Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Όλοι μαζί θα σχηματίσουμε μια μεγάλη καρδιά…

  • Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ «WHEELING2HELP» ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ 5 ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ, ΜΙΑ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ BRAILLIE ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 2 ΛΕΥΚΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ!

ΤΟ «Wheeling2help» είναι πρωτοβουλία δυο νέων ανθρώπων του Ελπιδοφόρου Χρυσοβέργη και της Θεοδώρας Μπίτση, στους οποίους αρέσουν τα ταξίδια και ταυτόχρονα προσπαθούν να βοηθούν τον κόσμο. Έχουν διασχίσει την Αφρική από το Κέιπ Τάουν μέχρι και το Κάιρο με μέσα μαζικής μεταφοράς, γυρνώντας ένα ντοκιμαντέρ και προσφέροντας εθελοντική δράση σε αρκετά μέρη με χρήματα που συγκέντρωσαν από 3 διαδικτυακές καμπάνιες. Μαζεύοντας περίπου $20,000 βοήθησαν ορφανοτροφεία στη Νότιο Αφρική και στην Αιθιοπία, εξόπλισαν και έβαψαν ιατρείο στην Τανζανία, έχτισαν σχολική αίθουσα, βιβλιοθήκη και παιδική χαρά σε σχολείο στην Κένυα και έχτισαν πηγάδι σε χωριό στο Σουδάν, το οποίο έδωσε πρόσβαση σε καθαρό νερό σε περισσότερους από 1.200 κατοίκους! Το ντοκιμαντέρ του ταξιδιού με τίτλο ''AfriQuest: Διασχίζοντας την Αφρική, προσφέροντας 3.000 χαμόγελα'', προβλήθηκε με επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Πριν 8 περίπου μήνες διοργάνωσαν το Wheeling2help. Έκαναν με το ποδήλατο τη διαδρομή από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 15.654 ευρώ για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου «Φλόγα». Παράλληλα διοργάνωσαν και διάφορες εκδηλώσεις σε ελληνικές πόλεις από τις οποίες περνούσαν! Ενώ, στις αρχές Ιουνίου επέστρεψαν από το Asia Quest, ένα 6μηνο οδοιπορικό στη ΝΑ Ασία πάλι με ανθρωπιστικές δράσεις συγκέντρωσαν περίπου $15.000! διοργάνωσαν μία πολύ όμορφη δράση στο Νεπάλ, όπου βοήθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές κι έχτισαν δυο σχολικές αίθουσες σε Καμπότζη και Βιετνάμ!
Επόμενη μεγάλη δράση τους στην Ελλάδα είναι το Wheeling2helpvol.II (7/9 - 9/10) στο πλαίσιο του οποίου ποδηλατούν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης με στόχο την ενημέρωση για παιδιά με αναπηρία. Θα περάσουν από τις εξής 20 ελληνικές πόλεις και κωμοπόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος, Λαμία, Αθήνα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Μελιγαλά, Καλαμάτα, Σπάρτη, Γύθειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, οργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις μέσα στις πόλεις με αθλητισμό, εθελοντισμό, αναπηρία, περιβάλλον!
Να σημειωθεί πως παράλληλα με τη δράση υλοποιείται και μια καμπάνια με στόχο τη συγκέντρωση 19.000 ευρώ με τα οποία θα αγοραστούν 100 αμαξίδια που θα μοιραστούν από 5 σε κάθε πόλη που θα περάσουν!
Οι δωρεές θα γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Η επιλογή και η παραγγελία των αμαξιδίων έχει ήδη γίνει. Στην περίπτωση δε που συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα, θα διατεθούν στην Εθνική Παραολυμπιακή ομάδα.
Τα αμαξίδια θα παραδίνονται στις πόλεις από τους εθελοντές, όταν θα περνούν σε κάθε μια από αυτές. Με αφορμή αυτό, σκοπός είναι να οργανωθούν γιορτές αθλητισμού και εθελοντισμού σε κάθε πόλη. Στόχος είναι να βγει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στους δρόμους ή τις πλατείες, να ενημερωθεί για τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Υποδοχή των ποδηλατών με
αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στην Καλαμάτα ο Δήμος, που στηρίζει ως συνδιοργανωτής την εκδήλωση, θα υποδεθεί μαζί με πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία την 1η Οκτωβρίου τους ποδηλάτες, αποτελώντας έναν εκ των 20 πόλενω σταθμών του μεγάλου ταξιδιού ποδηλατών που ξεκίνησε παράλληλα με την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων και τελεί υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Ήδη στην πόλη μας, μεγάλες επιχειρήσεις ευαισθητοποιήθηκαν να προσφέρουν τα 5 αναπηρικά αμαξίδια σε ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη, μία γραφομηχανή braillie για το Σύλλογο Τυφλών καθώς και 2 λευκά μπαστούνια ειδικού τύπου!
Στην κεντρική πλατεία της πόλης από την ομάδα που έχει αναλάβει την υποδοχή των αθλητών, έχουν προγραμματιστεί πολλές αθλητικές και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ιδρυμάτων, συλλόγων, φορέων, σχολείων και μαθητών. Θα υπάρξει επίδειξη αθλητικών και χορευτικών προγραμμάτων, επίδειξη πολεμικών τεχνών, μίνι συναυλία από μουσικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, δείπνο στα τυφλά, κατασκευή κούκλων για κουκλοθέατρο και παιχνίδια αφής για τους μαθητές μικρών ηλικιών, κατάλληλα οργανωμένα από τα μέλη της εθελοντικής πρωτοβουλίας της Καλαμάτας, τους συλλόγους ΑΜΕΑ Καλαμάτας, αθλητικά σωματεία της περιοχής μας κ.α. επίσης, θα οργανωθεί, μια ποδηλατική βόλτα με την οποία όσοι επιθυμούν θα υποδεχθούν στην γέφυρα που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Νέδοντος και Μακεδονίας.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Χθες τα μέλη της εθελοντικής πρωτοβουλίας της Καλαμάτας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου- κάλεσμα εν όψει της άφιξης των ποδηλατών στην πόλη μας το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στο παραλιακό «Κύμα».

«Δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους με
αναπηρία να εκφράσουν τις ιδιαιτερότητές τους»
Η υπεύθυνη Συντονισμού, Νέλλη Κουβελάκη, εξήγησε πως από μια ιδέα φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για το Whelling2help, ένα πραγματικά σπουδαίο και ιδιαίτερης σημασίας ταξίδι: «Λίγους μήνες πριν ήρθαν σε επαφή μαζί μας οι εμπνευστές του Whelling2help Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση, δύο νέα που πέρυσι μαζί με μια ομάδα ποδηλατών είχαν κάνει το γύρο της Ευρώπης και είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 15.000 ευρώ τα οποία και δώρισαν στο σύλλογο «Φλόγα». Φέτος, λοιπόν, το όραμά τους ήταν να ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής, να περάσουν από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 1.700 χλμ. συνολικά μέσα σε 32 μέρες και σε κάθε πόλη να γίνονται κάποιες δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, εθελοντικές με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για τα άτομα με αναπηρία και τη χορηγία 5 αναπηρικών αμαξιδίων. Κάθε πόλη είναι αυτόνομη να διοργανώσει κάθε εκδήλωση όπως η ίδια επιθυμεί. Στην πόλη μας, λοιπόν, καταρτίστηκε μια ομάδα με 10 άτομα περίπου, η οποία αποφάσισε να μην επικεντρωθεί στα άτομα με αναπηρία, να δώσει το λόγο και τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία είτε είναι κινητική, είναι όρασης, είτε είναι ακοής, να μπορούν να εκφράσουν τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους και όχι μόνο τα προβλήματά τους. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε… Ήρθαμε σε επαφή με επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες αποδέχθηκαν με πολλή μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας και αποφάσισαν να χορηγήσουν τα 5 αμαξίδια και στην πορεία βλέπαμε ότι όλο και περισσότεροι Σύλλογοι και Φορείς ήθελαν να συμβάλουν, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν κι αυτοί με τον τρόπο τους όλο τον κόσμο της πόλης.
Έτσι, λοιπόν, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έκαναν τις επαφές τους και ξεκινήσαμε αυτό το υπέροχο ταξίδι του «Whelling2help», το οποίο όλοι θα το δούμε από κοντά μέσα από βιωματικές δράσεις το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.»

«Να βάλουμε σε κεντρικό "κάδρο"
αυτά τα άτομα και τις ιδιαιτερότητές τους»
«Στόχος είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε κεντρικό κάδρο αυτά τα άτομα και τις ιδιαιτερότητές τους» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος δημάρχου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του Δήμου Καλαμάτας για την στήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης: «Να πω ότι με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος ανταποκρίνεται σε κάθε προσπάθεια συμπολίτη μας, σε κάθε προσπάθεια συλλόγου, σε κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε μονάδας που προσπαθεί να προάγει τον ανθρωπισμό, προσπαθεί να προάγει τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες των ανθρώπων με αναπηρία, των συμπολιτών μας ή και άλλων που θα έρθουν εκείνη την ημέρα στην πόλη μας. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση. Πραγματικά ανταποκρίθηκε όλος ο εμπορικός κόσμος της πόλης και πάρα πολλοί Σύλλογοι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η πλατεία στις 6 η ώρα το απόγευμα θα γεμίσει κόσμο, θα γεμίσει εκτός από άτομα με αναπηρία και συμπολίτες μας και παιδιά που κυρίως αυτός είναι ο στόχος: να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε κεντρικό κάδρο αυτά τα άτομα και τις ιδιαιτερότητές τους. Έχουν κάνει μια πάρα πολύ καλή οργάνωση. Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σαν Δήμος σε αυτή την εκδήλωση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν και να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα η ομάδα ως προς την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Σας καλώ όλους να είστε στην Πλατεία, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στις 6 η ώρα το απόγευμα να δούμε πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε με αυτά τα άτομα που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα χαρίσματα, άτομα τα οποία πολλές φορές μας ξεπερνάνε εμάς, που μέσα σε εισαγωγικά μπορούμε να θεωρούμαστε φυσιολογικοί και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.»

«Όλοι μαζί θα σχηματίσουμε
μια πάρα πολύ μεγάλη καρδιά»
Στο πρόγραμμα της καθαυτής εκδήλωσης αναφέρθηκε ο Ηλίας Καλφακάκος (μέλος ομάδας): «Στις 5:30 μ.μ. στη γέφυρα, στη διασταύρωση των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος καλούμε όποιον θέλει από την πόλη να έρθει με το ποδήλατό του, μικροί και μεγάλοι, να υποδεχθούμε τους ποδηλάτες που θα έρθουν από τον Μελιγαλά για να τους συνοδεύσουμε μέχρι την πλατεία, όπου στις 6 μ.μ. μπροστά από το άγαλμα όλοι μαζί θα σχηματίσουμε μια πάρα πολύ μεγάλη καρδιά η οποία θα φωτογραφηθεί από ψηλά και θα ’ναι το σύμβολο της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν πολλές και ωραίες βιωματικές δράσεις από Συλλόγους της πόλης μας. Θα γνωριστούμε με τους Συλλόγους ΑμεΑ και διαφόρων άλλων της πόλης που θα πάρουν μέρος. Η ιδέα είναι να βρεθούμε όλοι εκεί μαζί, να δούμε βιωματικά πως ζουν κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, και περνώντας ωραία να καταλάβουμε στην ουσία πράγματα που, γίνονται γύρω μας και δεν τα έχουμε φανταστεί…»

Ποικίλες αθλητικές και
πολιτιστικές δραστηριότητες
Για τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που θα εμπλουτίσουν την όλη εκδήλωση μίλησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας με Αθλητικούς Φορείς, Γρηγόρης Τσώνης: «Στον χώρο της πλατείας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δραστηριότητες –δράσεις κάποιες αθλητικές κάποιες πολιτιστικές.
Θα παρουσιαστεί Μίνι Τένις, πινγκ πονγκ, μπάσκετ με αμαξίδιο από το σύλλογο «Διαφοροζώ». Μπάσκετ με αμαξίδιο συμμετέχει και ο σύλλογος «Καλαμάτα ’80». Βόλεϊ καθιστών από τους Συλλόγους Καλαμάτα Βόλεϊ και Ακρίτα, υπερπήδηση εμποδίων από τον ΑΣ Ολυμπιάδα. Ρηπτικό αγώνισμα από τον Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο όπως κα αγώνας δρόμου, άλμα εις μήκος.
Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες είναι προσανατολισμένες και έχουν θέμα την αναπηρία.
Επίσης, θα έχουμε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες όπως Τάνγκo στα σκοτεινά, παιχνίδια αφής, κατασκευή κούκλων για κουκλοθέατρο, επίδειξη με σκυλιά οδηγούς, επίδειξη χρήσης γραφομηχανής Braille, διαδρομή με μπαστούνι, επίδειξη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα από το ΕΕΕΕ Καλαμάτας.»
Τέλος, κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει με την παρουσία του την όλη δράση έκανε η υπεύθυνη Διαδικτυακής Προώθησης, Έφη Σπηλιοπούλου: «Σας περιμένουμε όλους με πολύ μεγάλη χαρά, 1η Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία να σχηματίσουμε μια πολύ μεγάλη καρδιά. Ευελπιστούμε να είστε όλοι εκεί!»

Στην Καλαμάτα ο ιδρυτής του
disabled book Πέτρος Καλούπης
«Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία άνοιξε ο έλληνας προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης. Στην ουσία έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται βεβαίως για το πρώτο αντίστοιχο του facebook για ΑμεΑ, το γνωστό disabled book.
Ο δημιουργός του disabled book, Πέτρος Καλούπης, θα βρεθεί στην πόλη μας και θα μιλήσει σχετικά με την νέα αυτή ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη μετρά πάνω από 100.000 χρήστες, ενώ στοχεύει και σε άτομα δίχως αναπηρία στα οποία θα προσφέρει εμπειρία και δυνατότητα επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία.

Δράση αλληλεγγύης για τους
πλημμυροπαθείς του νομού
Αξίζει να σημειωθεί πως θα γίνουν μια ακόμη παράλληλη δράση από την ομάδα «Άνεμος» και αφορά στην στήριξη πλημμυροπαθών του νομού μας από την Θεομηνία του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και γάλατα τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν στις πληγείσες οικογένειες.
● Για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής είτε για εθελοντές είτε φορείς, συλλόγου ή ιδιώτες στο Wheeling2Help στην Καλαμάτα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 697-4420147 ή να στείλετε email στο gregorists@gmail.com.


Σ.Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου