Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ» ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ


Προβληματισμός και γόνιμος διάλογος



στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βεργόπουλου


ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «Ονειροπαγίδα» στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η παρουσίαση του νέου βιβλίου του μεσσηνιακής καταγωγής καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Κώστα Βεργόπουλου με τον τίτλο «Το μαύρο και το κόκκινο. Η χαμένη γενιά Ελλάδα-Ευρώπη».

Βιβλίο επίκαιρο από κάθε άποψη, γραμμένο με γλαφυρό τρόπο και γεμάτο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ενισχύουν την επιχειρηματολογία των απόψεων του συγγραφέα για τους λόγους της κρίσης.
● Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική κριτική που αναφέρεται στις αιτίες που οδήγησαν στο Μνημόνιο και τις οποίες αναλύει διεξοδικά ο συγγραφέας στο βιβλίο του. Εκανε λόγο επίσης για τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους.
● Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, στάθηκε με κατανοητό τρόπο στην κοινωνική πλευρά της οικονομικής συγκυρίας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της Υγείας με την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
● Διεξοδική ήταν η τοποθέτηση του Παναγιώτη Στέφανου, οικονομολόγου, γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και μέλους του Δ.Σ. της ΟΤΟΕ, ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στη θεματολογία του παρουσιαζόμενου βιβλίου αλλά έκανε αναφορές και στα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, τα οποία άλλωστε έχουν παρεμφερές περιεχόμενο.
Πολιτική στο έπακρο η ομιλία του κ. Στέφανου προσέγγισε με ακρίβεια τις παραμέτρους των συνεπειών της κρίσης, υπερβαίνοντας τις κομματικές αναφορές, δίνοντας ευρύτερη διάσταση στα λεγόμενά του.
● Παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αν και έσπευσε εξαρχής να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τις περισσότερες από τις απόψεις που ο Κώστας Βεργόπουλος υποστηρίζει, εν τούτοις τον χαρακτήρισε κι αυτός  εξαιρετικό διανοητή και ότι το βιβλίο του αξίζει να μελετηθεί, καθ’ ότι εκφράζει ξεκάθαρες απόψεις, παρουσιάζοντας τις θεατές και αθέατες πλευρές της κρίσης που ταλανίζει ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου
Ο συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος, απαντώντας στα όσα οι ομιλητές είπαν γι’ αυτόν και το βιβλίο του, ως αυθεντικός δάσκαλος που είναι, αφού ευχαρίστησε, αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στην κρίση και στις επιπτώσεις της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τη συναρπαστική αφήγησή του. Ακολούθησε συζήτηση όπου ετέθησαν ερωτήματα και δόθηκαν ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Πάντως στο «διαταύτα» ο συγγραφέας, παρ’ ότι αισιόδοξος, κατέληξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει ευχάριστη διέξοδος, ωστόσο υποστήριξε ότι πάντα στην ιστορία η νέα γενιά με τη δική της δυναμική και διεκδίκηση επιταχύνει τις εξελίξεις, αλλάζοντας τα δεδομένα και τις συντηρητικές πολιτικές επιλογές.
Όσο για το ακροατήριο, αυτό ήταν αρκετά διευρυμένο. Ανάμεσά τους και οι Σταύρος Ρεντζεπέρης, Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος (κατευθείαν από την… Αυστραλία!!), Ανδρέας Γεωργιόπουλος, Σταύρος Παπαχρήστου, Μαρία Νικητοπούλου-Πετροπουλέα, Στέφανος Κουνιάδος, Νίκος Μπελογιάννης, Θανάσης Τσαμούλης, Πέτρος Τσώνης, Νίκος Μπασακίδης, Θόδωρος Μπρεδήμας, Περικλής Μαντάς, Γρ. Δημακογιάννης, Σόλων Καντής, Γιάννης Χριστόπουλος, Μπάμπης Μαρτίνος, Δημήτρης Ραπτέας, Δημήτρης Βεργόπουλος, Μάγδα Μιχαλοπούλου, Στέφανος Ζαρμακούπης και Τούλα Καρακούση, Ελένη Κοφτερού, Λίνος Σταθόπουλος, Έρρικα και Εύη Αθανασίου, Γιάννης Γρηγοράκος, Γιάννης Τυπάλδος, Ανδρέας Καραγιάννης, Θόδωρος Γαλανόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Αντώνης Βαμβακούσης και πολλοί άλλοι, κυρίως νέοι, τους οποίους δεν αναγνωρίσαμε.
Την παρουσίαση οργάνωσαν η εφημερίδα «ΦΩΝΗ», το περιοδικό Flash, το Best media group (Best TV, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, Best radio και ΗΧΩ radio), το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου και οι εκδόσεις «Λιβάνη». Όσοι βρεθήκαμε εκεί είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο ενδιαφέρον χώρος είναι η «Ονειροπαγίδα» που διευθύνει η Βούλα Μπουρελιά, πλάι στη θάλασσα, ιδανικός για τα καλοκαιρινά απογεύματα και ανάλογες εκδηλώσεις σ’ ένα δροσερό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα.
Θ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου