Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Μικρό Θέατρο Λάρισας παρουσιάζει
την παράσταση «Ο Λαγός και η Χελώνα»


ΜΙΑ ΦΟΡΑ κι έναν καιρό μια χελώνα και ένας λαγός διαφώνησαν ποιος είναι ο πιο γρήγορος. «Εγώ είμαι πιο γρήγορος απ’ όλα τα ζώα», έλεγε ο λαγός με υπερηφάνεια και η χελώνα του απαντούσε: «Μην υπερηφανεύεσαι λαγέ, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σε νικήσουν».
«Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου;» τη ρώτησε ο λαγός, που ήταν σίγουρος πως μπορεί να κερδίσει. Η Χελώνα δέχθηκε κι έτσι άρχισε ο αγώνας…
Αυτή την αγαπημένη ιστορία του «πατέρα» του αρχαίου μύθου, Αισώπου θα μεταφέρει επί σκηνής το Σάββατο 7 Νοέμβριου το «Μικρό Θέατρο Λάρισας», που συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 και παρουσιάζει για 6η συνεχή χρονιά μια παιδική παράσταση αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους.
«Οι μύθοι του Αισώπου μετρούν αιώνες ιστορίας και δεν παύουν ποτέ να αποτελούν την επιτομή της ηθικοδιδαχής. Μέσα από τον συμβολικό και αλληγορικό τους χαρακτήρα, οι μύθοι του Αισώπου έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Με τη μοναδική ικανότητα του Αισώπου να δίνει στα ζώα των μύθων του ανθρώπινη ιδιότητα, ψυχή και λαλιά, αλλά και το επιμύθιο που ήταν πάντοτε απλοϊκό κι εύληπτο για τα παιδιά. Έτσι και στην παράστασή μας οι εξανθρωπισμένοι ήρωες διδάσκουν αλλά πρώτα μαθαίνουν και οι ίδιοι από τα παθήματά τους», αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο του το Μικρό Θέατρο Λάρισας.
Οι ιστορίες που θα παρουσιαστούν από το καστ του «Μικρού Θεάτρου Λάρισας» είναι οι εξής: «Ήλιος και Βοριάς», «Ο Λαγός και η Χελώνα», «Η Αλεπού και το Κοράκι», «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Η Αλεπού και τα Σταφύλια», «Η Αλεπού και ο Τράγος» και ο «Ψεύτης Βοσκός».

Τα κείμενα και την σκηνοθεσία επιμελείται ο Γιώργος Πούλης, οποίος λίγες ημέρες πριν μας υποδεχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για την παράσταση «Ο Λαγός και η Χελώνα», μας λέει λίγα λόγια για το Μικρό Θέατρο Λάρισας, καθώς επίσης για τον κόσμο των παιδιών και των παραμυθιών…
● Πόσα χρόνια ασχολείστε με το θέατρο (για σκηνοθέτη και ηθοποιούς);
«Είναι η 8η χρονιά για εμένα (Γιώργος Πούλης – σκηνοθέτης) και την Κατερίνα Παπασιδέρη. Ο Χρήστος Βασιλακόπουλος και η Δήμητρα Κωνσταντίνου είναι στην 7η θεατρική χρονιά της ζωής τους και η Έμα Μαυρέλη, είναι η πιο φρέσκια από όλους μας, μιας και βγήκε από τη σχολή μόλις πέρυσι.»
● Ως θίασος ασχολείστε αποκλειστικά με το παιδικό θέατρο; Γιατί;
«Ασχολούμαστε περισσότερο με το παιδικό θέατρο θα έλεγα και όχι αποκλειστικά. Εγώ είμαι μέλος της ομάδας του Μικρού Θεάτρου Λάρισας εδώ και ενάμιση χρόνο. Σε αυτό το διάστημα έχουμε "ανεβάσει" παραστάσεις και για ενήλικες, αλλά, περισσότερο έχουμε ασχοληθεί με το θέατρο για παιδιά. Γιατί; Καλή ερώτηση. Θέλω να πιστεύω πως είναι από την ανάγκη μου να αρνηθώ το γεγονός ότι μεγαλώνω και πως μέσα από την παρατήρηση της παιδικής ψυχολογίας “κλέβω” και εγώ λίγα χρόνια!»
● Ο Θίασος αποτελείται πάντοτε από το ίδιο καστ ή αλλάζει ανά σεζόν;
«Η ομάδα ενδέχεται να αλλάζει και ανά παράσταση. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ένας σταθερός πυρήνας συντελεστών αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς οι ανάγκες μας προλαβαίνουν.»
● Ποια έργα /παιδικά παραμύθια έχετε «ανεβάσει»;
«Έχουμε ανεβάσει «Τα τρία γουρουνάκια», τον "Μένιο τον γαϊδαράκο τον παραχαϊδεμένο", την ιστορία "Ο Ταρζάν και η Τζείν", "Ο λαγός και η χελώνα, οι μύθοι του Αισώπου".»
● Μέσα από τα κλασικά παραμύθια αποκομίζουν διδάγματα τα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν στον σύγχρονο κόσμο ή η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική, ίσως πιο σκληρή και απλά πρόκειται για λίγες ώρες …φαντασίας;
«Πιστεύω ακράδαντα πως ο κόσμος των παιδιών απέχει παρασάγγας από τον δικό μας. Είναι πολλές οι φορές που, ναι μεν, είναι κι εκείνα "θύματα" της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης που επικρατεί, αλλά, όσο περισσότερο παρθένο τον διατηρήσουμε τον κόσμο τους τόσο το καλύτερο. Θα έρθουν δυστυχώς αντιμέτωπα με τα προβλήματα που δημιουργούμε εμείς σε αυτά στη συνέχεια της ζωής τους. Δεν υπάρχει λόγος να δηλητηριάζουμε τις ψυχές τους από τόσο νωρίς.»
● Οφείλουν οι γονείς να μυούν τα παιδιά τους στον κόσμο των παραμυθιών ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθούν και να ονειροπολούν;
«Οφείλουν; Δεν ξέρω αν οφείλουν. Ίσως είναι βαριά λέξη. Το σίγουρο είναι πως η παιδική ηλικία από μόνη της έχει στοιχεία ονειροπόλησης. Τα παραμύθια δημιουργούν εικόνες και η δραματοποίησή τους στη σκηνή βάζει το παιδί σε μία ρεαλιστική απόδοση του κόσμου που είχαν στο μυαλό τους. Οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι περισσότερο ωφέλιμο για εκείνα παρά οφειλή δική μας.»
● Τι εφόδια πιστεύετε πως προσφέρουν στα παιδιά και κατά πόσον είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξή τους;
«Τα εφόδια που αποκτούν μετά είναι πολλά. Και το παρατηρώ μετά το τέλος των παραστάσεων. Έχουν κρίση, άποψη, δικαιοσύνη και συναισθήματα για όλους τους χαρακτήρες του έργου. Φιλτράρουν όσα γίνονται στη σκηνή και κρίνουν ανάλογα. Ορισμένες φορές μας παρουσιάζουν πτυχές του ρόλου που είναι δύσκολο να δεις αν είσαι ενήλικας. Είναι μαγικό.»
● Πόσο εξοικειωμένα είναι τις μέρες μας τα παιδιά με το θέατρο; Πως αντιδρούν; Σε τι βαθμό αντιλαμβάνονται το νόημα / ηθικό δίδαγμα κάθε ιστορίας;
«Είναι αρκετά εξοικειωμένα. Αντιδρούν έντονα αλλά δίκαια. Σαν παιδία δηλαδή! (Γέλια) Το ηθικό δίδαγμα όχι μόνο το αντιλαμβάνονται αλλά μας το κάνουν μάθημα στο τέλος της παράστασης. Ειδικά οι μικρότερης ηλικίας θεατές που ακόμα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τον ηθοποιό από τον ρόλο.»
● Είναι σκληροί κριτές;
«Καθόλου σκληροί. Πράττουν με απόλυτη δικαιοσύνη. Είναι το κοινό που έρχεται στο θέατρο με μοναδικό σκοπό να περάσει καλά. Έχουν μία άδολη ματιά που μας δίνει κι εμάς πολλά μαθήματα. Αν δεν πέρασε καλά είναι δικό μας φταίξιμο. Εμείς πρέπει να βελτιώσουμε κάτι.»
● Τα παραμύθια είναι τελικά μόνο για τα παιδιά;
«Τα παραμύθια είναι για όλους. Και τα συμβολικά και τα ρεαλιστικά. Και τα παιδικά και αυτά που φτιάχνουν οι μεγάλοι στους μεγάλους. (Γέλια)»
● Έχετε προγραμματίσει νέο κύκλο παραστάσεων;
«Ναι. Ξεκινάει από τέλος Γενάρη ο νέος κύκλος παραστάσεων. Και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορώ να ανακοινώσω επίσημα, παρ όλες τις τεχνικές κι αντικειμενικές δυσκολίες, πως είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε άλλη μία θεατρική πρωτιά στην Ελλάδα με την παράσταση «Τα εφτά κατσικάκια»!!!»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παίζουν και χορεύουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παπασιδέρη, Γιώργος Πουλής, Δήμητρα Κωσταντίνου, Χρηστός Βασιλακόπουλος, Έμα Μαυρέλη.
Κείμενο - Σκηνοθεσία : Γιώργος Πουλής
Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης
Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουγιουμτζόγλου
Γραφιστικά: Στέλιος Καλογεράκης
Ειδικές Κατασκευές: Βαλεντίνο Βαλάσης
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Κούρτη
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Πουλής
Ειδικές κατασκευές: Βαλεντίνο Βαλάσης
Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Λάρισας
● Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και έχει διάρκεια 80 λεπτά (με ένα διάλειμμα 10 λεπτών). Ώρες παραστάσεων 17.15 και 19.15.
Κόστος εισόδου 9 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται στο Πνευματικό Κέντρο και δια τηλεφώνου στο 27210 87902. Πληροφορίες - 6974797109
www.mikro-theatro.gr - mikrotheatrolarisas@gmail.com - Τηλ: 2410 549777 - Φαξ : 2410 549630



Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου