Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ανακοίνωση προγράμματος εργαστηρίων


ΑΝΟΙΞΕ τις πόρτες του την Τρίτη για την 8η περίοδο 2015 – 2016 και γέμισε πάλι με κόσμο και ζωντάνια, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει διάφορα είδη χορών, μουσική, πολεμικές τέχνες, θέατρο, εργαστήρια ανταλλαγής ξένων γλωσσών και δημιουργική απασχόληση για παιδιά. 
Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν από Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες, το πλήρες πρόγραμμα και περιγραφές των εργαστηρίων θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Νέων Καλαμάτας www.kentroneon.wordpress.com .
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στα εργαστήρια.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει έως 2 εργαστήρια για τα οποία σε περίπτωση περισσότερων ενδιαφερόμενων από τις θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα εργαστήρια γίνονται από εθελοντές και προσφέρονται δωρεάν για το κοινό. Το κόστος εγγραφής είναι 10 ευρώ για ολόκληρο το 4μηνο για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του κτηρίου του ΚΝΚ (ενοίκιο, λογαριασμοί) και πληρώνεται μόνο όταν κάποιος λάβει θέση σε κάποιο από τα εργαστήρια του ΚΝΚ. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΝΕΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια και δραστηριότητες!


Το ΚΝΚ είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση από τοπικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Προς το παρόν, και μέχρι να μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη οικονομικά δομή, το στηρίζουν τα μέλη του, ο οργανισμός Κ.Α.ΝΕ., φίλοι του ΚΝΚ και μικρές αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ., ωστόσο πλέον είναι μια αυτοδιοικούμενη εθελοντική δομή. Η διαχείριση του γίνεται από την συνέλευση των εθελοντών του, οι οποίοι αποφασίζουν για την εξέλιξη του. Ως μια ανοικτή δομή, υποδέχεται με χαρά νέα μέλη στην ομάδα διαχείρισης, όπου ο καθένας που θέλει να προσφέρει εθελοντικά μπορεί να ενταχθεί και να γίνει μέρος της πιο πρωτότυπης δομής νεολαίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


 Τα μοναδικά έξοδα του ΚΝΚ είναι το ενοίκιο του χώρου που στεγάζεται, οι επιδιορθώσεις και οι βελτιώσεις του χώρου και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ-θέρμανσης.  Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ώστε το ΚΝΚ να στεγαστεί σε κάποιο κτήριο του Δήμου Καλαμάτας ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε βάθος χρόνου. Θεωρούμε ότι είναι μια απαραίτητη δομή για την νεολαία και στα 7 χρόνια παρουσίας του έχει προσφέρει ευκαιρίες μάθησης δωρεάν, σε πάνω από 4500 άτομα και μάλιστα με μηδαμινό κόστος για το ελληνικό κράτος αλλά και αμελητέο κόστος για τα μέλη του. Παράλληλα έχει διοργανώσει δεκάδες εξωτερικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού σκοπού, ενώ έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλους τους ενεργούς φορείς της πόλης μας. Έτσι ζητάμε δημόσια την στήριξή σας για την επίτευξη του σκοπού της στέγασης της πρωτοβουλίας αυτής..


Το ΚΝΚ εκτός από την εκπαίδευση του μεγάλου αυτού αριθμού ατόμων είναι και μια ζωντανή διαφήμιση της πόλης μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση για δομές νεολαίας και έχει αποσπάσει τα εύσημα φορέων και ατόμων για τον τρόπο που λειτουργεί καθώς και για αυτά που προσφέρει.


Ένας παράλληλος στόχος του ΚΝΚ είναι η αναγνώριση του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει απολύτως καμία στρατηγική για την νεολαία και δεν προσφέρει οργανωμένες ευκαιρίες ενεργούς απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο, στους νέους πολίτες της (Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Νεότητας, Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, Πολυδύναμα Κέντρα, δομές ενεργοποίησης της νεολαίας και δεν έχει αναγνωρίσει το επάγγελμα του διοργανωτή κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους –youth worker).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου