άλλη προς την πλευρά του Σαρωνικού (στα Ίσθμια). Λόγω της ιδιαιτερότητας του καναλιού της Διώρυγας με τα δυνατά εναλλασσόμενα (ανά έξι ώρες ) θαλάσσια ρεύματα και προς εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και της καλύτερης δυνατής οργάνωσης του αγώνα "SWIM ACROSS CORINTH CANAL" η Διεύθυνση της Διώρυγας της Κορίνθου Α. Ε .ΔΙ .Κ θα προαναγγείλει και θα υποδείξει το Σταθμό Εκκίνησης και την ακριβή της ώρα καθώς και τον Σταθμό τερματισμού δυο ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά της Διώρυγας (βυθιζόμενη γέφυρα) στην οποία τα θαλάσσια ρεύματα θα ρέουν προς όφελος των αθλητών(να ρέουν με φορά κατεύθυνσης προς το σταθμό τερματισμού).
Η στενότητα της θαλάσσιας λωρίδας της Διώρυγας υποχρεώνει την Εκκίνηση να γίνει ανά κύματα σε ομάδες των 50 ατόμων, σύμφωνα με τις χρονικές επιδόσεις που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή συμμετοχής τους και όχι με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν. Η χρονική απόσταση εκκίνησης μεταξύ των ομάδων ορίζονται τα 2 λεπτά. Οι ομάδες θα διαχωριστούν με διαφορετικό χρώμα σκουφάκι που θα τους προσφέρει η διοργάνωση στη γραμματεία.
Ο τερματισμός των αθλητών θα γίνει μέσα στο νερό σε ειδικά διαμορφωμένη αψίδα μέτρησης χρόνου. Χρονικό όριο τερματισμού ορίζονται υποχρεωτικά οι 4 ώρες.


Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου